Czy mam jeszcze szansę dostać się do szkoły baletowej?
W warszawskiej OSB istnieje możliwość dojścia do starszych klas (jest o tym informacja na stronie internetowej w dziale 'rekrutacja').
W zeszłym roku przyjęli dziewczynę do 5 klasy (z tym, że ona już wcześniej tańczyła klasykę, nie w OSB, ale tańczyła), więc nie widzę powodu dlaczego miałabyś nie spróbować. Może się okaże, że masz jakieś niesamowite predyspozycje!? :)
Próbuj!
W zeszłym roku przyjęli dziewczynę do 5 klasy (z tym, że ona już wcześniej tańczyła klasykę, nie w OSB, ale tańczyła), więc nie widzę powodu dlaczego miałabyś nie spróbować. Może się okaże, że masz jakieś niesamowite predyspozycje!? :)
Próbuj!
tez mam 15 lat, kończe gimnazjum, i miałam zamiar próbować dostac sie do osb w warszawie.
moje umiejetnosci nie są powalające, od dziecka tańcze hip hop, jazz (na którym przez 50 minut robiimy podstawy klasyki, przez 10 układ jazzowy;P)jestem rozciągnieta, codziennie ćwicze mięsnie przedewszystkim nóg, wykręcenie , podbicie, równowage i takie tam
i tez tak sobie myśle czy warto próbowac...
no, ale miło myśleć ze nie bede sama:)
chyba lepiej spróbowac, chocby po to zeby (gdy sie nie dostaniemy) zrozumiec dlaczego ta szkoła nie jest dla nas. a jesli sie dostaniemy to... :D [quote:b74b34d5b0="Joanna"]A z 9-latkami na rekrutację do 1-szej klasy przecież nie pójdziesz...[/quote:b74b34d5b0]
gdyby to była szansa na dostanie sie do osb, chetnie bym tak zrobiła. no, a jesli nie do 1 klasy, to może do 3 czy 4:)
nie wiecie czy tak przyjmują?
moje umiejetnosci nie są powalające, od dziecka tańcze hip hop, jazz (na którym przez 50 minut robiimy podstawy klasyki, przez 10 układ jazzowy;P)jestem rozciągnieta, codziennie ćwicze mięsnie przedewszystkim nóg, wykręcenie , podbicie, równowage i takie tam
i tez tak sobie myśle czy warto próbowac...
no, ale miło myśleć ze nie bede sama:)
chyba lepiej spróbowac, chocby po to zeby (gdy sie nie dostaniemy) zrozumiec dlaczego ta szkoła nie jest dla nas. a jesli sie dostaniemy to... :D [quote:b74b34d5b0="Joanna"]A z 9-latkami na rekrutację do 1-szej klasy przecież nie pójdziesz...[/quote:b74b34d5b0]
gdyby to była szansa na dostanie sie do osb, chetnie bym tak zrobiła. no, a jesli nie do 1 klasy, to może do 3 czy 4:)
nie wiecie czy tak przyjmują?
:)
Też miło mi myśleć, że nie jestem w tym sama.
Ćwiczę podobnie jak Ty, tylko że na moich zajęciach jest więcej ruchu scenicznego
i ogólnie modernu xd czyli łączenie wszystkiego co się da, prawda :D
[quote:1282926928]a jesli sie dostaniemy to... :D[/quote:1282926928]
To będziemy się starać! :D
I będziemy happy, prawda ? :D
Też miło mi myśleć, że nie jestem w tym sama.
Ćwiczę podobnie jak Ty, tylko że na moich zajęciach jest więcej ruchu scenicznego
i ogólnie modernu xd czyli łączenie wszystkiego co się da, prawda :D
[quote:1282926928]a jesli sie dostaniemy to... :D[/quote:1282926928]
To będziemy się starać! :D
I będziemy happy, prawda ? :D
[b:1e24366631]OlaC[/b:1e24366631], ja wiem, że przyjęli dziewczynę (ale nie wiem, czy to ta sama, o której piszesz), która uczyła się w prywatnej SB i ma dobre warunki i technicznie też daje radę (rozciągnięcie, wysokości, itp.)
[b:1e24366631]sisha945[/b:1e24366631], zrozum, że to szkoła publiczna, ogólnokształcąca. Program pokrywa się z częścią podstawówki, gimnazjum, itp. Nie da się tak sobie wybrać klasy. Chyba, że eksternistycznie - wtedy tak, ale nie słyszałam jeszcze, aby zgodzili się na jakąś dziewczynę (bo chłopak to i owszem, nawet nie jeden)...
[b:1e24366631]sisha945[/b:1e24366631], zrozum, że to szkoła publiczna, ogólnokształcąca. Program pokrywa się z częścią podstawówki, gimnazjum, itp. Nie da się tak sobie wybrać klasy. Chyba, że eksternistycznie - wtedy tak, ale nie słyszałam jeszcze, aby zgodzili się na jakąś dziewczynę (bo chłopak to i owszem, nawet nie jeden)...
[quote:7370a82d78="Joanna"][b:7370a82d78]OlaC[/b:7370a82d78], ja wiem, że przyjęli dziewczynę (ale nie wiem, czy to ta sama, o której piszesz), która uczyła się w prywatnej SB i ma dobre warunki i technicznie też daje radę (rozciągnięcie, wysokości, itp.)[/quote:7370a82d78]
Być może chodziła do prywatnej SB, bo z tego co się orientuję, to ona jest z Krakowa a tam jest tylko prywatna :)(nie wiem czemu nie wzięłam tego pod uwagę :D )
Być może chodziła do prywatnej SB, bo z tego co się orientuję, to ona jest z Krakowa a tam jest tylko prywatna :)(nie wiem czemu nie wzięłam tego pod uwagę :D )
pewien czas temu pisałam to osb w warszawie do jakiego wieku przyjmują, napisałam ze mam 15, w telegraficznym skrócie opisałam moje umiejętności, i zapytałam czy mam szanse sie dostac.
odpisali ze mam , i zapsraszają mnie na rekrutacje.
dlatego mysle ze warto spróbowac, zeby potem nie załowac ze sie tego nie zrobiło...
rozumiem ze szanse sa minimalne, ale są
odpisali ze mam , i zapsraszają mnie na rekrutacje.
dlatego mysle ze warto spróbowac, zeby potem nie załowac ze sie tego nie zrobiło...
rozumiem ze szanse sa minimalne, ale są
zasadniczo rzadkością jest przyjęcie dziewczyny "z ulicy" (w sensie - bez podstaw) powyżej mniej wiecej 3 klasy. przyjęte do starszych klas to zazwyczaj: przenoszące się z innej baletówki albo ćwiczące intensywnie wiele lat i naprawdę zdolne jednostki (zwykle z prywatnych szkół gdzie zajęcia są w dużym wymiarze godzin i na nienajgorszym poziomie).
obecnie w warszawie zrobili się podobno znacznie bardziej otwarci (w starszych klasach jest trochę osób przyjętych później - zwłaszcza chłopców, albo uczących sie wcześniej właśnie w szkołach prywatnych, a także eksternów)
jeżeli chodzi o tryb eksternistyczny - chodzi się na same zajęcia zawodowe (a także zdaje z nich egzaminy) i przygotowuje się dyplom. wydaje mi się, że jest to opcja tylko dla osób, które skończyły już liceum (ale pewności nie mam)
Lovett - nie robiłabym sobie zbytnich nadziei...i radzę przejść się na dzień otwarty, zobaczyć jaki jest poziom i realnie ocenić swoje możliwości
obecnie w warszawie zrobili się podobno znacznie bardziej otwarci (w starszych klasach jest trochę osób przyjętych później - zwłaszcza chłopców, albo uczących sie wcześniej właśnie w szkołach prywatnych, a także eksternów)
jeżeli chodzi o tryb eksternistyczny - chodzi się na same zajęcia zawodowe (a także zdaje z nich egzaminy) i przygotowuje się dyplom. wydaje mi się, że jest to opcja tylko dla osób, które skończyły już liceum (ale pewności nie mam)
Lovett - nie robiłabym sobie zbytnich nadziei...i radzę przejść się na dzień otwarty, zobaczyć jaki jest poziom i realnie ocenić swoje możliwości