TREMA ???

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Czajori

Post autor: Czajori »

[quote:5a7489cc06="Father"]Gdy nie ma krztyny tremy przed występem to znaczy iż jest rutyna. To z koleji niszczy polot i należy sądzic , że występ nie będzie twórczy jeno zwykłym "odklepaniem wyuczonych regułek". Świadczyć może także o braku szacunku dla najważniejszego arbitra jakim jest publika.[/quote:5a7489cc06]

Bardzo mądre słowa. Podpisuję się wszystkimi kończynami.
margotczyk

Post autor: margotczyk »

Przed wystepem zdarza sie najgorsza franca:trema paralizujaca.Nasz stary profesor radzil wtedy wyobrazic sobie Przewodniczacego Komisji na nocniku - i pomagalo! Raz uratowal mnie kopniak od akompaniatora.Na szczescie zaraz po rozpoczeciu wystepu panika zmienia sie w mily dreszczyk a potem w prawdziwa frajde! Czego sobie i Wam zycze.
humo

Post autor: humo »

A zdarza się Wam "trzęsawka nóg" podczas występu? Bo mi nóżki się trzęsą czasami gdy mocniej się stresuję. Normalnie gdy czekam na występ nie odczuwam stresu ani strachu, ale po wyjściu, szczególnie kiedy czuję się mniej pewnie podczas tańca trzęsą mi się nogi. Czy to kwestia np słabych i niewyćwiczonych mięśni?
~ balerinka ~

Post autor: ~ balerinka ~ »

Nie sądzę - to wszystko kwestia stresu... Mi też się to czasami zdarza, aczkolwiek rzadko, że kiedy wychodzę na scenę i mam zrobić jakiś trudny element, to trzęsą mi się nogi, ale z widowni tego nie widać, bo to trzęsienie jst tak małe.
nathaliye

Post autor: nathaliye »

mi sie czesciej trzesa rece aczkolwiek nogi tez ale to przy konkretnych figurach
margotczyk

Post autor: margotczyk »

Trzesie sie zawsze to co w danej chwili najwazniejsze : Pianistom palce,tancerzom konczyny,flecistom broda,spiewakom drzy glos. A teraz powaznie :Gdy upiorna trema staje sie zmora naszego zycia i uniemozliwia wykonywanie zawodu,nie zawsze mozna zaradzic samemu.Znam przypadki,gdy mlodzi artysci zwracali sie o pomoc do terapeutow w mlodziezowej lub studenckiej poradni zdrowia psychicznego.Ze znakomitym skutkiem!
kleo

Post autor: kleo »

Ja kiedy się denerwuję to się nad sobą znęcam dociągam się najmocniej jak mogę robię wszystkie szpagaty w sumie ponad szpagaty ...
robię point i staję tak na palcach i wogóle..
Często się cała trzęsę ....
Nigdy nie odreagowywuję jedzeniem wręcz przeciwnie jest mi nie dobrze
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

lubie czuc treme... czuje sie wtedy świetnie. jakas taka fajna adrenalina i mnie takie publ wystap nakrecaja (tzn moje dobre samopoczucie nakrecaja) na jakies czas potem. No ale to inna trema- bo nie tancze
nathaliye

Post autor: nathaliye »

trema na kreca i mobilizuje a potem jak schodzi przychodzi takie fajne uczucie ulgi :)
CzarnoCzarna

Post autor: CzarnoCzarna »

Jak jest straszny stres, trzęsą mi się nogi. A tremę próbuje "zniszczyć" śmiechem...śmieje się jak głupia...i wszyscy się patrzą...no ale jak ja się śmieje to już głośno...kiedyś zza sceny było mnie słychać:D:D no i co. ludzie się zaczęli uśmiechać;)
ODPOWIEDZ