Polscy tancerze

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
alex24112

Post autor: alex24112 »

Hmmm... może specjalistką nie jestem ale według mnie Ida Nowakowska fajnie tańczy... Gra w teatrze Roma obecnie w musicalu "Upiór w operze"
klara

Post autor: klara »

Dawid Trzesiemiech
http://www.roh.org.uk/discover/thepeople/theroyalballet/aartists.aspx
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Czy komuś z Was podoba się Witold Biegański??? Czy dobrze kojarzę go ze sceny ON (dawniej)??? Z góry dziękuję za opinię.
Kasia G

Post autor: Kasia G »

tak, dawniej (do ubiegłego roku) TW-ON, teraz zdaje się Balet Tw w Łodzi. Trudno cos powiedziec czy nam (Warszawskim baletomanom) Witold Biegański jakos szczególnie się podobał, bo tańcxzył niemal wyłącznie w corps de ballet, solowe czy w mniejszej grupie tańce wykonywał w paru baletach, ale nie były one zbyt eksponowane. Na pewno ma świetna aparycję, ale jak na mój gust jest nieco za smukły (brzmi głupio, wiem, ale po prostu tak to odbieram). Ładnie się sprawdza w lirycznych, "smetnych" tańcach, znam tez jego działalnośc koncertową z tańcami narodowymi (stylizowanymi) itp - bardzo potrzebną - i zapędy choreograficzne (brał udział w I konkursie choreograficznym im. B. Niżyńskiej).
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

właśnie dlatego zadałam to pytanie :) - (że teraz w ŁOdzi).
ODPOWIEDZ