Filmy baletowe w Internecie (linki)

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
jurecq

Post autor: jurecq »

xx
raisa

Post autor: raisa »

[quote="
A właściwie pierwszą rosyjską tancerką (i tańczącą w Rosji - tu nie wliczam np. Poliny, bo tańczenie z dala od Rosji nadało jej innego stylu, co z resztą zarzucał jej jakiś rosyjski krytyk - że nabrała "europejskiego" charakteru ;) ) jest - to chyba nie będzie niespodzianka - Uliana. Szczególnie to nagranie:
[URL]http://www.youtube.com/watch?v=Vj8YXBjG5P4[/URL]
całkiem nowe, wydaje mi się bardzo dojrzałe i stonowane. Prawdę mówiąc to był pierwszy raz, gdy stwierdziłam, że tancerka rosyjska podoba mi się w tej wariacji tak bardzo jak Guerin ;).[/quote]

Ja jako wielka wielbicielka Uliany nie mogę być uważana za autora obiektywnych opinii, jednak sądzę, że ta tancerka jest świetna w roli Nikiji, ponieważ świetnie okazuje emocje, ale nie w sposób przesadzony, o co można posądzać Makhalinę. Jej wykonanie podoba mi się, jednak moim zdaniem jest już na granicy tego, że należy powiedzieć "za dużo".
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

to nie moja pora i mam tylko kilka minut , bo jestem tu tylko w na chwile, zeby sie wpatrzyc w 1 fragment, ktorym Blanche mnie wczoraj uzależniła... ale tak haslowo rzuce, ze ja -jak wiele razy powtarzalam- b lubie Zakharovą i Somovą w takich rzeczach jak Carmen czy Don Kichote.

To sa szczegolne spektakle i musza miec takie akcenciki, jak napisales. Wazna jest w nich -jak dla mnie- jakas sila, dynamika, zaczepnosc . Dlatego nie przeszkadzaja mi w tych wykonaniach takie figury na zasadzie mocniej, wyzej, silniej itd. - wrecz przeciwnie, uwazam ze sa pozadane.
A i Zakharova b. lubie ale to inna sprawa .

Ale tak swoja droga, to jak dla mnie wykonanie nr 1 , jesli chodzi o Carmen, to Diana Vishneva na konkursie z 1994 r. Mimo, ze to konkurs, to jest tutaj Diana dla mnie najlepsza Carmen, jaka widzialam. Polecam :) W tym fragmecie Vishneva o tyle -moim zdaniem przewyzsza Zakharovą, ze pokonuje ja aktorsko, . No i technicznie tez...

http://www.youtube.com/watch?v=YbFOMqXiPn0

a i dzieki za te Carmen, bo mi z natury zawsze malo takich dynamicznych rzeczy
jurecq

xx
Sagittaire

co do zdolnosci aktorskich to trzeba brac mala poprawkę na to, ze fragment z Dianą 1994 byl z konkursu, na ktorym nie ma czasu, zeby sie zawadiacko przechadzac po scenie ;) . Takie środki aktorskie byly natomiast z tego co wiem w Don Kichocie , za ktory Diana dostala oscara baletowego.

A usmiech? gdyby bylo zblizenie na twarz Zakharovej , to momentami tez by byl taki dziwny, moze nie taki jak Diany ale by byl. Zreszta ja osobiscie lubie ten usmiech u Diany i nie uwazam zeby on nie przystawal do Carmen ale to juz kwestia gustu zupelnie. (PS co nie znaczy, ze nie lubie Zakharovej , bo lubie i to bardzo , zwlaszcza w rolach silnych kobiet jak np Carmen, w ktorej mi sie Zakharova podoba ale jak porownujemy te 2 tancerki aktorsko, zwlaszcza tak calosciowo, to zdecydowanie biore strone Diany. Generalnie zawsze biore strone Diany we all bo jak dla mnie jest najlepsza tancerka obecnie)

Ogolnie uwazam , ze Diana jest zawsze lepsza aktorsko od Zakharovej, bo o ile Zakharova jest jest zawsze jakas zimna i sucha w ruchach i aktorstwie o tyle Diana potrafi wykrzesac postaci zupelnie z innych bajek. Np w 1994 Carmen i zaraz potem w tym samym konkursie Coppelia- preskok o 180 stopni.... Potrafi Diana miec charakter silny i delikatny. Zmienia charakter w rolach jak ptak upierzenie w zaleznosciu od sytuacji i w moim odczuciu zawsze jest przekonujaca.

A na dowod genialnych zdolnosci Diany inna Carmen, juz nie z konkursu

http://www.youtube.com/watch?v=ikgfvYPvvLY

PS ale i tak nie sadze, zeby Cie ten fragment Jurcqu do Diany przekonal, bo generalnie jakos tak sie sklada, ze zawsze na forum masz inny gust i zdanie niz ja ;) , wiec inny Twoj gust zakladam a priori. ;) ale to i dobrze, bo przynajmniej mam okazje zeby znowu pisac o mojej ulubionej i najlepszej Dianie :)
jurecq

xx
sisha945

Post autor: sisha945 »

[b:5a89204905]jurecq [/b:5a89204905]
podałes 2 razy ten sam link :D
Sagittaire

[quote:610c66fdbd="jurecq"]to chyba nawet nie kwestia roznicy gustu tylko plci. ...[/quote:610c66fdbd]

ha ha ale wiesz ja i Vladimir Malakhov różnimy sie płcią :) ale co do Diany Vishnevy mamy identyczne zdanie, tzn ze potrafi zaczarowac tancem, osobowoscia i all jak zadna inna tancerka. ...

Ale rzeczywiscie cos w tym jest, ze czasem niektorym chlopakom odpowiada bardziej typ Zakharovej tak jak np Dupont na podobnej zasadzie troszke.

Ja osobiscie Dianę przedkladam nad Zakharova pw tym ze jest barwniejsza, bardziej roznorodna. Doskonale wypada w rolach delikatnych i silnych; klasycznych i wspolczesnych.

Zakharova jest zawsze w miare podobna: tzn majestatyczna, zimna , taniec jest suchy taki, podobnie jak Dupont z tym ze dla baaaardzo wielu to duzy plus.
Co nie zmienia faktu, ze -odchodzac od Diany Vishnevy- to ja Zakharova b lubie i uwazam ze jest znakomita tancerka: bo to tez jest pewnik
jurecq

xx
Sagittaire

no tak; bez watpienia ktos inny :D

podoba Ci sie?; mi tez. Sliczna jest, -ze tak powiem w moim typie jesli chodzi o wyglad zew :)

PS jakkolwiek smiesznie ten "moj typ" mogl zabrzmiec :)
ODPOWIEDZ