sezon 2008/2009

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Sagittaire

sezon 2008/2009

Post autor: Sagittaire »

Dotarłam do pierwszych wiadomości z Łodzi. Po sezonie ubogim szykuje się tłusty rok...

Odnośnie baletu na przyszły sezon szykowane sa dwie premiery.

Nowe - lepsze otworzy premiera "Dziadka do orzechów", balet Piotra Czajkowskiego w choreografii Giorgia Madii (premiera 11 października 2008 r.). Potem będzie premiera baletowa, inaugurująca jak zawsze Łódzkie Spotkania Baletowe, które w maju przyszłego roku odbędą się po raz dwudziesty. Autorski spektakl przygotuje Giorgio Madia.

Zatem- oba nowe balety będą Madii. Z jednej strony wróży to jednorodność. Z drudiej strony może lepsza takla jednorodność niż kiczowata różność... A Madia podoba się i krytyce i publiczności. Więc dla dyrekcji ŁTW małe ryzyko wyrzucenia pieniędzy w błoto.

I na koniec jeszcze jedna ciekawa zapowiedź NOWEGO MUSICALU (do tej pory jedynym musikalem od kilkudziesieciu lat był "Błękitny zamek") Teraz zaczęły się rozmowy z Wojciechem Kępczyńskim, reżyserem warszawskiego Teatru Roma przygotowaniu w Łodzi ciekawego musicalu Claude-Michela Schónberga "Les Miserables", - Nędznicy. Premiera nie wiadomo kiedy ale brzmi zachęcająco.
Kasia G

Post autor: Kasia G »

Mam "przecieki" nt planów baletu w Gdańsku - podobno planowany jest Dziadek do orzechów w choreografii kogoś z Niemiec (bodaj z Monachium) i ... być może... wieczór baletowy 3-4 pozycji, prawdopodobnie jedna z nich będzie autorstwa Jacka Przybyłowicza
Torin

Post autor: Torin »

Yyyyyy - ja dzis trochę nie kumaty, ale ...
To chodzi o TĄ "niesławą" operę po której tak jadą nasze przemiłe trójmiejski forumowiczki ??
Czyżby klasyka wracała ? Czy to będzie dziadek ten tego dziiiiwny ? :D

Torin
M.

Post autor: M. »

Tak, Pan Marek W.-G. już po premierze 4&4 mówił o planowaniu tego dziadka - i wspominał, że będzie to dziadek uwspółcześniony np. z elementami hip-hopu, ja sama jestem ciekawa. Wspminał też wtedy o Romele i Juli Prokofieva i o planach na sprowadzanie do nas jakiś wspaniałych zespołów z zagranicy...

Choreografie Jacka Przybyłowicza też chętnie "poznam" :)

Jedno co dobre, że Izadora zapowiedziała przerwę w tworzeniu i trochę od niej odpoczniemy jeśli dotrzyma słowa...

Torin - toć my w życiu złego słowa o naszej ukochanej Operze nie powiedziałyśmy! Jedynie o nowych rządach ... ale, już wystarczy - ileż można - we wszystkich wątkach o tym samym...
Kasia G

Post autor: Kasia G »

wrzesień w Teatrze Wielkim - Operze Narodowej wymarzony dla miłosników baletu
4 razy Śpiaca królewna i gościnne wystepy zespołu Borisa Ejfmana w podczas nich gala baletowa oraz Czerwona Gisele, Rosyjski Hamlet i Bracia Karamazow - chyba umrę z radosci :) :) :)

szczegóły:
http://www.teatrwielki.pl/repertuar.php
Basia

Post autor: Basia »

Nie no, to przyjeżdźam juz na pewno!!!!! :-) Szczególnie na tą Śpiącą, bo się na nią wybrać nie umiem :)
Torin

Post autor: Torin »

No to qurde znów trza będzie się wybrać do naszej stoliycy kochanej.
Ino na co się zdecydować - to doby dylemat na wakacje :)

Torin
M.

Z punktu widzenia turystyki baletowej najbardziej apetycznie wyglądają cztery dni pod rząd - 18,19,20,21 września (czwartek, piątek, sobota, niedziela) z Ejfmanem.
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

Myślę że wydarzeniem przyszłego sezonu będzie przyjazd Piny Bausch i jej zespołu z Wuppertalu - to dopiero trzeci pokaz choreografii Bausch w Polsce i dawno nie odwiedzał nas artysta/ka tego formatu.

Już można przeczytać na stronie zespołu o występach we Wrocławiu 28,29,30 czerwiec 2009. Spektakl Nefes.
M.

Na stronie POB pojawił się repertuar na przyszły sezon.
We wrześniu i październiku koncerty chóru POB.
Dyrekcja konsekwentnie adresuje ofertę opery do studentów bo 1.10 będzie w Operze inauguracja roku akademickiego :).

Z repertuaru baletowego niestety październik i listopad to dalej jedynie 4&4 - chociaż, jeśli znajdę towarzystwo to chętnie bym się znów wybrała zobaczyć jak tańczy zespół po wakacjach...
W grudniu premiera nowego Dziadka - już nie mogę się doczekać :)
Jestem też strasznie ciekawa zapowiadanego w lutym Men's dance - wiecie może coś więcej niż jest na stronie? czyja choreografia? co to takiego będzie? Czy to ten Jacek Przybyłowicz, o który Kasia pisała gdzieś wyżej?
ODPOWIEDZ