Studia w Łodzi specjalność: Tancerz-choreograf

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Sephia

Studia w Łodzi specjalność: Tancerz-choreograf

Post autor: Sephia »

W Wyższej Szkole Humanistyczno-Ekonomicznej powstała nowa specjalność tancerz-choreograf o wszystkim można przeczytać tu:
http://www.wshe.lodz.pl/taniec/index.php?id=1
Studia są dzienne 3,5 letnie

"Po ukończeniu Wydziału Artystycznego WSHE w Łodzi na kierunku Kulturoznawstwo ze specjalnością Tancerz-choreograf otrzymasz dyplom licencjata i możesz pracować jako:
Tancerz w profesjonalnych teatrach tańca, zespołach tanecznych, teatrach muzycznych i musicalowych w kraju i za granicą.
Choreograf teatralny (teatr dramatyczny, muzyczny, lalkowy) oraz zespołów tańca.
Kierownik artystyczny amatorskich i profesjonalnych zespołów tanecznych.
Krytyk i teoretyk tańca."
nathaliye

Post autor: nathaliye »

takie 2 pytania, moze glupie ale dla mnie wazne:
1)sa jakies progi wiekowe przyjecia na te studia bo tam nie jest napisane?
2)to nie jest temat ale tak nawiazujac ze to o studiach to czy takie studia naprawde maja potem znaczenie w szukanie jakis placowek do realizowaniu sie w tancu? czy jak powiedzmy startuje dwoje ludzi do pracy w Teatrze Muzycznym to pomijajac ich technike ktora powiedzmy jest porownywalna fakt ukonczenia studiow pomoze?
Tranquility

Post autor: Tranquility »

1) jeśli chodzi o dolny próg, to musisz mieć maturę.
2) myślę, że ma znaczenie, bo w końcu to jest jakieś wykształcenie taneczne, które świadczy nie tylko o poziomie tańca, ale i wiedzy.
nathaliye

chodzilo mi o gorny próg, w sensie do 30 stki?
nathaliye

a znacie ten gorny zakres wieku do przyjecia?
Kasia G

Post autor: Kasia G »

[quote:f7908be81a="Tranquility"]Aggo, spójrz na kadrę... myślę, że nie będzie tak źle...[/quote:f7908be81a]

hmm, kadra jak kadra - w większosci studenci DRUGIEGO roku Pedagogiki Baletu. Oczywiście to bardzo dobrzy tancerze...

PS. Nie ma czegos takiego jak górna granica wieku przyjęcia na studia. Ograniczać moga tu raczej warunki - bo to studia praktyczne, praca z ciałem itd. tak jak nie przyjma Cie na studia np. malarskie jesli nie umiesz rysowac ;)
Sephia

No to tak napisałam do tej szkoły i dowiedziałam się tyle, że zajęcia rozpoczną się w październiku 2008 roku, cena czesnego jest taka duża ze względu na dużą ilość zajęć praktycznych. Władze w uczelni mogą zaproponować promocyjną stawkę dla kandydatów na te studia, ale te informacje będzie można uzyskać wraz z kolejną rekrutacją w czerwcu. Nie mają jeszcze informacji ile godzin zajęć tanecznych może być w tygodniu. Jest możliwość też sobie dorobić na czesne w uczelni, można o tym poczytać na ich stronie internetowej a dni otwartych nie będzie a jak ktoś chce indywidualnie zwiedzić uczelnię to skontaktować się trzeba tu jwilamek@wshe.lodz.pl
KaskaMilion

Post autor: KaskaMilion »

:569: :568: Oferta WSHE skierowana dla młodych ludzi, po maturze, z dobrymi predyspozycjami tanecznymi, które tańczą lub tańczyły w zespołach i pragną dalej pogłębiać swoją wiedzę i umiejętności. Na same zajęcia taneczne zaplanowano, jak dowiedziałam się, od 20 do 22 godzin lekcyjnych tygodniowo. Od poniedziałku do piątku, poza bogatym programem przedmiotów teoretycznych, dochodzą więc jeszcze 4 godziny lekcyjne dziennie przedmiotów tanecznych. Na przykład: w poniedziałek mogą być 2 godziny tańca klasycznego oraz 2 godziny tańca współczesnego, we wtorek – 2 godziny techniki Barre au sol oraz 2 godziny tańca charakterystycznego, we środę – 2 godziny tańca klasycznego oraz 2 godziny tańca jazzowego itd. Program jest różnorodny
i w ciągu 3,5 letniej edukacji w trybie dziennym daje możliwość poznania wielu technik tanecznych oraz zasad kompozycji tańca, a także przedmiotów humanistycznych. Atrakcją są przede wszystkim kwalifikacje, jakie można zdobyć po ukończeniu Wydziału Artystycznego WSHE – państwowy dyplom licencjata w zakresie kulturoznawstwa ze specjalnością tancerz-choreograf. Żadna uczelnia w Polsce, jak dotychczas, nie ma takiej oferty. Taki dyplom daje możliwości bycia zarówno teoretykiem, jak i praktykiem. Co do innych wyższych szkół w Polsce
o kierunkach taneczno-choreograficznych – WSU w Kielcach i Akademii Muzycznej
w Łodzi, czesne w tych szkołach również nie są małe – semestr kosztuje około 2500 zł (rocznie około 5000zł) przy spotkaniach przez 4 dni w miesiącu, podzielonych na dwa zjazdy w trybie zaocznym (co druga sobota i niedziela). Dowiedziałam się od osoby, która studiuje w Akademii Muzycznej w Łodzi w trybie zaocznym, że samego tańca współczesnego tam jest tylko 64 godzin, rozłożonych na 4 semestry po 16 godzin w każdym, tyle samo godzin przeznaczono również na taniec klasyczny itd. Natomiast WSHE w Łodzi w swojej ofercie ma zaplanowanych 320 godzin tańca współczesnego (60 godzin przez 6 semestrów), ponad 500 godzin tańca klasycznego, 180 godzin tańca jazzowego itd. W okresie 3,5 roku nauki daje to ponad 1800 godzin różnych przedmiotów tanecznych, do tego jeszcze dochodzi ponad 1200 godz. przedmiotów teoretycznych. Razem ponad 3000 godzin dydaktycznych. Oferta godzinowa jest kilkukrotnie większa niż w innych polskich uczelniach, dlatego wyższe jest czesne, bo to jak już wiecie, są to studia dzienne
w szkole prywatnej. Więc decyzja należy tylko do nas samych, gdzie chcemy studiować i w jakiej szkole – w prywatnej czy państwowej oraz w jakim trybie – zaocznym czy dziennym. Jednakże specjalności artystyczne powinno się, według mnie, studiować dziennie, tak jak jest to na zagranicznych uczelniach. A WSHE proponuje zarówno dobrą ofertę programową, jak i wykwalifikowanych wykładowców. W ramach Drzwi Otwartych podczas VIII Festiwalu Nauki, Techniki
i Sztuki w Wyższej Szkole Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi odbędą się warsztaty tańca współczesnego poprowadzone przez jednego z wykładowców powstającej specjalności „Tancerz-choreograf”. Uczestnictwo w tych warsztatach jest bezpłatne i uczestniczyć może w nich każdy, kto jest zainteresowany studiami tanecznymi w WSHE. Warsztaty odbędą się 21 kwietnia 2008 r. w godz. 11.00-13.30 („Sala Wschodnia” w budynku „H” WSHE przy ul. Rewolucji 1905 w Łodzi). Zgłoszenia należy przesyłać do dnia 11.04.2008r. w formie e-mailowej na adres makowskaj@wshe.lodz.pl powołując się na hasło – „Warsztat taneczno-choreograficzny” 21 kwietnia 2008 r. Informacja telefoniczna pod numerem (0-42) 29-95-659. Ilość miejsc jest ograniczona. Pozdrawiam tanecznie.
:idea: :mrgreen: :idea: :mrgreen:
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

[i:04fdd641c6]Warsztaty odbędą się 21 kwietnia 2008 roku w godz. 11.00-13.30 ("Sala Wschodnia" w budynku „H” przy ul. Rewolucji 1905 roku). Uczestnictwo w warsztatach jest bezpłatne i uczestniczyć może w nich każdy, kto jest zainteresowany studiami tanecznymi w WSHE. [/i:04fdd641c6]

Tu jest adres, moze na glownej stronie uczelni tez cos najdziesz.
Sephia

A wspominano cos o tych studiach i dużo było osób? i ogólnie coś więcej jak było tam? czy dobrze zorganizowane? :)
ODPOWIEDZ