Klasyczna czy romantyczna?

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Agne$

Post autor: Agne$ »

Czyli wybieram romantyczną 8)
Kostaryka

Post autor: Kostaryka »

ze względu na nogi czy umiejętności? :razz:
Agne$

Post autor: Agne$ »

Umiejętności... nogi to mam całkiem ok :D A do klasycznej to tylko z pointami.
meegson

Post autor: meegson »

romantyczna. :)
Agasiek

Post autor: Agasiek »

Może uzasadnienie jakieś, bo nikt tu nie liczy ile osób pisze klasyczna ile romantyczna, a potem wysuwa wnioski. Piszcie dlaczego!
Kasiek

Post autor: Kasiek »

Ja wolę romantyczną, ponieważ nie mam zbyt długich nóg, a co jak co klasyczna pięknie wygląda przy dłuugich nogach.
eventail

Post autor: eventail »

Niestety w żadnej z typów paczek nie miałam przyjemności tańczyć, jednak po przeglądaniu stron sklepów internetowych oferujących najrozmaitsze tutu, moje oko zdecydowanie cieszy bardziej paczka romantyczna? Dlaczego? Jednym z powodów jest oczywiście kwestia estetyki. Moim zdaniem prezentuje się lepiej niż klasyczna. Sprawia wrażenie większej naturalności, jest zarazem bardziej minimalistyczna(oczywiście mówię tu o konwencji kroju, nie o stroju przygotowanym specjalnie na dany występ). Faktycznie, klasyczna wspaniale eksponuje nogi, jednakże... zdecydowanie nie odpowiada mi konwencja tego stroju. I tutaj muszę przyznać również rację poprzedniczkom. Przy romantycznej bardziej trzeba się wysilić aby zaprezentować swoje umiejętności, piękne nogi nie odwracają uwagi od techniki.
Cóż można powiedzieć o tutu romantycznej poza rozpływaniem się nad jej niezwykłą subtelnością i eterycznością? Nic więcej, wszak taka jest rola paczki. Oprócz tego ze ma nie przeszkadzać, ma przede wszystkim ładnie wyglądać.
Aczkolwiek nie wyobrażam sobie co odważniejszych ról(np. Carmen, Esmeralda) w paczce romantycznej. Odejmuje to charakteru kreowanej roli. Chyba że baletnica potrafi wzniecić w sercach widzów taki ogień ze strój przestaje byc ważny a liczy się tylko taniec :)
Dolores1984

Post autor: Dolores1984 »

Zdecydowanie wolę romantyczkę jest takka... Jakby z bajki,magiczna,romantyczna.
Kawka

Post autor: Kawka »

również wolę romantyczną, podpisuję się pod słowami Dolores:)
inaenka

Post autor: inaenka »

[quote:b4f3fc3b9c="eventail"]
Aczkolwiek nie wyobrażam sobie co odważniejszych ról(np. Carmen, Esmeralda) w paczce romantycznej. Odejmuje to charakteru kreowanej roli. Chyba że baletnica potrafi wzniecić w sercach widzów taki ogień ze strój przestaje byc ważny a liczy się tylko taniec [/quote:b4f3fc3b9c]

Nie przypominam sobie Carmen w paczce klasycznej, jedynie w strojach stylizowanych i w tunice oczywiście.

Nie można zapominać,że oprócz paczek istnieją również tuniki i wszelakiego rodzaju spódniczki i sukienki, które doskonale można dostosować do charakteru bohatera i jego roli :)
ODPOWIEDZ