Książki o małych tancerkach i dla małych dzieci o balecie
Książki o małych tancerkach i dla małych dzieci o balecie
Dostałam do recenzji trzy pierwsze tomy z serii książek o dziewczynkach uczących się baletu. Na razie w serii pojawiły się "Marzenia Malwiny", "Niełatwa decyzja Róży" oraz "Szczęśliwa gwiazda Jaśminy". Książeczki skierowane są do odbiorcy w wieku 9-11 lat, więc nie spodziewajcie się cudów, ale cała seria jest naprawdę przesympatyczna i roztańczona. Autorka przed rozpoczęciem pisania spędziła sporo czasu w szkole baletowej, przyglądając się zajęciom, więc to, co dla innych autorów jest często abstrakcją, ona zna z jakiegoś tam doświadczenia. Dziewczynkom na pewno spodoba się dodatek w postaci zilustrowanego słowniczka pozycji baletowych, znajdującego się na końcu każdego tomu.
Tu jest link do całej serii, podobno przewidziane są kolejne tomy:
http://www.akapit-press.com.pl/advanced_search_result.php?keywords=balet&search_in_description=1&x=0&y=0
Tu jest link do całej serii, podobno przewidziane są kolejne tomy:
http://www.akapit-press.com.pl/advanced_search_result.php?keywords=balet&search_in_description=1&x=0&y=0
szukająć książeczek z tej serii na półkach księgarskich (do recenzji) natknełam się jeszcze na powieśc dla nastolatek o dziewczynce uczącej się baletu w szkole Johna Cranko "Szkoła, balet, pierwszy całus" - z serii ksiazek o Billy, niemieckiej nastolatce autorstwa Sissi Flegel. Powieśc nie traktuje wyłacznie o balecie a raczej o zyciu nastolatki, która kocha balet ale wyglada sympatycznie i chyba warto ja polecić naszym nastoletnim forumowiczkom
Nie chciałam zakładać nowego tematu, żeby nie zaśmiecać forum, a w tym akurat są i balet, i książki, więc w miarę pasuje ;).
Ale do rzeczy - mam teraz praktyki w bibliotece i dziś opracowywałam trzy książki autorstwa niemieckiej pisarki Justus Pfaue, ich tytuły to: "Anna - Zaczyna się nowe życie", "Anna" balerina i "Brawo, Anno!". Jest to historia dziewczyny uczącej się baletu, która ulega wypadkowi i ma uszkodzony kręgosłup; pierwsza część opowiada o tym, jak powoli wraca do zdrowia i znów zaczyna ćwiczyć, w kolejnych jest o tym, jak kończy szkołę, zaczyna pracę w teatrze itd. Przejrzałam je pobieżnie i wydały się całkiem fajne.
Piszę o tym, bo uznałam, że może Was zainteresować, może akurat ktoś znajdzie to w swojej bibliotece. Ale od razu mówię, że nie pomogę w zdobyciu tej książki, choćby dlatego, że powędruje ona do oddziału dla dzieci i młodzieży, do którego już nie jestem zapisana :D
edit:
Właśnie spojrzałam, że trochę mówiono na forum o tych książkach... Ale w sumie to było dość dawno, i pewnie nie wszyscy do tych starych rozmów dotrą, więc chyba nie popełniam wielkiego przestępstwa przypominając o tym :D
Ale do rzeczy - mam teraz praktyki w bibliotece i dziś opracowywałam trzy książki autorstwa niemieckiej pisarki Justus Pfaue, ich tytuły to: "Anna - Zaczyna się nowe życie", "Anna" balerina i "Brawo, Anno!". Jest to historia dziewczyny uczącej się baletu, która ulega wypadkowi i ma uszkodzony kręgosłup; pierwsza część opowiada o tym, jak powoli wraca do zdrowia i znów zaczyna ćwiczyć, w kolejnych jest o tym, jak kończy szkołę, zaczyna pracę w teatrze itd. Przejrzałam je pobieżnie i wydały się całkiem fajne.
Piszę o tym, bo uznałam, że może Was zainteresować, może akurat ktoś znajdzie to w swojej bibliotece. Ale od razu mówię, że nie pomogę w zdobyciu tej książki, choćby dlatego, że powędruje ona do oddziału dla dzieci i młodzieży, do którego już nie jestem zapisana :D
edit:
Właśnie spojrzałam, że trochę mówiono na forum o tych książkach... Ale w sumie to było dość dawno, i pewnie nie wszyscy do tych starych rozmów dotrą, więc chyba nie popełniam wielkiego przestępstwa przypominając o tym :D
[quote:780bc623b9="nati853"]tak tylko że w niełatwej decyzji rózy jest
gimnastyka i balet trudno to połączyc :P lepsze są rózowe baletki!!![/quote:780bc623b9]
Szukałam chyba we wszystkich księgarniach internetowych serii "różowe baletki", ale nigdzie nie znalazłam dostępnej pierwszej części pt.: "Tanecznym krokiem". Ma ktoś może tę książkę? :)
gimnastyka i balet trudno to połączyc :P lepsze są rózowe baletki!!![/quote:780bc623b9]
Szukałam chyba we wszystkich księgarniach internetowych serii "różowe baletki", ale nigdzie nie znalazłam dostępnej pierwszej części pt.: "Tanecznym krokiem". Ma ktoś może tę książkę? :)
-
basiawysocka1
Jeszcze jest taka książka "Baletowa rodzina"
Opowiada o dziewczynie (11-letniej chyba) , która straciła rodziców i musi się przeprowadzić do jakiejś dalszej rodziny , w której każdy zajmuje się baletem.Matka jest baleriną , dzici także chodzą na balet , a ojciec jest jakimś tam artystą. Dziewczynka na początku nie wie jak nawiązać kontakt z nimi , ale w końcu odkrywa ,że balet ją także zauroczył ...
Tylko nigdzie nie mogę tej książki znaleźć :roll:
Opowiada o dziewczynie (11-letniej chyba) , która straciła rodziców i musi się przeprowadzić do jakiejś dalszej rodziny , w której każdy zajmuje się baletem.Matka jest baleriną , dzici także chodzą na balet , a ojciec jest jakimś tam artystą. Dziewczynka na początku nie wie jak nawiązać kontakt z nimi , ale w końcu odkrywa ,że balet ją także zauroczył ...
Tylko nigdzie nie mogę tej książki znaleźć :roll: