Pointy - rozrabianie

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
miss Julia

Post autor: miss Julia »

Rozdzielanie na czworo ale wielu ludziom może się to przydać szczególnie tym którzy nie wiedzą jak rozrabiać pointy... Tak przynajmniej mają napisaną literkę i wszystko wiedzą
Czajori

Post autor: Czajori »

Miałam na myśli raczej dzielenie point na typy według sposobu rozrabiania, a nie opis rozrabiania w ogóle
miss Julia

Post autor: miss Julia »

Nie przeszkadza to producentom, którzy np za literkę A (samodzielne rozrabianie na nodze podczas ćwieczeń) będą na przykład chcieli o !0 złotych więcej niż B (rozrabinie za pomocą suszarki i lodówki)... Lub na odwrót
Juulia

Post autor: Juulia »

Jeżeli chodzi o suszarkę lodówkę to szczerze nie mam pojęcia o co chodzi :)
Ja osobiscie mam 1 sprawdzony sposób, mianowicie, zagotować w garnku na kuchence trochę wody, gdy zacznie parować weźcie puenty i przez jakiś czas trzymajcie nad garnkiem... NIE WKŁADAJCIE do wody :P rozgrzane puenty załóżcie na stopy i poróbcie kilka ćwiczeń, np pozycja 6 wchodzenie na pół palce :)
Lovett

Post autor: Lovett »

Co do rozrabiania, chciałam zapytać, czy to normalne, że
po rozrobieniu podeszwy i tej twardej części w jednej poincie,
gdy wstaję en pointe słyszę taki delikatny trzask ? xD
Siunia

Post autor: Siunia »

Wiesz, różnie można zinterpretować delikatny trzask :)
Wzasadzie, pointa raczej ma prawo trzeszczeć, bo pracuje nie tylko Twoja stopa, ale pointa też. Może jest to kwestia jeszcze lepszego wyrobiena, dopasowania się do stopy?
Myślę, że dokąd trzaski są ''delikatne'', nie jest to powód do rozpaczania. Gdyby trzaski były mocniejsze, może to świadyczyć, że podeszwa zamierza się złamać, ale w nowych pointach... Raczej nie.
Lovett

Post autor: Lovett »

Aha, dziękuję.
Tak, ćwiczę na nich dopiero trzeci dzień, a te trzaski są naprawdę
ciche. Czyli się nie martwię xd
Nati

Post autor: Nati »

nie martw się, to zależy chyba od point a nie od rozrabiania,a może od stopy? słyszałam już pointy które po prostu skrzypią, choć mnie się to np nidgy nie zdarzyło :)
julianka

Post autor: julianka »

Ja poinTy wyrabiałam tak jak na you tube wyrabia Lisa Howell, i jak ćwiczyliśmy pierwszy raz na pointach to było mi tak jakoś łatwiej niż innym dziewczynom, które nie wyrabiały.Było mi miękko w podbiciu.
madziadziama5

Post autor: madziadziama5 »

a mam wogóle takie pytanie :

kiedy wogóle trzeba wyrabiać pointy.?

wiem, że głupie pytanie ale...d
ODPOWIEDZ