Studia: Pedagogika Baletu

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Aga

Post autor: Aga »

Eventail, jezeli zalezy Ci na poznaniu polskich tancow to proponuje abys zapisala sie do jakiegos zespolu ludowego. Przez rok nauczysz sie podstaw tancow a koszta poniesiesz minimmalne (zazwyczaj jakas niewygorowana oplata czlonkowska). Zespol, z ktorym bylam zwiazana mial 4-5 godz. zajec tygodniowo(przed koncertami wiecej) i choreografia zawierala elementy tanca klasycznego (choreografem byl owczesny solosta baletu). Zasiegnij opini, gdzie w Twojej okolicy dziala na wysokim poziomie zespol piesni i tanca. Tam nauczysz sie wiele zarowno teoretycznie jak i praktycznie. Mozesz takze wybrac sie na wakacyjne warsztaty organizowane przez zespol piesni i tanca slask w Koszecinie(tak dla usystematyzowania wiedzy).
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Na twoim miejscu wybralabym taniec ludowy uczony przez tancerzy baletowych - wtedy grunt jest pewniejszy. Dla swiadomosci wiedzy o tancach ludowych mozna wybrac sie do Domu Tanca.
Aga

Post autor: Aga »

Chiaranzana, to zalezy od zespolu. W moim zarowno choreografem jak i instruktorem baletu byl tancerz po szkole baletowej, wiec dlatego kazde zajecia rozpoczynaly sie od drazka, bo tak jak pisalam choreografie zawieraly elementy tanca klasycznego i bez tego ani rusz... Poza tym czasem solisci Slaska, czy Mazowsza prowadza balet w zespolach ludowych, a oni to juz na pewno sa po OSB i z ogromnym doswiadczeniem w tancu ludowym.
eventail

Post autor: eventail »

Dziękuję wam za pomoc :) W każdym razie z tego co wiem to na mojej uczelni jest zespół Pieśni i Tańca Warszawianka. Postaram się tam obczaić jak to wygląda :) Chyba że polecacie jeszcze inne zespoły gdzieś w Warszawie. Ktoś tu wspominał o SGH...
Brzydula

Post autor: Brzydula »

Witam,
Mam pytanko, jeżeli zdam na maturze WOT to mam z głowy egzamin teoretyczny czy nadal musze go zdać? ;)
Brzydula

Post autor: Brzydula »

Zdawał ktoś w tym rok na PB?
sisha945

Post autor: sisha945 »

Orientujecie się ile wynosi czesne na tym kierunku?
sansa

Post autor: sansa »

czy ktoś ma jakieś aktualne informacje odnośnie tego kierunku? ostatnie wypowiedzi z informacjami są sprzed kilku lat, niestety. zastanawiam się, jak dzisiaj wyglądają egzaminy wstępne, formalności oraz samo studiowanie
Kasia G

Post autor: Kasia G »

zdaje się że bez zmian, tam w ogóle niewiele się zmienia :) ale najlepiej zapytac u źródła - od tego jest mail i telefon - nie gryzie
ODPOWIEDZ