Poznańska Wiosna Baletowa!!
W ukryciu czy też oficjalnie Scarpia będzie obecny na widowni codziennie podczas całej wiosny baletowej. :D W ten sposób sezon baletowy AD 2006/2007 dobiegnie dla mnie końca (bo operowy jeszcze nie) i czas będzie aby podziękować tancerkom i tancerzom TW Poznań za wszystkie wzruszenia artystyczne, których doznałem podczas moich ponad 60 wizyt w tym sezonie w gmachu pod Pegazem. Sam pojadę sobie na wakacje - również podglądać zespoły konkurencyjne hehehe... :lol:
Ech... jak ten czas szybko leci... tancerki coraz ładniejsze i zdolniejsze, a Scarpia onegdaj "piękny i młody" pozostaje już tylko piękny :wink: :roll:
Ech... jak ten czas szybko leci... tancerki coraz ładniejsze i zdolniejsze, a Scarpia onegdaj "piękny i młody" pozostaje już tylko piękny :wink: :roll:
-
Beata-wielbicielka baletu
Gala Baletowa, o której pisze Carewna, a na której miałam wątpliwą przyjemność być, w mojej opini była żenująca. Sam fakt, że nie było orkiestry, tylko muzyka puszczona z taśmy, świadczy o lekceważeniu Widza i niepoważnym podejściu do tematu. Podkreślić należy, że wspomniana Gala odbyła się w Teatrze Wielkim, podczas Wiosny Baletowej, a - jak wiadomo - jest to wydarzenie, na które z niecierpliwością czekają wszyscy miłośnicy baletu, lecz czekają bynajmniej nie po to, aby się rozczarować.Wydawać by się mogło, że Poznańska Wiosna Baletowa to prestiżowe wydarzenie, na pewno takim miała być w założeniu jej organizatorów, ale - jako stała bywalczyni - widzę, że jest raz lepiej, raz gorzej, generalnie przeciętnie.W tym roku nie było nawet w czym wybierać, na co pójść.Jestem miłośniczką baletów najklasyczniejszych z klasycznych, Jezioro Łabędzie już widziałam kilka razy, a Sen Nocy Letniej też już znam na pamięć, zresztą mam w domu doskonałe wydanie tego baletu i doprawdy nie sądzę, abym w naszej operze mogła zobaczyć lepiej zatańczone.W moim odczuciu tylko dwa fragmenty baletowe były pięknie zatańczone: Scena Balkonowa z Romea i Julii oraz fantastyczny Grek Zorba.Ale tu na oklaski zasługują przede wszystkim Izabela Milewska i Maksim Wojtiul.
Dobrze, że w lutym 2008r. będzie Romeo i Julia i kolejna Wiosna Baletowa, która tym razem zapowiada się ciekawiej, bo z Coppelią.
Pozdrawiam, Beata.
Dobrze, że w lutym 2008r. będzie Romeo i Julia i kolejna Wiosna Baletowa, która tym razem zapowiada się ciekawiej, bo z Coppelią.
Pozdrawiam, Beata.
-
Beata-wielbicielka baletu
VI Poznańska Wiosna Baletowa
5 - 31 maja 2009
wtorek, 5 maja, godz. 19.00 – Carmen Compañía Antonio Gades, Hiszpania
środa, 6 maja, godz. 19.00 – Krwawe gody, Suita flamenco
Compañía Antonio Gades, Hiszpania
czwartek, 7 maja, godz. 19.00 – Jezioro Łabędzie Piotr Czajkowski
piątek, 8 maja, godz. 19.00 – Grek Zorba Mikis Theodorakis
niedziela, 10 maja, godz. 19.00 – Coppelia Léo Delibes
czwartek, 14 maja, godz. 19.00 – Complexion Suite Complexions Contemporary Ballet, Nowy Jork
niedziela, 17 maja, godz. 19.00 – Jesień-Nuembir, Chopin – fresh fruit premiera!!!
Polski Teatr Tańca - Balet Poznański
piątek, 22 maja, godz. 19.00 – Stanisław i Anna Oświecimowie premiera!!!
wieczór baletowy do muzyki Mieczysława Karłowicza
Powracające fale
Pieśni
Stanisław i Anna Oświecimowie oraz Koncert skrzypcowy A-dur, cz. II
sobota, 23 maja, godz. 19.00 – Stanisław i Anna Oświecimowie
Powracające fale
Pieśni
niedziela, 24 maja, godz. 19.00 – Lwowski Zespół Tańca Junist
sobota, 30 maja, godz. 19.00 – Jezioro Łabędzie Piotr Czajkowski
niedziela, 31 maja, godz. 11.00 – CXLVI Poznańskie Warsztaty Operowe
Wielkie kreacje baletowe Olgi Sawickiej
5 - 31 maja 2009
wtorek, 5 maja, godz. 19.00 – Carmen Compañía Antonio Gades, Hiszpania
środa, 6 maja, godz. 19.00 – Krwawe gody, Suita flamenco
Compañía Antonio Gades, Hiszpania
czwartek, 7 maja, godz. 19.00 – Jezioro Łabędzie Piotr Czajkowski
piątek, 8 maja, godz. 19.00 – Grek Zorba Mikis Theodorakis
niedziela, 10 maja, godz. 19.00 – Coppelia Léo Delibes
czwartek, 14 maja, godz. 19.00 – Complexion Suite Complexions Contemporary Ballet, Nowy Jork
niedziela, 17 maja, godz. 19.00 – Jesień-Nuembir, Chopin – fresh fruit premiera!!!
Polski Teatr Tańca - Balet Poznański
piątek, 22 maja, godz. 19.00 – Stanisław i Anna Oświecimowie premiera!!!
Powracające fale
Pieśni
sobota, 23 maja, godz. 19.00 – Stanisław i Anna Oświecimowie
Powracające fale
Pieśni
niedziela, 24 maja, godz. 19.00 – Lwowski Zespół Tańca Junist
sobota, 30 maja, godz. 19.00 – Jezioro Łabędzie Piotr Czajkowski
niedziela, 31 maja, godz. 11.00 – CXLVI Poznańskie Warsztaty Operowe
Wielkie kreacje baletowe Olgi Sawickiej
Nastrój wieczoru Karłowicza ujmuje mnie nowością uczuć. Z widownią dzieje się od początku coś dziwnego... od skrajnego znużenia po entuzjazm i koncentrację uwagi. Cała paleta emocji romantycznych, stopniowanych we właściwym kierunku... Od pląsających dziewczątek w towarzystwie jednego faceta i dwóch barytonów, przez pełne ekspresji Powracające fale po gotycko-romantyczne spełnienie tragicznego przeznaczenia Oświecimów....
Wieczór zapada w pamięć, choć nie każdemu przypadnie do gustu...
Widział to kto?
Wieczór zapada w pamięć, choć nie każdemu przypadnie do gustu...
Widział to kto?
<Off top total mod ON>
Scarpia zyje !!!
Hurrrra - w sumie równie dobry powód do toastu jak potwierdzony zgon.
Ale jakże przyjemniejszy !
W dodatku dający pewność późniejszego toastu - tego po zgonie of kors ;)
Może Szanowny Baron pojawi się i na zlocie we Warszawie ???? Któż to wie któż - no chyba tylko sam Scarpia ....
<Of top total mode OFF>
Torin
Scarpia zyje !!!
Hurrrra - w sumie równie dobry powód do toastu jak potwierdzony zgon.
Ale jakże przyjemniejszy !
W dodatku dający pewność późniejszego toastu - tego po zgonie of kors ;)
Może Szanowny Baron pojawi się i na zlocie we Warszawie ???? Któż to wie któż - no chyba tylko sam Scarpia ....
<Of top total mode OFF>
Torin