Kostiumy baletowe a damska bielizna ;)

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
arizona

Post autor: arizona »

a ja ćwiczę bez bielizny albo w stringach. (ale chyba trzeba być raczej przyzwyczajonym, bo inaczej mogą przeszkadzać). wtedy przynajmniej nie stresuję się, że coś mi tam wystaje, a poza tym jest całkiem przyjamnie ;) okropnie to wygląda jak komuś wystają matki.
Suwak

Post autor: Suwak »

ja tak samo jak [b:60137a4273]arizona[/b:60137a4273], w stringach lub bez.

Ale nie wiem jak was ale mnie strasznie irytuje jak wystają mi spod body łączenia rajstop, jak np przy rozciąganiu biorę nogę w rękę... Któraś z was znalazła może na to sposób? :)
arizona

Post autor: arizona »

kupować rajstopy bezszwowe :) albo raczej jednoszwowe - takie, które mają tylko jeden szew przechodzący dokładnie przez środek i raczej go nie widać ;)
RasteSig

Post autor: RasteSig »

Mam takie głupie pytanie.. Czym dokładnie różnią się baletowe rajstopy od normalnych? Są z jakiegoś trwalszego materiału, nie mają szwów na palcach? Idę od września na balet dla dorosłych i nie chcę tracić kasy na kupowanie droższych rajstop na balet, skoro mogę kupić normalne taniej, chyba, że to jest istotna różnica?

Jeżeli to nieodpowiedni temat to przekierujcie mnie, ale innego nie znalazłam :)
ebaleciara

Post autor: ebaleciara »

A może tu?
http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=1571&postdays=0&postorder=asc&start=0
RasteSig

Post autor: RasteSig »

O dziękuję, nawet nie pomyślałam, żeby tam szukać :)
eliza_paw

Post autor: eliza_paw »

Ja słyszałam. I było kilka tematów o tym Np. Szkoła baletowa w Warszawie, że tam na audycjach każą rozebrać sie (nawet starsze dzieczyny) bez stanika i na środku sali się jest w samych majtkach? Czy jesli osoba jest starsza tez sie tak musi rozbierać? ;)
laliberte

Post autor: laliberte »

Jeśli chodzi o bieliznę pod kostiumem u mężczyzn to wyjaśnię. Jak najbardziej powinno się nie wkładać bielizny pod kostium, jest wygodnie i estetycznie. Ale od wszystkiego są wyjątki. Jeżeli kostium jest luźny to nie mogę sobie pozwolić na to by (...). Wtedy należy włożyć bieliznę tzn najlepiej bokserki. Oczywiście idealnie dobrane kolorem oraz muszą być mocno przylegające.
Kasia G

Post autor: Kasia G »

[color=blue:57ed8ef324]laliberte - a zauważyłes tytuł wątku "... a damsa bielizna"? więc z jednej strony rozumiem ze do każdego wątku masz coś do dodania, a z drugiej - pomysl czy zawsze trzeba (wykasowałam kilka Twoich wypowiedzi w wątkach ponizej takich jak "dobre pytanie", "zgadza się", "i ja tez popieram").[/color:57ed8ef324]
Raczej wiemy że w tańcu współczesnym z męską bielizną jest tak jak opisujesz, a w baletowych - w zaleznosci od rodzaju kostiumu, jednak z uwagi zarówno na wygode, higienę, jak i bezpieczeństwo (o estetyce nie wspominajac) tancerze noszą pod kostiumami scenicznymi bielizne typu wykła ale obciskajaca albo po prostu szpongi (do trykotów i coletu etc).
Administrator Kasia G
ODPOWIEDZ