Czy mam jeszcze szansę dostać się do szkoły baletowej?

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Alleoya

Post autor: Alleoya »

Mam pytanie dotyczące egzaminu. Co może się tam pojawić?? Zaznaczam że chcę zdawać do Ogniska. Chciałabym wypaść jak najlepiej dlatego chcę wiedzieć co się tam może pojawić.
Valkea

Post autor: Valkea »

Napisałam do OSB w Łodzi, czekam na odpowiedź. Mam pytanie: jak się najlepiej rozciągac? Poki co wziełam kilka cwiczen z internetu na rozciąganie, codziennie biegam, jako rozgrzewkę, poźniej robie max. jak tylko mogę i utrzymuję się tak 30 sekund, rozluźniam się i tak 3 x. Probuje zrobic kilka razy dziennie.

EDIT:

Dostałam e-mail z OSB w Łodzi:

"Problem polega na tym, że nasi uczniowie już trzy lata uczą się tańca
klasycznego, ludowego, wiedzy o tańcu, rytmiki. Jeżeli uczeń chce starać
się
o rozpoczęcie nauki w IV klasie szkoły baletowej (I gimnazjum) musi
przejść
procedurę kwalifikacyjną jak każdy kandydat do klasy I, a potem zdać
egzaminy klasyfikacyjne z wszystkich przedmiotów zawodowych, które były
przez trzy lata w szkole. jeżeli uczeń nie miał kontaktu z tańcem
klasycznym, ludowym, to jest to raczej niemożliwe."

:( :( :(
Czyli niestety moje marzenia się nie spełnią ;(
Jak to jest z tymi egzaminami? Co trzeba umiec? Czy już na 100 % nie mam szans?
Joanna

Post autor: Joanna »

[b:7b4b538c3f]Valkea[/b:7b4b538c3f], jest mozliwe, jesli nie mialas kontaktu z tancem wczesniej, ale pod warunkiem, ze masz naprawde [b:7b4b538c3f]SUPER[/b:7b4b538c3f] naturalne warunki (typu rozwarcie, podbicie, ogolnie budowa ciala, skocznosc, muzykalnosc, itp. - wiecej o warunkach znajdziesz w innych tematach na forum).
Jagoda570

Post autor: Jagoda570 »

[b:8bd2dca905]Valkea[/b:8bd2dca905], mimo wszystko nie poddawałabym się, ale spróbowałabym wyćwiczyć pewne rzeczy przed spotkaniem w OSB. Może znasz osoby, które uczą się baletu i mogłyby Ci pomóc...?
Natashy

Post autor: Natashy »

Nie rezygnuj tak od razu, jeżeli Ci na prawdę zależy Valkeo! Nie jest powiedziane, że nie masz warunków- nie wiedząc co to jest podbicie, raczej nie stwierdzisz, że masz dobre, ale też nie, że masz złe. Myślę, że dobrą radą jest dokształcenie się, pomocne w tym na pewno będzie to forum. Poćwicz i pojedź na spotkanie jeśli chcesz.
W tym wieku jeszcze masz procent szansy, lub nawet kilka, chcę przez to powiedzieć, że nie koniecznie w stu procentach się nie dostaniesz.
Powodzenia [nie dziękuj]
:wink:
Bandzi

Post autor: Bandzi »

No cóż... dzwoniłem do Dyrekcji Gdańskiej OSB... muszę przyznac, że jestem strasznie zawiedziony 'rozmową', jeśli tak to w ogóle można nazwac. Spytałem się dyrektora, czy byłaby możliwośc podejścia do egzaminu do klasy VII i uzyskałem prostą, krótką i powalającą odpowiedź "Nie ma, nie było i nie będzie takiej możliwości, jest już dla Ciebie za późno. Do widzenia". Może nawet i lepiej, że teraz się dowiedziałem... tak to bym cwiczył cały rok i gdy zbliżałby się egzamin powiedziano by mi "nie". No nic mówi się trudno, życ trzeba dalej... :( Życzę powodzenia innym, którzy próbują spełniac swoje marzenia o OSB... i radzę wam nie liczyc na zbyt wiele od gdańskiej szkoły...
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Pisalam juz wczesniej ze w szkole w Gdansku nic nie zalatwisz. Straciles tylko czas. Pisal o tym Milton, pisalam ja. Szanse na nauke w tej szkole mozesz miec za jakies 2 lata jak zmieni sie dyrekcja.

Jesli nadal Ci zalezy to dzwon do innych szkol.
Columbina

Post autor: Columbina »

W pierwszej kolejności to bym dzwoniła do Bytomia, potem do Poznania i na końcu do Wawy i Łodzi...

Próbuj i nie rezygnuj z marzeń! Bo to najgorsze co można zrobić...
Bandzi

Post autor: Bandzi »

no ta... tyle że Gdanska OSB byla jedyna dla mnie osiagalna baletowka pod wzgledem finansowym... Bytom, Warszawa, Łódź, Poznań... to daleko i niestety wiąze się to z o wiele wiekszymi kosztami anizeli byloby to w przypadku gdanskiej osb... drugie 'przeciw' to fakt ze w tych miastach nie znam kompletnie nikogo (poza znajomym z Wawy ktory wlasnie jest na wyjezdzie 3-letnim) a w Gdansku mam rodzine... dalej - przyjazd do domu na weekend z jakiegos z tych miast to koszt ok. 100zl i wiecej + internat i cos na przezycie... nie da niestety rady :( chyba ze cos zmieni sie w Gdanskiej OSB ale to juz raczej niemozliwe wnioskujac po tonie glosu Pana Pradzynskiego... czyli pozostaje mi mimo wszystko porzucic marzenia choc bardzo tego nie chce... widocznie nie piisane mi skonczyc mi OSB :(
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Nie przejmuj sie Panem Pradzynskim.
Rob swoje. Cwicz.
Za jakis czas moze wyjscie samo sie pojawi.
ODPOWIEDZ