Lustra w sali baletowej
Według mnie lustra w sali baletowej są niezbędne!!!!!!!!!!!!! Dzięki nim mozemy m.in. poprawić błędy, możemy zobaczyć czy dana pozycja jaką w tańcu wykonujemy jest dobra... Jednak przytoczę to co napisła gonia
''Kiedy tancerka polega na lustrze jako źródle prawdy, jej pojęcie o tym co własnie zostało wykonane, i jej pojęcie o jej samej jako tancerce w ruchu jest tak samo jednowymiarowe jak powierzchnia płaskiej tafli lustra.'' Nie polegajmy tylko i wyłącznie na lustrach!!!
Staace
''Kiedy tancerka polega na lustrze jako źródle prawdy, jej pojęcie o tym co własnie zostało wykonane, i jej pojęcie o jej samej jako tancerce w ruchu jest tak samo jednowymiarowe jak powierzchnia płaskiej tafli lustra.'' Nie polegajmy tylko i wyłącznie na lustrach!!!
Staace
W sumie to ja bez luster nie potrafię ćwiczyć ;P Przyłapałam się ostatnio na tym, że wogóle nie tańcze w swoim pokoju. Powód ? brak ogromnego lustra xD Co do mojego zdania, to chyba wiadome jest a powody dlaczego lustro powinno być wymienili już inni. Czasami zdarza sie,że wydaje mi się że robie jakąś pozę dobrze np. arabeske, patrzę w lustro, a tu do bani, noga poniżej 90 stopni, a ręce jak "grzybki". Nie ulega faktu, że lustro tancerza dołuje ;P
-
baletmistrz
A ja sądzę, że wcale nie taki marny, bo przez pierwszy rok w OSB ćwiczyłam praktycznie bez lustra bo normalnie go nie widziałam (tak dużą mam wadę wzroku) a teraz mam soczewki, w lustrze wszystko idealnie i teraz potrafię sama ze sobą pracować. Lustra zdecyudowanie na tak. Bo co z tego, że nie ma go na scenie? Lustro powinno nam pomóc przygotować się do tego, aby na scenie umieć się poprawić (zatańczyć coś dobrze).
Lustra na sali baletowej są potrzebne - bo można skorykować widząc siebie błedy w ustawieniu czy w zadanej choreografi, ale potem oczywiscie po zapamietaniu danego pas ,trzeba zapomniec o lustrach i pokazac to frontem do widza :) a jezeli chodzi o lustra przy drążku ( tu kieruję to do naszej princ. maron ) to raczej są zbędne bo zazwyczaj głowa pracuje ( czyli wzrok też ) en face czyli na wprost lub do boku na ręke w pozycji czyli od drązka - czyli raczej - kto stoi na tkzw.srodkowym drążku to i tak sie z daleka widzi i.t.d. na froncie sali baletowe w lustrze.Pozdrawiam 8)