Bieganie

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Father

Post autor: Father »

[quote:a86f4574b0="rukasu"]Co do jazdy na nartach - w szkole baletowej przy operze wiedeńskiej, przed jej rozpoczęciem, należy podpisać "umowę", że nie będzie się jeździło na nartach ^^" Bo to niby aż tak rozwija mięśnie..[/quote:a86f4574b0]
Tu nie chodzi o mięśnie tylko o ryzyko kontuzji które w narciarstwie alpejskim jest przeogromne i może to wykluczyć tancerza z zawodu.
W tej dziedzinie akurat mogę coś powiedzieć bo kiedyś byłem zawodnikiem i instruktorem. Teraz uprawiam ten sport rzadko i wierzcie mi ,że trzeba mieć dużo zdrowego rozsądku aby sie nie poddać brawurze czy demonowi prędkości.
Poza tym w Austrii jest to sport narodowy a zatem bardzo popularny.
Susanna

Post autor: Susanna »

A ha to dziękuje bo już się przestraszyłam... To znaczy że na nartach mogę jeździć?
nathaliye

Post autor: nathaliye »

jeśli ktoś się w szkole baletowej to by nie zwiększać ryzyka kontuzji lepiej nie jeździć zbyt intensywnie na nartach,co jak już Father wspomniał zawodowych tancerzy wyklucza na pewien czasu lub w ekstremalnych przypadkach na zawsze z zawodu, jak ktoś sobie amatorsko tańczy to może przecież jeździć na nartach( od tygodnia jeżdżenia na nartach mięśnie się jeszcze nikomu nie rozwinęły do niebotycznych rozmiarów) tylko w granicy własnego rozsądku musi uważać bo kontuzje kolan nalezą do takich które się dosyć długo przechodzi i to nie ma znaczenia czy ktoś tańczy czy gra w szachy
Porcelaine

Post autor: Porcelaine »

[quote:855ce6b178="Susanna"]O jej :( Ale narty są świetne, a po za tym to w balecie nie powinno się mieć mięśni ?[/quote:855ce6b178]

W balecie mięśnie muszą być wydłużone (by móc podnosić wysoko nogę na przykład), a większość sportów rozbudowywuje mięśnie, ale je również skraca. Oczywiście mowa tu o regularnym trenowaniu. Także raczej po kilku razach nic nie powinno się stać :wink:
Lady_Miśka

Post autor: Lady_Miśka »

Ja nienawidze biegać :? I skoro nie musze to tego nie robie. Wole godzine brzuszki porobić albo już palec do buzi wsadzić (nie mam bulimii ani nie polecam, po prostu czasem mnie ponosi i pochłaniam za dużo) byle nie biegać.

Post autor: nathaliye »

[quote:69f8b7fd6b="Lady_Miśka"]albo już palec do buzi wsadzić (nie mam bulimii ani nie polecam, po prostu czasem mnie ponosi i pochłaniam za dużo)[/quote:69f8b7fd6b]

myśle że lepiej żebyś nie upubliczniała tego typu własnych metod w kontrze do biegania
Porcelaine

Post autor: Porcelaine »

Lady_miśka może i nie masz bulimii ale to nie jest normalne :roll:
Poza tym niektórzy biegają dla przyjemności, bądź wzmocnienia mięsni.
Torin

Post autor: Torin »

[color=brown:88da56d3c9]Sugestia o prowokowaniu wymiotów JEST JAK NAJBARDZIEJ NIE NA MIEJSCU !!!!!
Czy ty masz bulimie czy nie jest w tym kontekście nieistotne.
Namawiasz innych aby się w nią pchali.
Zbliżasz się droga Lady do ostrzeżenia za takie sugestje!

Torin - administrator podkreślę ....
p.s.
nie odpowiadaj aby przypadkiem na tego posta tylko PRZYJMIJ DO WIADOMOŚCI że to było niestosowne ....[/color:88da56d3c9]
Father

Post autor: Father »

Umiarkowane bieganie napewno tancerzowi nie zaszkodzi a ogólną wydolność podniesie.Jeżeli komuś wydaje sie to nudne to proponuję bieg z mp3 po terenie lesistym i pagorkowatym poprzetykany skokami z pojedynczymi obrotami(jak ktoś potrafi to mogą być potrójne). A jeśli tego będzie mało to co sto metrów proponuję mahnąć jete i ew. salto wprzód. :D
Susanna

Post autor: Susanna »

Tak jak biegać po łąkach to spoko jak mam wejść na bieżnię to kara..
ODPOWIEDZ