Program I i II klasy Szkoły Baletowej ???

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
baletnicamarta

Post autor: baletnicamarta »

[quote:d36b5eeeaf=".:Agga:."]W pierwszej klasie na klasyce sa najczesciej przez pol roku tylko techniki wspomagajace - barre au sol. Cala reszta wchodzi po pol roku.[/quote:d36b5eeeaf]
Przepraszam że talk piszę bo temat jest już stary, ale bardzo mnie ciekawi co to jest barre au sol! Czy mógł by mnie ktoś oświecić?? :oops: :D
Czajori

Post autor: Czajori »

Już chyba gdzieś o tym pisaliśmy, ale sama nie mogę znaleźć, więc Ci skrobnę: najkrócej mówiąc, to ćwiczenia przysposabiające ciało do tańca, pozwalające na wypracowanie dobrych nawyków ruchowych, postawy itp. dzięki ćwiczeniom wykonywanym głównie w parterze (czyli leżąc na podłodze). Taki "fitness dla tancerzy", jak to nazwała kiedyś jedna moja znajoma.
baletnicamarta

Post autor: baletnicamarta »

O dziękuję bardzo! A czy mogła bym się zapytać w tym wątku o program klasy 3???
.sweetashoney.

Post autor: .sweetashoney. »

A czy na tego typu kursach będzie nauka jete albo innych efektownych skoków ? Pytam, bo sama zapisałam się też na kurs t.klasycznego <co prawda nie dla dorosłych> i nie mogę się doczekać czegoś co można dodać do choreografii lyrical jazzu xd.
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Mam pytanie, gdzie można znaleść podstawę programową do nauczania baletu. Podręcznik chyba jest nadal jeden - Turskiej i ile godzin przewiduje program na klasykę a ile na t. współczesny?
dusia.12.06.

Post autor: dusia.12.06. »

Hymm.. a ja mam takie pytanie w której klasie szkoły baletowej zaczyna się chodzenie na pointach..
sisha945

Post autor: sisha945 »

wydaje mie sie ze juz ktoś o tym pisał, zazwyczaj pod koniec 1, na początku 2 klasy. ćwiczenia na pointach na początku zajmuja tylko niewielką czesc lekcji :)
(z tego co słyszałam/ czytałam.)
dusia.12.06.

Post autor: dusia.12.06. »

Ale w 3 dopiero zaczynają na nich wstawać itp.. podnosic nogi ?
Czajori

Post autor: Czajori »

Nie, stanie na pointach trzeba opanować już w 1 klasie sb.
Isolde

Post autor: Isolde »

Jak wy się uczyłyście/uczyliście w szkołach chodzenia na palcach? Na początku bez pointów czy od razu z? Jestem bardzo ciekawa bo chciałabym się nauczyć. Może jak mi się spodoba to coś więcej pomyślę nad baletem. Na razie jestem zafascynowana :lol: Muszę kupować od razu pointy?
ODPOWIEDZ