zgadzam się z tobą Bambyno! Ja chodzę razem z julianką do klasy (ale do innej grupy) i mamy te same pointy. Dziewczyny z mojej grupy nie narzekają a ja też jestem z nich zadowolona ;)
Uważam, że pointy z Grisho nie są dla mnie. Te wąskie czubki mnie irytują bo cięzko jest w nich złapać pion. Rozrabianie ich nie przychodzi mi z łatwością co jest o wiele prostsze w Sanshach. Za jakiś czas kupię sobie pointy z Blocha i zobaczę co i jak ;)
cześc wszystkim :D
chociaż na forum wchodzę od baaaardzo dawna dopiero dzisiaj założyłam konto....nieważne
cwiczę balet od ponad roku (niestety chałupniczo) i myślę nad kupnem point...myślę że moje podbicie jest dosyc spore, choc nie tak piękne jak ma Svetlana Zakharova.... moja stopa ma wymiary 25x10 cm jak myślicie jaki rozmiar point Ovation 3/4 by mi pasował? Byłam na stronie jakiegoś sklepu baletowego ale mają przelicznik rozmiarów tylko do sneakersów... :?
mam te same wymiary stopy i jest to 11 W
ale to zalezy tez od ksztaltu palców, i upodoban - czesc osob woli luzniejsze pointy, inni ciasniejsze. ale mysle ze 10 / 11W beda okej :)
Dzięki wielkie :smile:
a takie pytanie jeszcze: czy zauważyłyście jakieś zniekształcenia stóp od tańczenia na pointach?
przepraszam trochę nie na temat ale nie widzę sensu zakładania nowego tematu dla jednego niezbyt ważnego pytania... :)
a czy można tego uniknąc? Jeśli np masz idealnie dobrane pointy lub jakieś wkładki korygujące albo takie wkładki jak są w aptekach które się wkłada między 1 a 2 palec?
Pointy zawsze obetrą mniej lub więcej. I to w takim miejscu, w którym czasem się nie spodziewasz ;) więc nic nie da idealne dobranie point do stopy... Jak ktoś w rodzinie miał halluksy to jest prawdopodobieństwo, że Ciebie również dopadną... Ale czy da się im zapobiec? Hmm... Co najwyżej zmniejszyć poprzez rehabilitacje, lub samodzielne ćwiczenia w domu. A gdy urośnie za duży to pozostaje tylko operacja.