Troczki

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
veronik@

Post autor: veronik@ »

A czy lepiej przyszyć dwie (cieńsze) gumki na skos, czy jedną grubą tak 'od tyłu' ? Bo na jednych filmikach widzę tak, na drugich tak.
I czy jak się przyszyje tak 'od tyłu' (jak jest np. tu: http://www.youtube.com/watch?v=O3EcAcjXBv0&feature=related ok. 3:07 min) to nie obciera ?
I czy do tego nadają się takie zwykłe , białe gumki kupione w pasmanterii, czy trzeba jakieś specjalne?
Nie znalazłam w tym temacie odpowiedzi, więc liczę na pomoc ;)
Gość

Post autor: Gość »

na skos to znaczy [URL=http://photos02.allegroimg.pl/photos/oryginal/824/56/24/824562413]tak[/URL] ?
pytanie zasadnicze - chodzi o pointy, czy baletki?

ja zawsze miałam gumki z pasmanterii i były ok.
veronik@

Chodzi oczywiści o pointy - przepraszam ;)
I na skos, to właśnie dokładnie tak jak na zdjęciu.
To jak lepiej ? I co sądzicie o metodzie przedstawionej na filmiku ?
Bo właśnie dzisiaj byłam w pasmanterii i kupiłam, ale myślę, że za grube (2.5cm-innych nie mieli) , chociaż do tej metody co jest an filmiku może będą..
Gość

Post autor: Gość »

z tyłu trzyma pietę, na wierzchu (podobnie jak troczki) - "przytrzmują" pointe na wysokości śródstopia. zależy, czego potrzebujesz - pointa zsuwa Ci się z pięty, czy (nie wiem jak to ująć po ludzku) ją "gubisz", "wypadasz" z niej

jak juz pisałam - zawsze używałam zwykłych gumek z pasmanterii - na tył 1cm, na wierzchu 2,5 (zamiast 2 cienkich na skos)

z tyłu przyszywałam wewnątrz pointy i końce były obok siebie a nie w takim dużym odstępie (ale to chyba nie ma znaczenia, poza estetyką - ja zawsze starałam się wszywać tak, żeby były jak najmniej widoczne)
veronik@

Dziękuję za pomoc.
Ale jak przyszyje z tyłu (tak,jak na filmiku, że dwa końce obok siebie) to to nie będzie obcierać/'wbijać' się w stopę, zwłaszcza, że mam grubość 2,5 cm ?
Bo jednak postanowiłam przyszyć z tyłu, bo pointa, może nie żeby mi spadała z pięty ale troszeńkę luźna jest, więc myślę, że będzie lepiej :wink:
miss Julia

Post autor: miss Julia »

Jeśli dobrze przyszyjesz nie powinno cisnąć... Życzę miłego użytkowania :)
Agne$

Post autor: Agne$ »

Chociaż nie ćwiczę często na pointach, to muszę kilka razy zmieniać troczki inaczej, mam z nich połowę długości.... :| Zawsze końce troczków smaruję lakierem, więc jakoś powinny się trzymać :)
sisha945

Post autor: sisha945 »

mozna tez spróbowac przypalic lekko końcówki. tylko ostroznie :twisted:
wtedy sie tak nie rozwalają podobo :) ja osobiscie nie próbowalam, bo mi sie nie "rozwarstwiają" ze tak powiem :)
Agne$

Post autor: Agne$ »

Moje koleżanki podpalają ale, ja jakoś nie mogłam się zdecydowac na ten sposób. Z reguły mam pod ręką jakiś lakier ,więc ciachu machu :D i skończone.
Kostaryka

Post autor: Kostaryka »

ja podpalam- sposób szybki i łatwy.
ODPOWIEDZ