jazz a współczesny - róznice?

Dyskusje na temat tańca współczesnego; zagadnienia praktyczne i teoretyczne; aktualne zjawiska i trendy;
Demit@sse

jazz a współczesny - róznice?

Post autor: Demit@sse »

salsa jazz
latin jazz
street jazz
modern jazz
Taniec współczesny

pojęcia nie mam czym się różnią.
jeżeli byłoby to możliwe to chciałabym aby ktoś mi to tak po ludzku wytłumaczył.
nie jakimiś tam definicjami...bo ja zwykły szary człowieczek tego nie zrozumiem.

no i...chcąc tańczyć coś podobnego do tańca jaki można było oglądać w wykonaniu głównej bohaterki w filmie StepUp...czy W rytmie hip hopu co musiałabym wybrać?

z góry dziękuje za odpowiedź.
nathaliye

Post autor: nathaliye »

salsa jazz

oparty ogólnie na salsie, duzo krecenia bioder, szybkie rychy stóp itp

latin jazz

oparty na tancach latynoamerykanskich, duzo bioder, polaczenie muzyki latynoskiej i afrykanskiej

street jazz

Nowoczesne układy taneczne w oparciu o choreografie, jakie można zobaczyć np. w MTV lub VIVA.Fuzja różnych technik tanecznych, m.in. hip-hop, new jack funk, lock, new style dance, video style i jazz dance.

modern to współczesny ale jest tanców współczesnych tyle ludzi

ogolnie granica miedzy nimi jest cienka i na ogol wszystko sie miesza ze wszystkim tworzac wlasny styl taneczny
neufra

Post autor: neufra »

A ja inaczej :D

salsa jazz - dokładnie muzyka i kroki salsy wzbogacone o większą ilość obrotów
( w tym na pięcie) oraz ogrom wykopów i wymachów.
izolacja górnej partii ciała, ręce luźno ( nie ustala się ich położenia)

latin jazz - muzyka ( najczęściej samba) z wyraźnymi uderzeniami bębnów.. bardzo cienka granica między afro dance. kroki nóg nie mają znaczenia ( tańczony najczęściej na boso aby móc czerpać energie przodków i ziemi ) całkowite rozluźnienie klatki, bioder oraz głowy - ręce również nie są tu ustalane liczy się to by pomagały a nie przeszkadzały

street jazz - styl taneczny który jest podstawą dla każdego kto tańczy hip hop i chce się rozwijać... spięcia i izolacje są przerywnikami dla ciągłego ruchu. Zajęcia obejmują skoki, obroty i wszystko co jest medialne... i co rozwija ( uelastycznia) tancerza...
Nie jest to styl mtv chyba że patrzeć na teledyski Janet Jackson
[quote:25e3af1b29="nathaliye_r"]modern to współczesny ale jest tanców współczesnych tyle ludzi

ogolnie granica miedzy nimi jest cienka i na ogol wszystko sie miesza ze wszystkim tworzac wlasny styl taneczny[/quote:25e3af1b29]

zgadzam się w 100% nie ma a raczej nie podaje się definicji modern'u

Pozdrawiam
nathaliye

a co do tanca w stylu bohaterek "w rytmie hip hopu" czy "step up" to takze nie jest jeden styl, w tych filmach wlasnie chodzi o pomieszanie stylów klasycznych i jazzowych z hip hopem, trzeba liznac troche tego troche tego i w skrytosci duszy i ciala to polaczyc w jedno, juz wlasny i indywidualny sposob tanca
Śnieżka_19

Post autor: Śnieżka_19 »

chcialam zapisac sie na wspolczesny, juz nawet czekam az rusza zajecia, ale... poogladalam sobie filmiki z googla i sie zalamalam :( pamietacie jak w 2 edycji YCD tanczyla ta baletnica kasia z kryspinem wspolczesny do evanescence? strasznie mi sie podobalo. a w necie znalazlam cos takiego: http://video.google.pl/videosearch?q=taniec+wspolczesny&hl=pl&emb=0&aq=f# http://video.google.pl/videosearch?q=taniec+wspolczesny&hl=pl&emb=0&aq=f# i to juz mi sie nie podoba. zbyt.. teatralne, jakby odgrywali jakies role a nie po prostu tanczyli.

za to w dance avenue beda dni otwarte i mozna miedzy innymi zobaczyc jazz funk, na czym to polega? bo jesli wspolczesny wyglada jak to w linkach, to moze juz lepiej isc na jazz...
Domi

Post autor: Domi »

nie rozumiem za bardzo jakie masz zastrzeżenia do tych układów? To są wykonania studia taneczno aktorskiego z tego co wiem, ale jak dla mnie to jest właśnie współczesny. I to na bardzo wysokim poziomie.
Dobra technika, płynność no i treść. Taniec współczesny tak jak zresztą inne formy tańca też jest środkiem wyrazu jakiejś treści, układ tańczony w technice jazzowej też może opowiadać coś.
Pierwszy raz słyszę, żeby ktoś miał zastrzeżenie do tego, że tancerze robią coś więcej niż "po prostu tańczą". Z reguły taniec dla samego tańca jest pusty, zresztą raczej każdy dojrzały tancerz chce właśnie, żeby jego ruch wyrażał jakąś historię, przeżycie.

Mnie te układy się podobają. a w ogóle Amsterdam to mnie zachwyca, ciarki mi przechodzą po plecach jak na to patrzę i właśnie to uwielbiam we współczesnym, że można się wzruszyć, kiedy czuje się w tańcu takie zaangażowanie i zagranie, a nawet pełne wczucie się w rolę.
A czy tancerka, która tańczy Aurorę ze Śpiącej Królewny, szczególnie w rose adagio nie ma aktorskiej roli?
Taniec jest właśnie po to, aby coś przedstawić.

Poza tym nie martw się, że na zajęciach będą od Ciebie wymagali aktorstwa, bo do tego przychodzi dopiero przy przygotowywaniu spektaklu.
Nemo

Post autor: Nemo »

Amsterdam tez mnie zachwyca, ale nie jest typowym przykładem współczesnego. Na lekcjach na pewno będzie więcej ruchu, przewrotów, skoków obrotów, bo tak naprawdę one są łatwiejsze od tak doskonałego wykonania prostszych rzeczy (i na pozór mniej efektownych).
Poza tym jest tyle odmian współczesnego co nauczycieli i nie ma się co zrażać filmikami z youtube.
Śnieżka_19

Post autor: Śnieżka_19 »

wiec jak wyglada taki typowy wspolczesny ktorego ucza w szkolach? na poczatku moze aktorstwo jest zbedne, ale czy po jakims czasie nauki nie zatrzymam sie po prostu w miejscu jesli tematy takie jak teatr tanca nie interesuja mnie?

sory za moje niezdecydowanie, ale mam taki beznadziejny charakter ze juz sama mam czasem dosc, wiec prosze o cierpliwosc :)

i co to jest ten jazz funk ;) ?
nathaliye

To fuzja dwóch gatunków tanecznych - jazz i funky. Podstawę stanowi taniec jazzowy, który uczy izolacji, czyli wykorzystania niezależnych ruchów poszczególnych części ciała i ich koordynacji. Poznasz również podstawy klasycznej techniki tańca jazzowego. Dodanie do klasyki popowych elementów funky i połączenie z muzyką rozrywkową wyzwala niezwykłą eksplozję radości, ekspresji, dynamizmu !

To forma tańca nierozerwalnie związana z kulturą pop. Bazują na nim tancerze układający choreografię do teledysków i koncertów wielkich gwiazd muzyki pop. Zwarty, szybki, o gwałtownie zmieniających sie kierunkach. Zmusza ciało do intensywnej pracy. Ćwiczy zwinność, ekspresję, taneczny refleks.
paciamax

Post autor: paciamax »

w tańcu spÓłczesnym bardziej wyrażamy swoją osobowośc ;)
jazz to niby potocznie "nowoczesny", ale na warsztatach z jazzu tańczyłąm do muzyki hip-hop, he he . A jeśli mÓwiąc o SU < Step Up> to gŁÓwna bochaterka wykonuje ruchy w stylu hip-hop,electro niektÓre kroki to jazz. Można powiedzieć że w gre wchodzi teŻ towaryzski bo tam te podkreślenia ciała itp. :*
ODPOWIEDZ