Alina Somova

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

nie , nie może byc: Dmitry Semionov ze Staatsballet , to brat Poliny??????
Kurczę zupełnie go nigdy nie kojarzyłam z Poliną.
Do tego stopnia, ze jak napisałas brat Poliny, to bylo dla mnie oczywistością, ze w dalekiej Rosji jakis jest inny jeszcze, trzeci Semionov.

Dzis jestem nieco zajeta ale jutro z samego rana wpatrze sie w ten film. I cos dopisze o nim w operze berlinskiej, skoro temat sie wywolał.
Domi

Post autor: Domi »

[quote:2b601d1752="Blanche"]Diamenty Balanchine'a (ciekawostka - partneruje jej Dmitri Semionov, brat Poliny).[/quote:2b601d1752]

A to już wszystko jasne, mam zacinające się dvd z balanchinem i jeszcze nigdy nie udało mi się zobaczyć diamentów.
Blanche

Post autor: Blanche »

Alina w Śpiącej Królewnie (nagranie z zeszłego roku), a dla mnie pierwszy raz, gdy nic mnie w jej tańcu nie raziło:
[URL]http://www.youtube.com/watch?v=3OxkSCKSAww[/URL]
[URL]http://www.youtube.com/watch?v=C5Duz-wtmPc[/URL]
Naturalny wyraz, a nie jeden przyklejony uśmiech, ładne arabeski i ogólny smak w korzystaniu z warunków (czyt. brak kolan przy uchu ;) ). Momentami przydałoby się więcej kontroli, ale i tak widać, że Alina i Tatiana Terekhova dużo nad tym pracowały, bo starsze nagranie ze Śpiącej jest po prostu katastrofą. Szkoda, że nie widać jak z muzykalnością, bo całe nagranie jest niezsynchronizowane z dźwiękiem.
raisa

Post autor: raisa »

faktycznie, ja też zauważyłam poprawę, ale niektóre arabesques nadal są idealnie do boku... widzę, że nie dociąga kolan w grand pas de chat, nie naciąga stóp, czasem ma rozlatany korpus i ręce. Jest oczywiście lepiej, ale dużo jeszcze czeka ją pracy.
Blanche

Ja wielu z tych rzeczy nie zauważam pewnie dlatego, że sama nie tańczę, trudno opanować taką wiedzę z samych obserwacji :). Co mi się podobało - niewysokie, delikatne attitude w wariacji z pas de deux, w samym pas de deux noga w penchee nie była na 180 stopni (chodzi o te w 0:43), a w codzie od 10:13 padłam z zachwytu na widok tak niewysoko podniesionej nogi zamiast tradycyjnej do ucha. Dla mnie pierwszy raz było ładnie - po prostu :).
raisa

Post autor: raisa »

Rozumiem, bo na widok penchee też się bardzo ucieszyłam było dla niej takie nietypowe ;). Ale attitude nadal mi się nie podoba, bo ona nie podnosi go udem i kolanem ale łydką i trochę to dziwnie wygląda. Co do wyrazu - jest lepiej ale nadal trochę zbyt jak taniec robotów a nie zwiewnej Aurory.
jaromir

Post autor: jaromir »

Dziewczyny, spojrzalem sie na wasze rozwaznia powyżej, a to za wysoko, a za nisko itd.

Trzeba bylo byc wczoraj na Bajaderze, a jezeli tak, to sie wypowiedziec teraz.

Moim zdaniem:
"negatywnie" = wątła, delikatna, długie stopy, male podbicie, tanczy rzeczywiscie czesto "na czuja" jak ktos zauwazył.........

A inaczej:
Podono wazne jest nie tyle sama poprawnosc techniczna na 100%, ale tez wrażenie estetyczne, przekaz jaki niesie tancerka swoim ruchem ( nie chodzi mi o pantomimę, ktora Bajadera jest wypełniomna ) - pomimo tych negatywow powyżej, dla mnie j dla mojej żony jej występ było porażajacy, mna tym polega niezwykłośc tancerki, wynikajacy z genialnego talentu.
W pierwszym akcie to było powalajace, szczególnie w porownaniu z corka Radzy ( Magda Ciechowicz - która była chyba nie w formie jakas ciezkawa i ogólnie, potem w III akcie nawet wyraznie znalazla sie na pólpalcach zamiast na poincie). Już inne polskie solistki były bardziej poprawne, a nawet zatanczyły bardzo dobrze - super, i corps 24 dziewczyny w scenie cieni - super.
Ale Somowa - to cos niezwyklego, ta plastycznośc, ta mowa ciała itd .... nie jestem jakims jej fanem, pewno na żywo wiele innych gwiazd, inny styl podobalby sie mi bardziej.
Ale te rozwazania, spory i dzielenie wlosa na czworo zawarte na kilku stronach czytałem po wczorajszym wystepie Somowej z ironicznym usmieszkiem.
Blanche

Nie wszyscy mogli być, bo niektórzy mieszkają daleko, a na dodatek mieli dziś egzamin ;).
Może i uważasz, że to, co było tutaj pisane, jest dzieleniem włosa na czworo, ale gdy jakiś tancerz się komuś nie podoba, to chyba bardziej dojrzała jest próba ustalenia, co się nie podoba (a efektem tego jest rozłożenie na czynniki pierwsze - bo balet jest w końcu sumą wielu czynników), niż stwierdzenie "ona jest beznadziejna".
I dodam, że to, co Ty uznałeś za negatywne - czyli wątła, delikatna, ze słabym podbiciem - nigdy mi w niej nie przeszkadzało ;) . Również nikt w pozytywnych cechach nie mówił o plastyczności ciała - a temu też nie mogę zaprzeczyć ;).
Jestem ciekawa innych relacji.
jaromir

Post autor: jaromir »

Okreslenie negatywne ująłem w cudzysłów, bo są to jej cechy fizycznosci, jak niskie podbicie i długa stopa, które mogą wywoływać większy podziw dla jej mozliwości i umiejetnosci ( pomimo tego) .
A to, ze wspomniałem o ironnicznym nieco potraktowaniu wypowiedzi, to przepraszam, bo było to jedynie w kontekscie super wrażenia jakie wywołała, a jak ktoś naprwadę rzetelnie dyskutuje to dobrze , ze nawet tak dokładnie i szczgółowo - co swiadczy o poważnym podejściu do tematu - masz rację Blanche.
Blanche

Wrażenie na żywo na pewno jest inne, nie mówiąc już o tym, że sama Alina staje się coraz lepsza, co ja w postach wyżej już zauważałam :). A jeżeli chodzi o Bajaderę to widziałam nagranie chyba sprzed roku i akty "kolorowe" były zatańczone nieźle, a w tańcu z koszykiem kwiatów emanowała prawdziwą radością, dobrze się też prezentowała w kostiumach. A teraz, jak napisałam, być może jest jeszcze lepiej. Nie wiem, bo nie widziałam ;).
ODPOWIEDZ