podbicie (jak ćwiczyć?)

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Nie wolno stawac na podwinietych palcach! Chyba, ze chcesz miec polamane palce.
~ balerinka ~

Post autor: ~ balerinka ~ »

Wiesz Aggo mi się wydaje, że tak drastycznie wygląda... ale pomaga. Oczywiście najpierw trzeba stopy rozgrzać.
nathaliye

Post autor: nathaliye »

trzeba wiedziec jak stanac po pierwsze, po drugie na poczatku nie calym ciężarem, po trzecie tancerze wielokrotnie na podwinietych palcach wstja z podlogi i zyja, mozna raz stanac i koniec a mozna cwiczyc i nic sie nie dzieje
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Agga ma rację.
Nie należy stawać i tym bardziej chodzić na podwiniętych palcach.
Jeśli już koniecznie to ćwiczenie sobie upatrzyłaś to oprzyj się ciężarem ciała na np. biurku i wtedy stań.
Tak byś całą swoją masą nie stała na biednych placach. Takie ćwiczenie to szybka i prosta droga do złamania palcy.
Sama miałam złamane i wierzcie mi,ze to nic przyjemnego. Nie chodzi mi tu o ból, który wystąpi podczas złamania ale o późniejsze konsekwencje.
Trudniej jest wejść na półpalce, a mięśnie nogi słabną gdy stopa jest w gipsie.
raisa

Post autor: raisa »

Trzeba mić dobrze rozłożony ciężar ciała. Ja kiedyś to ćwiczenie robiłam cały czas i po pewnym czasie nie mogłam już w ogóle stanąć bo tak mnie wszystko bolało. To ćwiczenie należy "dawkować" spokojnie.
nathaliye

przeciez nikt w tym nie chodzi do szkoly i z powrotem i spaceruje po ulicy, to tylko chwilowe cwiczenie i tyle
Cheryl

Tak chwilowe, uwierz mi że nawet chwila wystarczy by złamać palec.
nathaliye

ok, skonczmy lepiej temat, ostatnio mialam choreografie i musialam tak stawac teraz bola i i tak musze to przerwac, dzieki
Cheryl

Okej ;-)

W każdym razie, uważaj ;*
lusiak

Post autor: lusiak »

kazda gimnastyczka jaka znam potrafi tak stanac i przemaszerowac po planszy tam i spowrotem i nic jej nie jest. jeszcze nie spotkalam sie z zadna, ktora miala przez to problemy, ale moze jak sie tanczy na pointach to jakos inaczej jest... :P
ODPOWIEDZ