Kostiumy baletowe a damska bielizna ;)

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Majeczka

Post autor: Majeczka »

[b:6a2b909c40]Nell[/b:6a2b909c40], chodzi Ci o takie zwykłe, krótkie bawełniane?
H&M, dział młodzieżowy, 19,90zł :D
Piękna

Post autor: Piękna »

Ja tam nie tancze w szkole baletowej ani nawet w ognisku ale pod kostiumem mam zawsze stanik i majtki bez nich czulabym sie niekomfortowo i sama uwazam niech kazdy robi jak chce ze powinno sie nosic bielizne przeciez po to powstala by na pomagac a nie po to by nam nie sluzyc :twisted: :D
Alleoya

Post autor: Alleoya »

Ja chodzę do Ogniska Baletowego. Mamy tam stroje: getry do pół łydki i body z rękawem 3/4. Zawsze pod spodem mam bieliznę. Bez tego czułabym się bardzo skrępowana i nie mogłabym wydobyć z siebie tego wszystkiego, co powinnam.
Domi

Post autor: Domi »

To jest tylko kwestia przyzwyczajenia, kiedy się już zacznie ćwiczyć bez bielizny, to przede wszystkim po 2, 3 lekcjach już w ogóle człowiek się nie zastanawia czy się czuję skrępowany, czy nie, bo nie pamięta o tym, czy ma bieliznę, czy nie, zresztą, skupienie się na ćwiczeniach wystarcza, żeby nie myśleć o tym, co ma się akurat na sobie. No, chyba, że ta część garderoby przeszkadza w ruchach - a tak jest według mnie ze stanikiem zawsze, a z majtkami różnie - to zależy od fasonu.
Ja zawsze klasykę ćwiczyłam w body i spódniczce krótkiej, tak więc kiedy bym miała pod strojem bieliznę, musiałabym co chwilę myśleć, czy mi nie wystaje, bo pod białymi rajstopami to dokładnie widać, a jest to wyjątkowo nieestetyczne, gdy przez rajtki przebijają majtki.

Wiadomo, że łatwiej jest ćwiczyć bez bielizny, kiedy taki jest zwyczaj w całej szkole lub klasie, a z reguły w amatorskich szkołach nie zwraca się uwagi na takie szczegóły, choć wydaje mi się, że czasem lepiej się przyzwyczaić na lekcjach w klasie, niż wtedy, kiedy po prostu trzeba wystąpić na scenie w skąpym kostiumie, pod którym nie ma szans upchnąć jeszcze bielizny. Wiadomo, że pod klasyczną paczkę nigdy się nie zakłada bielizny, do takiego kostiumu z reguły wszyty jest gorsecik.
Zuzag

"Kobiece dni"

Post autor: Zuzag »

Hej, mam pytanie, w pewien sposób związane właśnie z bielizną. Mam nadzieję, że się nie powtórzę, bo nie przeczytałam wszystkich postów na ten temat, jest ich baardzo dużo. Ale do rzeczy.
Jeśli pod kostiumami baletowymi nie nosi się (zazwyczaj) bielizny, to jak się zabezpieczacie w "kobiece dni"? Czy jedyną możliwością jaka zostaje to tampony, czy jest jakaś szansa dla podpasek?
Mam nadzieję, że nie jest to jakiś obraźliwe, zwłaszcza dla panów, że piszę o tym na forum, ale muszę wiedzieć... :-P
Piękna

Post autor: Piękna »

Myślę że panowie nie czytaja postów na temat Kostiumy baletowe a DAMSKA bielizna sorka za zdanie nie na temat ale przejdźmy do sprawy ja co prawda nie chodze na balet tylko na nowoczesny ale tez cwicze w podobnym kostiumie co prawda w bieliźnie ale mysle ze mozesz wtedy nosic krociutkie spodenki tak ja robie alboo tampon czy spódniczka choc odtetniego nie poleca :)
Czajori

Post autor: Czajori »

Już była kiedyś rozmowa o tym, jak tancerki radzą sobie w czasie okresu, radzę poszukać na forum w tym dziale.

EDIT: znalazłam: http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=1439&highlight=trudnych+dniach

Piękna, staraj się proszę pisać staranniej, bo w Twoich postach pojawiają się dziwne zbitki liter, których znaczenie trzeba zgadywać :694:
RiRi

Post autor: RiRi »

Jeśli chodzi o bieliznę na balet, to ja pod kostium zakładam cieliste mocno wycięte majtki.
Agne$

Post autor: Agne$ »

Myślę że na pewno mamy bardziej komfortową sytuacje gdyż, może bielizna nam wystawać podczas lekcji lecz, jasna sprawa nie jest to estetyczne. W starszych grupach bardziej dbają o takie detale ;) Od 4-12 lat na lekcjach lataj jak chcesz. Tylko musisz mieć kolor stroju taki jak inni.
Kasul

Post autor: Kasul »

Odswieżam.dowiedziałam się ja ostatnio o takim typie bielizny jak:

http://paquita.pl/sklep//index.php?cat_id=23&page=0&view=3&sort=default

(przepraszam,jeżeli link się nie zrobił linkiem.Próbowałam.)Wypróbowana w OSB i mimo że nie sprawdziła się :sad: , to na zajęcia taneczne w innych miejscach jak najbardziej :D
ODPOWIEDZ