Prix de Lausanne 2010

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Torin

Post autor: Torin »

[quote:e27edc7483="ag111111"]nie zachwycił mnie jeszcze ani jeden tancerz płci męskiej rodem z Azji[/quote:e27edc7483]
To znów ja - szowinista !!!
HeHe - to dobrze :D ;)
Może dla tego, że jednak Azjaci jakoś tak dość drobni som ...
A jak wiadomo facet musi być facetem !!:)
No !

Torin ;)
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

z ta drobną budową to tez różnie. To znaczy z zasady masz zupełną rację ale ja kiedyś widziałam I tancerza z Korei (nazwisko dopisze za kilka godzin, bo teraz zapomnialam), który był wysoki i miał taką budowę ciała spełniającą wszelkie klasyczne rygory :)

To że mnie nie zachwycił to raczej efekt tego, że wybitni europejczycy (i jeden kubanczyk :) ) oprócz świetnej techniki maja charyzmę , a jej u Azjata - tancerza męzczyzny jeszcze - jak do tej pory - nie odnalazłam
miss Julia

Post autor: miss Julia »

A ja mimo wszystko i tak nigdy nie będę adorować azjaty w jakimkolwiek balecie. Może i jestem rasistką, ale mi się to po prostu nie podoba
Blanche

Post autor: Blanche »

Mam tak jak Ty, miss Julia. Ktoś hiperpoprawny politycznie na pewno by stwierdził, że to rasizm ;), ale dla mnie balet, szczególnie klasyczny, jest tak związany z kulturą europejską, że trudno mi patrzeć na np. Giselle-Azjatkę czy czarnego tancerza tańczącego mazurka (to chyba nawet widziałam w jakiejś Coppelii ;) ). Talentu im nie odmawiam, ale raczej nie leżą w kręgu moich zainteresowań.
Sagittaire

azjatki n- nie azjatki: dla mnie jest wazne, ze jak oglądałam koreanskie jezioro to po jakims czasie zapomnialam gdzie jestem, takie bylo cudne. Żadna z europejskich tancerek mnie w jeziorze tak nie zachwycila.
Kasia G

Post autor: Kasia G »

mielismy kiedyś - chyba w pogadalni taki wątek o tancerkach innej urody (ciemnoskórych i azjatkach) w balecie klasycznym, ale nie potrafię teraz go znaleść :(
Sagittaire

www.balet.pl Strona Główna » DYSKUSJE » Życie baletomana » Niesamowita technika-innej urody
str 4
:)
czyżby się szykowały porządki? :wink:
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Jaka jest przyczyna że Polska nie wystawiła żadnych tancerzy?

Osobiscie, nie przeszkadza mi jak tancza azjaci w europejskich baletach. Zreszta tanczyli je jeszcze wtedy gdy nikt nie przypuszczal, ze beda wygrywac rozne konkursy. Ale musze przyznac, ze dziwnie jest ogladac ciemnego tancerza tanczacego poloneza czy mazura, byc moze jest to skutkiem globalizacji swiata baletu.
Agasiek

Post autor: Agasiek »

Chiaranzana może nikt z Polski się nie zakwalifikował. Albo po prostu faktycznie ich nie wystawili.
Gość

Post autor: Gość »

wydaje mi się, że jest też kwestia kosztów (jak mój kolega jechał to musiał załatwić sponsora), szkół ani samych tancerzy często po prostu nie stać na taki wyjaz.
a znalezienie sponsora do łatwych nie należy - trzeba wykazać swoje osiągnięcia (żadna firma nie da pieniędzy na kogoś, kto nie ma najmniejszych szans na wygraną), a o nich najlepiej (względnie najbardziej obiektywnie) świadczą osiagnięcia na konkursach, ale trudno mieć takowe, kiedy nie ma odpowiednich środków na jeżdżenie na konkursy - i w ten sposób koło się zamyka...
ODPOWIEDZ