Dojrzewanie u tancerzy
Dojrzewanie u tancerzy
Chcialabym sie was zapytać, jak wygląda dojrzewanie u tancerzy. Słyszalam ze baletnice zaczynają ok. 13 roku zycia. Niepokoję się tym poniewaz mam juz 15 lat. An nie widac u mnie żadnego zanku świadczącego o tym. Czy to dlatego ze maja w sobie tak malo tuszczu. Widze czesto tancerki w wieku 16 lat, które wygladaja jak 12 letnie dziewczynki. Dlaczego tak się dzieje???
generalnie zwykle oznaki dojrzewania pojawiają się ok. 12-15 roku zycia, czasem u tancerek troche później jeśli wyjątkowo intensywnie ćwicza i sie odchudzają czyli z niedożywienia "gubią miesiączkę". Oczywiście pierwsze krwwienie to nie jedyna oznaka dojrzałości, jest ich wiele. Jesli to Cie niepokoi to najłatwiej pójśc do lekarza pierwszego kontaktu, wskazac swoje watpliwości i się zbadac. No ale tu juz wchodzimy w mniej lub bardziej intymne detale...
-
Dolores1984
-
Sagittaire
To są poważne rzeczy; ja bym ich nie bagatelizowała. Lepiej iśc do lekarza i usłyszec, ze wszystko jest OK niż potem załowac. Odchudzanie i duży wysiłek to pewnie są powody ale dobrze porozmawiac może ze specjalistą, usłyszec co można zmienic w odżywianiu itd. Wszystko będzie dobrze Słoneczko ale idź do lekarza, najlepiej do jakiejs kobiety
-
Sagittaire
Elizo! jeśli przy wzroście 147 ważysz zaledwie 35 kilo i to nie odchudzając się to powinnaś niezwłocznie udać się do lekarza pierwszego kontaktu po skierowanie do dietetyka i/lub być może na inne badania. Z tego co piszesz wynika, że jesteś nie tylko bardzo szczupła, ale poważnie wychudzona. To może mieć bezpośredni związek z opóźnionym dojrzewaniem. I ogromne konsekwencje zdrowotne na całe życie. Nie warto radzić się koleżanek - nawet bardzo podobne problemy mogą mieć zupełnie inne podłoże i każdy przypadek trzeba sprawdzić osobno. Po prostu idź do lekarza, a jeśli nie podejdzie poważnie do Twojego przypadku (to się niestety zdarza) idź do innego lekarza.