OSB w Warszawie

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Lovett

Post autor: Lovett »

A ja dodam, że dzień otwarty będzie

17 kwietnia 2010 roku ;)
sisha945

Post autor: sisha945 »

od godz. 10:)
a rekrutacje w połowie maja :)
Migotka

Post autor: Migotka »

a tu wkleję moją "recenzję" z koncertu szkoły:
W niedzielę 31 stycznia miałam przyjemność obejrzeć dwa przedstawienia w Warszawskim Teatrze Wielkim. O godzinie 12 w sali im. E. Młynarskiego odbył się koncert Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej pt. Tańczący z Chopinem. Koncert składał się z dwóch części: w pierwszej można było oglądać min. fragmenty Chopiniany oraz choreografie różnych twórców polskich i zagranicznych. W części drugiej oglądaliśmy choreografię tytułową Jacka Tyskiego.
Dość nieszczęśliwie wypadło otwierające przedstawienie Preludium z Chopiniany w wykonaniu uczennicy klasy VII Anety Sawickiej. Widziałam ją w ubiegłym roku w bardzo udanej choreografii Aleksandry Dziurosz Jeżeli kochać, a i w tym koncercie występowała w innych utworach, ale pierwszy numer był w mojej opinii zupełnie nieudany. O ile nogi były dobre, to korpus i ręce przedstawiały się po prostu brzydko, wyglądały sztucznie, jakby żyły własnym życiem. Były sztywne, kwadratowe, po prostu nieładne. Jest to o tyle zadziwiające, że w późniejszych występach Aneta Sawicka prezentowała się naprawdę świetnie i nie można jej było nic zarzucić, to pierwszy numer uważam, że można było by spokojnie z koncertu wyciąć, bez żadnej straty. Na tym tle doskonale zaprezentowała się następna para: Natalia Rakowska z klasy V i Grzegorz Maślanka, uczeń ekstern. Piątoklasistka zaprezentowała się bardzo ładnie, miała bardzo plastyczne ręce, co po poprzednim numerze tym bardziej rzucało się w oczy. Jej partner doskonale prezentuje się na scenie, co było widać również w Walcu z Chopiniany tańczonym z oszałamiającą wręcz Zuzanną Kidziak. Jest ona dopiero w VI klasie, ale to jak prezentuje się na scenie, jej warunki fizyczne, możliwości techniczne i wyrazowe powodują, że ma się wrażenie, że tańczy w pełni ukształtowana artystycznie, dojrzała tancerka. Uważam że to wielki talent, który w przyszłości rozbłyśnie na- miejmy nadzieję- naszej scenie. Bardzo efektownie zaprezentowała się również uczennica klasy VIII Eliza Walaszczyk w Nokturnie.
Ciekawym pomysłem była choreografia Małgorzaty Borowiec Rok z Fryckiem, składająca się z czterech części: Jesień, Zima, Wiosna i Lato. Układ pt. A la krakowiak: choreografia ładna, ale moim zdaniem zdecydowanie przydługa.
Druga część to wykonane w całości w technice tańca współczesnego przestawienie Tańczący z Chopinem. Bardzo efektowne i plastyczne, a jednocześnie pełne ekspresji bardzo przypadło mi do gustu. Znowu mogliśmy podziwiać Zuzannę Kidziak, w partii solowej wystąpiła również doskonała Aneta Sawicka a także wyróżniająca się Sara Gorbaczyńska – Pawluszko.
Całość przedstawienia spinała sylwetka Chopina w wykonaniu ucznia IX klasy, Patryka Walczaka.
Tegoroczny absolwent miał zadanie szczególnie trudne, ponieważ pojawiał się w całym koncercie, prezentując kolejnych wykonawców a jednocześnie grając niejako główną rolę. Doskonale dał sobie radę z tym trudnym zadaniem. Jest on doskonały zarówno pod względem techniki wykonania jak i przekazywania emocji. Było doskonałym, romantycznym Chopinem prezentującym swoje dzieła i ekspresyjnym wykonawcą w drugiej części koncertu. Dodatkowo ma u mnie plus za swoje fizyczne podobieństwo do Rudolfa Nurejewa ;)
Kasia G

Post autor: Kasia G »

dzięki za to sprawozdanie - ja widziałam tylko fragmenty próby i byłam bardzo ciekawa jak wypadł cały spektakl. Duże wrażenie zrobił na mnie Grzegorz Maślanka - jak na eksterna który przeciez nie uczy się baletu tak długo jak pozostali uczniowie OSB nie tylko ładnie radził sobie z techniką i tańcem solo, ale równiez z partnerowaniem (!). Inna sprawa ze miał rzeczywiście świetną i o doskonałych warunkach partnerkę.
OlaC

Post autor: OlaC »

Rekrutacja do SB w Warszawie odbędzie się 14 maja 2010 o godzine 14.
Dzień otwarty 17 kwietnia.
Kto się wybiera?
Lovett

[b:266f28ce17]CassiexDD[/b:266f28ce17], pisz w temacie "JESTEM ZA STARY/A ..." :)

[b:266f28ce17]OlaC[/b:266f28ce17], na dniu otwartym będę na 99 % :D xD
bo moi rodzice się dowiadują, czy w ogl mam szanse się dostać.. ; x
w każdym razie, jadę z dziadkiem xD

17 kwietnia.. a o której godzinie się zaczyna ? :D
Lovett

Niee, dzwonili tam do sekretariatu,
ale sekretarka też niewiele wie.
Powiedziała, żeby przyjechać na dzień otwarty
i tam wszystkiego od nauczycieli itd. się dowiem.
Teraz pozostało tylko ćwiczyć :razz:
OlaC

Post autor: OlaC »

[quote:7977a2184b="Lovett"]
17 kwietnia.. a o której godzinie się zaczyna ? :D[/quote:7977a2184b]

Nie wiem niestety, o której godzinie, bo nawet na stronie internetowej jest tylko data, bez godziny!
Przypuszczam, że tak jak w zeszłym roku rozpocznie się on o godzine 10, ale głowy nie daję! :)
CassiexDD

Post autor: CassiexDD »

Ja pisałam do nich wcześniej e-mail i napisali że zaczyna się o 10.
Lovett

http://baletowa.pl/Komunikaty33.php

Wklejam, bo myślę, że się przyda tym, którzy jeszcze nie czytali :)
Tylko dziwi mnie, że zobaczyć będzie można przebieg lekcji, a to wypada
w sobotę.
ODPOWIEDZ