CO SĄDZICIE O MUSICALACH? :)

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
just_me

Post autor: just_me »

I baletniczki w tle! :)
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

No to Joasiu zaskoczyłaś mnie. Imponuje mi ogromnie Twoja wiedza na temat baletu, nałogowo czytam Twoje posty - i zastanawiałam się czy zawodowo tym się właśnie zajmujesz a tu zupełne zaskoczenie- filmoznawca?
Dziwi mnie to połączenie ja od zawsze lubię operę , balet ale film nigdy nie miał i nie ma dla mnie żadnego znaczenia.
Myślałam, że te rzeczy trochę się wykluczają a tu proszę...wcale nie.
Ale to tak na marginesie.
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Nie za często zdarza mi się iść do teatru na musical, ponieważ zdecydowanie preferuję balet ale czasem mi się to zdarza.

Z obejrzanych musikali najbardziej podobał mi się chyba "Taniec wampirów" . Nie wnikam w to czy to ambitne czy nie ważne dla mnie jest tylko to, że dobrze mi się to oglądało.

Chętnie przeszłabym się na The Phantom of the Opera i na Jesus Christ Superstar". Mam nadzieję, że mi się to kiedyś wreszcie uda.

A czy ktoś z Was wie może co będzie grane w Warszawie z musikali?
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

[quote:ff9140adba="ag111111"]No to Joasiu zaskoczyłaś mnie. Imponuje mi ogromnie Twoja wiedza na temat baletu, nałogowo czytam Twoje posty - i zastanawiałam się czy zawodowo tym się właśnie zajmujesz a tu zupełne zaskoczenie- filmoznawca?
Dziwi mnie to połączenie ja od zawsze lubię operę , balet ale film nigdy nie miał i nie ma dla mnie żadnego znaczenia.
Myślałam, że te rzeczy trochę się wykluczają a tu proszę...wcale nie.
Ale to tak na marginesie.[/quote:ff9140adba]

najsłynniejsza amerykańska krytyk baletu Arlene Croce pisała o tańcu i o filmie, więc połączenie tych dwóch specjalizacji może być całkiem naturalne. (Oczywiście nie twierdze że jestem polską Croce :wink: choć staram sie, przynajmniej w dziedzinie tańca :) )
przecież Bejart ma wiele wspólnego z Fellinim a Neumeier z Viscontim, zarówno w tańcu jak w filmie najważniejszy jest ruch, bez niego by nie zaistniały, a do badania tańca często wykorzystuje sie te same metodologie co w filmoznawstwie czy teatrologii.nie mówiac o tym że film bardzo wpłynął na taniec 20/21 wieku

ps to tez było na marginesie :wink:
staace

Post autor: staace »

Witam!!! Szczerze mówiąc jeżli chodzi o misucale to byłam tylko na "12 ławek" i oglądałam "chicago". Mimo wszystko uwielbiam je i podziwiam tych którzy angażują się w ich tworzenie.
Agacior13

Post autor: Agacior13 »

Widziałam kilka bardzo je lubie .. ale najbardziej zachwyciło mnie CHICAGO ..

naprawde świetna muzyka , tancerki i tancerze ;) naprawde suuper;)
nathaliye

Post autor: nathaliye »

ja kocham musicale! Hair, Jesus Christ Superstar, Grease, teatralne Chicago i Wampiry, Koty niestety mnie nie zachwyciły, kilka lat temu grałam w "Kotach u całej reszcie" w Gdyni i tak mi sie przez te kilkadziesiąt przedstawień utrwaliły ze te w Romie mnie nie przekonały

co prawda przyjdzie nam na to poczekać rok ale znalazłam dziś zwiastun "Mamma Mia" i już nie mogę doczekać sie września 2008 :D

http://film.wp.pl/cid,1644,id,26344,title,Mamma-Mia,film_zwiastun.html
icetowerek

Post autor: icetowerek »

Mi się bardzo podobały Wampiry oczywiście ;] może nie było tam tak dużo tańca, ale naprawdę, efekt niesamowity :) W Kotach było więcej, ale też mnie nie zachwyciły. Miałem okazję oglądać Chicago i Upiora w Operze na Broadwayu :) To powiem wam że Chicago świetne, Upior w operze pewnie też, ale tam było dużo śpiewu, i niestety nic nie rozumiałem ;P I jeśli chodzi o musicale filmowe to też Chicago ;]
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Ja ostatnio byłam na Kotach w Warszawie i bardzo mi się podobały! Chętnie pojechałabym jeszcze raz :D Super taniec, śpiew, stroje i wszystko. I scenografia genialna! Roma ma też genialną scenę, podnosi się zapada, przechyla :D
Nena

Post autor: Nena »

ja uwielbiam Romę przede wszystkim za klimat tego miejsca - mogę tam spędzać godziny, kocham ten teatr.

właśnie obejrzałam High School Musical - może i film, ale muzyczny - brawa dla aktorów, nie sądziłam, że film jest aż tak dobry.
mimo wszystko wolę musicale w teatrze!:)
ODPOWIEDZ