Jak to jest z tą wagą?!

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Alya

Post autor: Alya »

No właśnie, bo ze mną jest tak, ze im więcej trenuje tym więcej ważę, a ciuchy ze mnie lecą. I trenerka mi powiedziała, że t od przyrostu masy mięśniowej. I w sumie ważę więcej od niektórych moich znajomych, a jestem od nich szczuplejsza.
An.

Post autor: An. »

Ile powinno się ważyć przy wzroście 160? Aż wstyd się przyznawać ile teraz ważę...
miss Julia

Post autor: miss Julia »

Nie ma odpowiedniej wagi... Bo chodzi o proporcje... Ale możesz policzyć swoje BMI czyli masa ciała w kilogramach podzielona przez wzrost w metrach... Poniżej 18- niedowaga 18-24 norma, powyżej 24 nadwaga
An.

Post autor: An. »

Tak, ale wyliczając BMI, prawidłowe wyniki można otrzymać tylko u osób dorosłych. Wyliczałam BMI i przeczytałam, że waga 56 kg przy 160 cm wzrostu jest prawidłowa, a to nie jest prawda.

A może jakieś 45 kg? Czy mniej?
miss Julia

W twoim wieku możesz ważyć nawet 56 bo gdy zaczniesz tańczyć i tak spalisz... U Ciebie jeszcze nie można określić prawidłowej wagi, ale jak masz 12 lat i 160 cm to jeszcze urośniesz i waga się "wyciągnie"...
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

[quote:56a7535f9f="An."]że waga 56 kg przy 160 cm wzrostu jest prawidłowa, [b:56a7535f9f]a to nie jest prawda.[/b:56a7535f9f]
[/quote:56a7535f9f]
Nic bardziej mylnego! jest to jak najbardziej prawda- w wieku lat 12 Twoja waga jest prawidłowa, Twoje kości,mięśnie i całe ciało jeszcze się kształtują i potrzebna do tego jest energia!
I radzę w tym wieku się nie odchudzać- rozregulujesz całą gospodarkę metabolizmu w swoim organiźmie, będziesz tyć i nic tym nie wskórasz oprócz zniszczenia zdrowia.
miss Julia

Nogami i rękami podpisuje się pod Bajaderką... Dieta to najgorsze co w tym wieku możesz zrobić... Zbyt ostra może spowodować zachamowanie wzrostu
Katerina

Post autor: Katerina »

co do wagi i wyglądu bardziej należy kierować się ogólnym wrażeniem->
tym co widzimy w lustrze niż cyferkami
bo co to da że chcemy ważyć tyle ile "trzeba" jak w lustrze nie wyglądamy korzystnie wiec
wszystko w ramach zdrowego rozsądku :)

tylko mam zawsze problemy z połączeniem rozsądku z silną wolą i chęcią na czekolade :D
Czajori

Post autor: Czajori »

Nic bardziej mylnego! Przecież stąd właśnie często biorą się kompleksy związane z wagą (nadwagą lub niedowagą, żeby była jasność), że osoba jest wobec siebie samej nieobiektywna i wydaje jej się, że wygląda źle, a tak naprawdę wszystko jest z nią w jak najlepszym porządku!

Zresztą, osoba smukła (w sensie nie obłożona wałkami tłuszczu :694: ) może być bardzo ciężka, jeżeli będzie muskularna. Tak jest np. w przypadku tenisistek, o facetach sportowcach nie wspominając.

[b:23788e7e57]An.[/b:23788e7e57] : Rzeczywiście w Twoim wieku waga 56 kg przy wzroście 160 cm może się wydawać monstrualna, ale jeżeli będziesz ważyć tyle mając lat 20 to gwarantuję Ci, że wszystko będzie ok i będziesz bardzo dobrze wyglądać.
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Czajori, czy ja wiem, czy monstrualna? Jak dla osoby w wieku lat 12 całkiem dobra...An. jest wysoka więc przecież nic w tej wadze nie jest złego... :roll:
Jeśli chodzi o OSB mogliby się czepiać,ale normalnie?
ODPOWIEDZ