Alina Somova

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
nathaliye

Post autor: nathaliye »

odkąd się stała platynową blondynką dużo bardziej mi sie podoba pod względem estetycznym, jako brunetka była taka troche pospolita moim zdaniem a teraz nabrała moim zdaniem wyglądu powiedzmy że gwiazdy, jej rozciągnięcie także mi się podoba, wole jak tancerka wysoko podnosi noge chociażby w takich sytuacjach:
[URL=http://img364.imageshack.us/i/nrthemeandvariationsvla.jpg/][img:9e7a831e44]http://img364.imageshack.us/img364/7012/nrthemeandvariationsvla.th.jpg[/img:9e7a831e44][/URL]
niż jakby nie umiała jej utrzymać na te 180 stopni, skoki również mnie nie raża ponieważ widać ze to jest efekt przeprostów w kolanach a nie Bóg wie jakiego rozciągnięcia
Blanche

Post autor: Blanche »

[quote:372531b666="Domi"]No cóż, ta dyskusja jest trochę bezsensu, naprawdę odnoszę wrażenie, że niektórzy szukają dziury w całym, jak już wyczerpał się temat jej nadmiernego rozciągnięcia, rzekomo brzydkich rąk i braku wyrazu, to teraz jej makijaż.[/quote:372531b666]
Dla Was to "czepianie się" i "szukanie dziury w całym", a dla mnie normalne jest, że pozwalam sobie na różne rozważania czy przemyślenia w związku z Somovą w temacie jej poświęconym, wydaje mi się, że od tego właśnie jest forum. Jeżeli chodzi o ten nieszczęsny makijaż, to napisałam o nim, bo czasami po obejrzeniu wideo z Somovą "w cywilu" zastanawiałam się, czemu robi na mnie miłe wrażenie, a na scenie już niekoniecznie i pomyślałam, że może ten sceniczny makijaż jest odpowiedzią. Czy forum nie jest od tego, żeby dzielić się takimi przemyśleniami? Przecież nie napisałam "Somova ma okropny makijaż, to jedyna słuszna prawda, koniec i kropka", tylko pisałam, że [b:372531b666]moim zdaniem[/b:372531b666] nie dodaje jej uroku i [b:372531b666]może[/b:372531b666] dlatego wydaje mi się nienaturalna na scenie. Nie zawsze, bo, jak pisałam, dobre wrażenie robi w "Koniku garbusku", i też podobała mi się w jednym z nowszych wideo (którego nie ma już na youtube), gdzie tańczy wariację z koszykiem kwiatów w Bajaderze, sprawdza się też w Balanchinie (widziałam spore fragmenty Ballet Imperial i nie mogłam nic jej zarzucić).

[quote:372531b666="Ewa J."]Ja też uważam, że Alina jest bardzo ładną tancerką (ale nawet nie przyszło mi na myśl pisać o tym w kategorii zalet, bo trafiają się przecież i brzydkie, albo żeby powiedzieć delikatniej - o specyficznej urodzie tancerki, które są za to doskonałe na scenie)[/quote:372531b666]
Agasiek zaproponowała, by porozmawiać o zaletach, a urody u tancerki wadą nazwać nie można ;). Choć zgadzam się, że uroda w sensie "ładna twarz" nie jest najistotniejsza.
raisa

Post autor: raisa »

[URL=http://www.youtube.com/watch?v=DV30WWqAOkU] Somova i Ziuzin w Grand pas classique[/URL]

Nie wiem co wy o tym sądzicie, ale naprawdę się rozczarowałam wykonaniem grand pas classique przez Somovą, myślałam, że stać ją na więcej. Nie widzę tu niczego wartościowego. Nie chcę jej mieszać z błotem, zupełnie nie o to mi chodzi. Poprostu jestem zdziwiona poziomem dwójki tych artystów. Wyrazu - szukać trzeba dosyć długo. Szczególnie Ziuzin nie popisał się uczuciami w tańcu, u Somovej też to kuleje. Technika Aliny też nie jest perfekcyjna, oprócz tego strasznie drażniom mnie jej arabeski i niektóre attitudes. W porównaniu wykonania Somova&Ziuzin a Guillem&Legris to ta druga para jest o niebo lepsza od każdej strony. Szczególnie nie podobały mi się wariacje: Maxim nie potrafi skakać, Alina wykonała to jakoś chaotycznie. No i on nawet się nie uśmiechnął. Oboje byli strasznie spięci... nie podobało mi się. A co wy o tym sądzicie?
Blanche

Też nie zamierzam mieszać jej z błotem, ale i tak aż strach mi się wypowiadać ;).
Już od jakiegoś czasu miałam nadzieję, że uda mi się zobaczyć Grand Pas Classique Aliny, głównie z tego względu, że kompletnie jej sobie w tym nie wyobrażałam. Po obejrzeniu stwierdzam, że jest lepiej, niż się spodziewałam, choć daleko jej do ideału.
Z pozytywnych rzeczy - wydaje mi się, że bardziej kontroluje nogi i ręce, choć były momenty, gdzie miałam wrażenie, że jej to przeszkadza i "wyrwie" się z tej kontroli ;). W wariacji było ładnie, szczególnie te obroty ze stawaniem na pointy (chodzi o te od 6:55, czy to ma jakąś nazwę?), ale gdy publiczność zaczęła klaskać, jakby się wybiła z rytmu i stało się to bardziej chaotyczne.
Co negatywnego rzuciło mi się w oczy - cały czas była jakby obok muzyki (jej partner zresztą też, nie wiem, czy mają to oboje, czy jedno źle wpłynęło na drugie ;) ), co zdarza jej się tak często, że trudno zwalić to na zły dzień czy złego dyrygenta. Poza tym ciągle się "spieszyła", nie kończyła ruchów, tańczyła od elementu do elementu, byle szybciej. W 3:20 w ogóle się spóźnili oboje i gdy tak nagle podniosła nogę, żeby nadrobić muzykę, to nie wiedziałam, co się dzieje, myślałam, że wideo mi przeskoczyło kilka sekund do przodu.
Fouettes mi się nie podobały, ogólnie nie lubię jej fouettes, za bardzo rzuca mi się w oczy ten "wykop" nogą, a z jej przeprostami mam wrażenie, że zaraz jej się przekręci na drugą stronę. Tutaj był ten wysoki "wykop", po czym był jeden obrót z nogą prostą, która była dość nisko, co mi też popsuło odbiór (choć może to kwestia nagrania i ustawienia kamery).
I jeszcze jedna rzecz - ale tu z pytaniem, bo może się nie znam ;) - jak powinny wyglądać dłonie? Najczęściej widziałam na zdjęciach, że palce od małego do środkowego złączone, w równej linii z dłonią, a wskazujący wyciągnięty do góry - Alina z kolei momentami wyglądała, jakby miała palce "rozcapierzone", ale może tak miało być?
Podsumowując - jak dla mnie tańczyła bardzo nierówno. I mam nadzieję, że niedługo zobaczę kolejne nagrania tego pas de deux w jej wykonaniu, dla porównania.
Agasiek

Post autor: Agasiek »

[URL=http://www.youtube.com/watch?v=kFaA1elVntI&feature=sub]Alina Somova jako Paquita[/URL]

Co sądzicie o tym wykonaniu? Ja się poźniej wypowiem bo dzisiaj nie mogę :)
Blanche

Oglądałam to w Sylwestra :). W ogóle bardzo podobała mi się cała gala, szczególnie Bajadera z Tereshkiną i Sarafanovem, ale to nie na temat ;).
Co do Aliny - pozytywnie mnie zaskoczyła, widać, że nastąpiła duża poprawa - i większa stabilność, i mniejsze tendencje do niepotrzebnego pokazywania rozciągnięcia, też jakby bardziej muzykalna mi się wydała. Ideałem moim nie będzie na pewno, jest w niej jakieś szaleństwo, które mi nie pasuje ;) (mam wrażenie, że tańczy na "czuja", nie do końca wiedząc, co robi; chyba taki już jej styl ;) ). Ale staram się być obiektywna i obiektywnie jest w porządku. Tylko te jej fouettes... Po prostu ranią moje oczy.
Domi

Post autor: Domi »

http://www.youtube.com/watch?v=2O6uiOpyLyU&feature=related

Może ktoś pomoże co to za pas de deux?
Takie dosyć nietypowe

Uważam, że jest piękne i stawia Somovą w troszkę innym świetle niż dotychczas. Szczególnie zachęcam do zapoznania się z tym wykonaniem przeciwników tancerki.
Szczególnie krytyków jej rąk i wyrazu.
Niestety jakość jest fatalna, ale przy odrobinie dobrej woli da się rozkoszować pięknym tańcem.
Blanche

Diamenty Balanchine'a (ciekawostka - partneruje jej Dmitri Semionov, brat Poliny).
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

a to ciekawostka: to Polina Semionova ma brata, ktory tańczy????
Blanche

Jest nawet pierwszym solistą w Berlinie ;).
ODPOWIEDZ