Od jakiego wieku można zacząć ćwiczyc w pointach?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
lilianeczka1

Post autor: lilianeczka1 »

Witam Was serdecznie
Jestem mama 7 letniej dziewczynki która od 3 lat uczeszcza na zajecia baletowe, pierwsze 2 lata chodziła 1 raz w tygodniu i to była raczej zabawa w zeszłym roku juz 2 razy w tyg po 45 min i tam juz sie rozciagała i uczyła kroków podstawowych. W tym roku chce zmienic szkołe gdzie dziewczynki w jej wieku ucza sie tanczyć na pointach. Moje pytanie brzmi: czy to jest bezpieczne dla tak małych dziewczynek. Zajecia prowadzi solistka baletu i w tym roku szkoła bedzie obchodzic 15 lecie istnienia. Gdzies czytałam ze dziewczynki powinny zacząć nauke ogólnie baletu od ukonczenia 10lat ze wczesniej to niewskazane. Prosze Was napiszcie mi czy dawac na takie zajecia czy nie?
Dziekuje
Czajori

Post autor: Czajori »

Siedmioletnie dziewczynki na pointach? Hm...bardzo dziwne, nietypowe i chyba nieprawdziwe. Bynajmniej nie oskarżam Cię o kłamstwo, ale myślę raczej, że ktoś Cię błędnie poinformował.
Naukę tańca en pointes zaczyna się dopiero ok. 11 roku życia i jest to światowa norma, o ile się nie mylę, to nawet znani z ekstremalnych metod Chińczycy się trzymają tej cezury. Wiąże się to z fizjologią i rozwojem motorycznym. Wydaje mi się też, że trochę z dojrzałością psychiczną - tak małe dzieci mogą nie rozumieć konieczności znoszenia bólu i dyskomfortu dla efektu artystycznego.
Dopytaj w szkole i daj znać.
lilianeczka1

Post autor: lilianeczka1 »

Dała bym link do adresu tej szkoły gdzie sa zdjecia takich małych dziewczynek w pointach ale nie chce tego robic. Kiedy zadzwoniłam i powiedziałam ze mam 7 letnia córke i ze miała juz stycznosc z baletem to pani zapytała " ooo to miała juz stycznosc z poitami tak?" Był to dla niej oczywiste ze powinna juz miec.Troszke sie zdziwiłam. Kiedy rozmawiałam z nią dłużej to dała mi do zrozumienia ze u niej równez tak małe dziewczynki juz ucza sie tanczyc w pointach i z tad moje pytanie do Was bo tez wydaje mi sie nierealne. Sa wogle produkowane tak małe pointy na 32 nr nogi?
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Nie jest to zbyt dobre, ponieważ bardzo szybko deformują się stopy i w przyszłości te dzieci są narażone na większą ilość kontuzji.
Poza tym jak pisze Czajori- nie wiem, czy jest sens, by zmuszać tak małe dziecko do znoszenia tak wielkiego bólu. 7-letnia dziewczynka nie jest świadoma swoich stóp i tego, jak ma na pointach stać. Trzeba co nieco znać budowę stopy, żeby móc dobrze poruszać się na pointach.
Moje zdanie jest takie, że to jest krzywdzenie dziecka-dawanie go na pointy w tak młodym wieku.
Élodie

Post autor: Élodie »

Oł, to już nie są żarty. Poważna sprawa. Myślę,że o takich rzeczach trzeba mówić i zrobienie małej antyreklamy jakiejś tam szkole to pikuś.
nathaliye

Post autor: nathaliye »

takie sytuacje się zdarzają ponieważ istnieje na nie popyt a ten nie zniknie póki rodzice nie zrozumieją że ich marzenia o posiadaniu małych baletniczek na pointach są niezgodne z fizjologią tak małego dziecka
Mikrometryczna

Post autor: Mikrometryczna »

Interesuje mnie to, kiedy wy zaczełyście tańczyć na pointach? Bo czytałam różne opinie i w końcu nie wiem. Kiedy zaczyna się w Szkołach baletowych? Czy jest to bardzo trudne? Nie znalazłam takiego tematu, a jeśli takowy istnieje, proszę o pokierowanie mnie tam :D
julianka

Post autor: julianka »

W OSB zaczyna się w drugim semestrze pierwszej klasy, lub na początku drugiej :)
Elliot

Post autor: Elliot »

ja z racji późnego startu musiałam "nadrobić" i po paru miesiącach już ćwiczyłam en pointe. nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie, ale przynajmniej nie zostałam w tyle.
Katia

Post autor: Katia »

[b:0ed51a9bab]Kawka[/b:0ed51a9bab] i [b:0ed51a9bab]Elliot[/b:0ed51a9bab]
czyli kiedy weszłyście na pointy? Ile miałyście lat:)
Bo ja dopiero zaczynam swoją przygodę z baletem i tak z ciekawości pytam :D
ODPOWIEDZ