tance ludowe.

Dyskusje poświęcone innym formom tańca (jazz, hip hop, funky, break, orientalny, ludowy, irlandzki/szkocki, rewia, etc.)
Krushyna

Post autor: Krushyna »

Mach do złudzenia przypominający naszego=] penie 'babcia Kaniorowa' konsultowała to w końcu specjalistka od naszego regionu była :)
szkoda, że nie moge wam pokazać naszego. naprawde zjawiskowa żywiołowość i spódnice latały po scenie :) Wrocław natomiast ma kilka mankamentów aczkolwiek tanczy poprawnie i podobały mi sie koła w oberku [ łowickim, albo kujawiak z oberkiem] =]
Moje ulubione to Mazur ze strasznego Dworu i Kujawiak z oberkiem równiez.
odette

Post autor: odette »

nasz mach wymiata Krush :D. a mi rzeszow, tylko ten reprezentacyjny, mazur ze strasznego i krakowiak :D. duet kujawiaka tez jest ok :D
abeille

Post autor: abeille »

ah, kiedy to bylo gdy tanczylam tance ludowe, mile wspomnienia. uwielbiam krakowiaka i mazura oczywiscie :-) ten ostatni zawsze bedzie mi sie kojarzyl z naszym kochanym profesorem, notabene mial na nazwisko mazur :-D cudny staruszek pozdrawiam serdecznie
Elizabeth

Post autor: Elizabeth »

Moim ulubionym tańcem jest Suita Rzeszowska co prawda nigdy nie tańczyłam jej osobiście ale bardzo mi się podoba
odette

Post autor: odette »

rzeszow to jedna z moich ulubionych suit. mozna ja zatanczyc kompletnie na luzie jakby od niechcenia :D
Elizabeth

Post autor: Elizabeth »

Mam takie pytanie czy któraś\któryś należy do zespołu folklorystycznego bo jak tak to do jakiego
Bardzo mnie to ciekawi a niema sensu zakładać nowego tematu lub taki już istnieje :)
Manon

Post autor: Manon »

Kto powiedział że tańce ludowe są proste?
niektóre-może....
Ale są też trudniejsze.......

Elizabeth ja należę ale w Poznaniu......Do D.Z.F CEPELIA
Słowianin

Post autor: Słowianin »

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Tańczę w Zespole Pieśni i Tańca UJ Słowianki, polecam wszystkim bo jest to w Krakowie zespół z najwyższym poziomem tańca ludowego :). Obecnie jest prowadzony nabór więc zapraszam na przesłuchanie. Słowianki w swoim repertuarze posiadają tańce narodowe regionalne i zagraniczne (tańce bułgarskie macedońskie ukraiński). Wszystkiego dowiecie się na stronie http://www.adm.uj.edu.pl/wwwpubl/slowianki/index.pl.html

pozdrawiam
przyjaciolka

Post autor: przyjaciolka »

a ja mam pytanie - jakie historie opowiadają tańce ludowe?
dacie jakieś przykłady,proszę?
jest jakieś wspólne przesłanie dla wszystkich czy każdy taniec jest osobną historią?
są to długie opowieści czy symbole w postaci silnych mężczyzn i wdzięcznych dziewczyn?

pozdrawiam i wracam do uważnego czytania Was z boku :)
Manon

Post autor: Manon »

Hmmm.
Na pewno nie opowiadają poprzez taniec(mówię o polskich tańcach) bo często na występach mówi się i śpiewa
Mogą być rożne,wesele,zabawa,jakaś uroczystość...(jeżeli o to chodzi...)
ODPOWIEDZ