Czy tancerze zyją długo?

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
Father

Czy tancerze zyją długo?

Post autor: Father »

Poruszony smiercią Biessmiertnej zastanawiam się czy tryb życia tancerzy wpływa na jego długość? Czy ktoś dysponuje wiarygodnymi danymi statystycznymi?
Kasia G

Post autor: Kasia G »

statystycznymi nie, ale patrząc na kilka słynnych balerin skłaniałby się człowiek do twierdzenia ze taniec konserwuje... :) No ale z drugiej strony często też zdarzało się ze tancerze - dziwnie głównie mężczyźni umierali nagle i młodo co z kolei kojarzy się ze stwierdzeniem ze wybrańcy Bogów żyją krótko.. No a prawda statystyczna lezy pewnie gdzieś po środku
Father

Nawet jak żyją krótko to maja ciekawe i intensywne życie tak jak Achilles. :wink:
Nataszaa

Post autor: Nataszaa »

A czy to prawda, że baletnice są narażone na posiadanie w przyszłości żylaków, wad kręgosłupa?
Agasiek

Post autor: Agasiek »

Ja o czymś takim nie słyszałam. Wydaję mi się, że tak jak każdy :)
Choć może mają na to większą szansę.
Joanna

Post autor: Joanna »

Nie znam żadnych danych, czy żyją dłużej czy nie, ale na pewno wyglądają młodziej (no, chyba że ktoś wyjątkowo dużo pali, to wtedy niekoniecznie, ale generalnie jest coś w tym, że taniec 'konserwuje').
Agasiek

Post autor: Agasiek »

Przykładem tego jest. m. in. Maja Plisiecka, która nie wygląda tak jak wygladac powinna w swoim wieku. Chodzi mi o to, że wyglada na mlodsza. :)
Kasia G

Post autor: Kasia G »

[quote:b5f834a666="Nataszaa"]A czy to prawda, że baletnice są narażone na posiadanie w przyszłości żylaków, wad kręgosłupa?[/quote:b5f834a666]

wielokrotnie mówiliśmy już o tym czyli o problemach zdrowotnych tancerzy - z żylakami to akurat się nie spotkałam szczególnie dokuczliwymi, o ile ktoś nie ma słabych żył i pękających naczynek - bo na krążenie najlepszy jst ruch (gorzej mają ci, co siedzą czy stoją w pracy). Kręgoslup-owszem, urazy, oraz zniesienie fizjologicznej krzywizny (zbytie prostowanie kręgosłupa w balecie) bywa szkodliwe. Najbardziej jedak cierpią stawy, ścięgna, mięsnie .... ale wszystko zalezy od predyspozycji, forsowności treningu etc.
Nataszaa

Post autor: Nataszaa »

No właśnie o to mi chodzi, że podobno mają większą szansę...
Ale z drugiej strony, to taki piękny taniec... Eh...
No, i jeszcze jedno. Czy od stania w pointach może coś się dziać z żyłami na stopie? No, bo skoro jest tak wygięta...
Father

[quote:41613cfbbd="Joanna"]ale generalnie jest coś w tym, że taniec 'konserwuje')[/quote:41613cfbbd]
Tak bo życie=ruch.
Odwracam pytanie.
Czy warto żyć krócej dla tańca? :roll:
ODPOWIEDZ