Forumowe korepetycje baletowe

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Biedronka987

Post autor: Biedronka987 »

Dzięki Natasza...Teraz już rozumiem i zaczynam ćwiczyć.
Czajori

Post autor: Czajori »

Nataszaa, w pierwszej pozycji nogi powinny się stykać - w piętach i w kolanach! Jeśli masz duży przeprost, to wtedy w pierwszej pozycji pięty nie będą się stykać, ale kolana MUSISZ obowiązkowo mieć złączone.
Co do drugiej pozycji, to jest troszeczkę za szeroka, nogi powinnaś mieć rozstawione na szerokość battement tendu - czyli na tyle, na ile "odstawiasz" stopę w tym ćwiczeniu. Zwykle wychodzi to mniej więcej na szerokość bioder.
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Szerokość drugiej pozycji to długość Twojej stopy.
Pięty w I pozycji powinny być złączone zawsze. Niezależnie jak duży masz przeprost.
Sama mam z tym problemy ponieważ wygodniej jest mi mieć przerwę między piętami, ale to nieprawidłowe.
GwiazdkaNadia

pozycje

Post autor: GwiazdkaNadia »

Moje pytanie. Brak wyobraźni przestrzennej niweczy w moim przypadku lata nauki angielskiego. Czy ktoś może mi na zdjęciu lub chociaż w Paincie ( :D ) przedstawić szóstą i siódmą pozycję? Pominę milczeniem fakt, że gdzieś czytałam o ósmej.
http://en.wikipedia.org/wiki/Positions_of_the_feet_in_ballet
.sweetashoney.

prawidłowa postawa

Post autor: .sweetashoney. »

Witam ! Jestem tu nowa. Dzisiaj miałam swoją pierwszą lekcję baletu w Akademii Tańca i było fantastycznie. Niestety mam problem z postawą *plecy prosto, przepona, pośladki etc* i z wykręceniem. I pomyśleć że zapisałam się na klasykę tylko dlatego, że do lyrical jazzu jest niezbędna. *?*. W każdym razie jak poprawić moje niedoskonałości ? : )
Joanna

Post autor: Joanna »

[b:199638b26b].sweetashoney.[/b:199638b26b], ćwiczyć, ćwiczyć, i jeszcze raz ćwiczyć ;)

w klasyce nic nie ma od razu, efekty przychodzą po regularnym powtarzaniu ćwiczen; właściwie cała lekcje, zwłaszcza drążek, służy wyrobieniu prawidłowej postawy i wykręcenia. No, opanowaniu elementów i sprawnych nógoczywiście też ;) ale na to potrzeba trochę czasu i praktyki.
Czajori

Post autor: Czajori »

Co tam fouettes czy inne soubresauts, prawidłowa postawa jest jedną z najtrudniejszych rzeczy do opanowania w klasyce. :)

Nie przejmuj się, bo większość początkujących tancerzy ma z tym problem, za co winić można tryb życia bez ruchu i złe nawyki - czytaj: słabe mięśnie i kulenie się przed kompem czy przy biurku.

Im mocniejsze będziesz miała mięśnie i większą świadomość ciała, tym łatwiej będzie ci utrzymać prawidłową postawę. Po prostu przyswoisz sobie pewne nawyki i będziesz odruchowo "ustawiać centrum".

Żeby zacząć warto pamiętać o tym, żeby wciągać brzuch i ciągnąć ramiona do tyłu (oczywiście bez przesady). Powodzenia :)
.sweetashoney.

tia. ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć, ale moje wykręcenie jest fatalne. naprawdę robiłam sobie taką żabkę do tyłu <mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi>. w każdym razie pomyślałam, że powinno mi pomóc, w końcu mam ugięte kolana i nogami w całości muszę dotknąć ziemi, czyli tak jakby proste nogi czyli tak jakby <w moim rozumowaniu> dobre wykręcenie, ale to nic nie dało : (. boję się, że nie jestem stworzona do klasyki, a kocham ją nad życie ! ; (. przy okazji okazało się, że ów żabka spowodowała iż jeszcze za pomocą kilku innych ćwiczeń przypadkowo rozciągnęłam się do prawie szpagatu. i tu idzie kolejne moje pytanie. Co zrobić ? non stop przy rozciąganiu brakuje mi 1 cm. I za żadne skarby nie umiem do niego zrobić :(.
Olimpia

Post autor: Olimpia »

Nie przestawać ćwiczyć. Ćwiczyć, ćwiczyć i nadal ćwiczyć!!! :)
.sweetashoney.

fouette

Chciałam się zapytać, czy istnieje jakieś powiązanie między fouette, a pirouette la seconde ? i czy można się la seconde nauczyć samemu ? I czy skok najczęściej stosowany w jazzie tak myślę, ale http://foto.m.onet.pl/_m/2a4cb9e820ff4c8d19bc119e4c503dff,14,19,0.jpg ma jakąś nazwę ? : D
ODPOWIEDZ