Prix de Lausanne 2010

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

jest jakas organizacja czy fundacja , bodajze w Szczecinie, ktora dziala od lat 80-tych i min zajmuje sie wspomaganiem finansowym w takich przypadkach.

W ostatnch latach troche tez jest wiecej chyba stypendiow: tych finansowanych przez premiera i przez samorzad, ale co to w sumie jest? kropla w morzu dla najwybitniejszych a oprocz tego nawet jak takie stypendium jest przeyznane to pewnie raczej idzie na biezace potrzeby a nie jest oszczedzane na czarna godzine.

No i jednak , z tego co mi się wydaje, to prestiżowe jakies konkursy w Polsce wygrywa sie pod koniec szkoły baletowej, wiec fizycznie niemal niemozliwe jest szukajac sponsora w szkole na np konkurs w Losannie pochwalic sie wygraniem ktoregos z konkursow organizowanych w Polsce.

No i jeszcze taka drobna rzecz, że taka Azja, Rosja, Stany to jednak wielkie obszary i statystycznie częściej się może trafić , ze urodzi sie tam jakis baletowy talent.
Sagittaire

czy to już dzisiaj, czy cos mi sie przesłyszało?
Ja raczej dzis nie bede ogladac, bo w moim pakiecie socjalnym obejmujacym program 1 i 2 i info raczej na transmisję liczyć nie mogę :D (ps z raz na rok TV się jednak przydaje)- ale jesli ktos z Was ma taką możliwość , to alarmuję, zebyscie nie przegapili :)

Na szczęście od kilku lat potem mozna obejrzec to co najwazniejsze na stronie konkursu.
Agasiek

Post autor: Agasiek »

Jutro od 15 00 z tego co z rozumialam na stronie lozanny bedzie mozna to ogladac na zywo.( finał chyba)
Sagittaire

a to na żywo na stronie też jest możliwość oglądania??? nie wiedziałam
Agasiek

http://lausanne.streamakaci.com/
Sagittaire

i jak wrażenia?
Mi się dziś jakoś zacina film, co mnie wkurza, więc całość spróbuję obejrzeć jutro (moze będzie lepiej).
Widziałam pierwsze kilkanaście minut i spodobał mi się Mungamba Reina z Hiszpanii (San Francisco Ballet School). Zdążyłam juz sprawdzić, ze został jednym z siedmiu laureatów i jestem w szoku, bo jakos z zasady nie trafiam w gusta jury.
Agasiek

No ja oglądałam :) I całym sercem byłam za Hiu Tung Yu z Chin. Chociaż nic nie zajęła...
Ogólnie stwierdzam, że poziom był wyrównany. Fajne układy współczesne... a właściwie jeden mi się bardzo spodobał taki do muzyki Yann'a Tiersen'a.
Sagittaire

od kilku dni zapominam :). Konkurs trwa. Pojawiło się juz masę filmów na youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=6o8UkFcvEgc&feature=player_embedded
Giselle12

Post autor: Giselle12 »

tak, śledzę wydarzenia w Lausannie
jak myślicie kto wygra? ;)
może wiecie czy na konkursie był kiedykolwiek jakiś polak?
Lienka

Post autor: Lienka »

Trudno stwierdzić kto wygra, skoro widzimy na razie tylko urywki z zajęć ;)
Wydaje mi się, że kiedyś ktoś był, dwa czy trzy lata temu była chyba jakaś dziewczyna, najlepiej poszukać w tematach o konkursach z poprzednich lat :)
ODPOWIEDZ