SB w Szczecinie?

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

O inicjatywie Fundacji Balet :

http://szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,11000025,Baletnice_w_dawnym_Colosseum__UROCZE_ZDJECIA_.html

(ps -czy to sa podwaliny pod zapowiadaną SB, czy zupełnie inna inicjatywa???)
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Wydaje mi się, że jest to zupełnie nowa inicjatywa, niezależna od planowanego otwarcia nowej OSB, na którą prawdopodobnie trzeba będzie jeszcze dłuuuuugo poczekać. 55 mln!
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Marzenia marzeniami. ja sie zastanawiam kto za to zaplaci skoro gminiy maja wytyczne aby obcinac fundusze? Chyba ze to prywatny sponsor to co innego.
Szkola szkola, tylko dlaczego ja nie moge normalnie pojsc do teatru i obejrzec sobie Giselle czy Dziadka do orzechow. ? czy taka szkola bedzie dzialanoscia tylko instruktorska i do tego nie wiadomo z jakich technik.
Ja osobiscie nie wierze w zaden rozwoj sztuki baletowej w Polsce.
Sagittaire

Tym bardziej, ze zauważmy, że kadra ma się składać pw ze zwycięzców You can dance,, a nie tancerzy klasycznych, a zatem przypuszczalnie będzie wychowywać dizeci w uwielbieniu do technik faworyzowanych w YCD.
Lekko offtopując - kiedyś jak tancerz pracował w teatrze od matury do emerytury, nie musząc się obawiać zwolnień, ludzie chętniej ryzykowali posyłanie dzieci do sb. Teraz w sytuacji, gdy w teatrze tancerz zespołowy dostaje tysiąc coś zł i z tego musi utrzymać się + zapewnić sobie drugie wykształcenie do czasu jak skończy jakieś 36 lat, nie dziwi, ze jest mniej chętnych. W dodatku ludzie jak dyrektor PTT czy BTT w mediach mówią, ze wolą osoby, które późno zaczeły i nie są spaczone klasyką.
Gdyby wzrosły pensje i byłoby sensowne przekwalifikowanie zawodowe (np dofinansowania dla tancerzy do studiów zaocznych itd), to sądzę, że od razu byłoby więcej chętnych do sb.

Ani pensja nie zachęca, ani duży wysiłek również. Ostatnio z ludzi robią się leniwce, które lubią leżeć i dostawać, a nie pracować i udzielać się społecznie.

Tak czy owak czekam cierpliwie na OSB w Szczecinie. Myślę, że jacyś chętni się znajdą ;) I będą mogli zasilić zespół Opery na Zamku.
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Tak ale absurdem jest nazywanie tej szkoly baletowa jesli nauczyciele sa z jakis programow dla dzieci. A zasilanie ludzi zespolami tanecznymi skonczy sie tak jak to ma miejsce w Gdanskiej Operze Baltyckiej... :shock:

Ja mówię o przyszłej OSB, a nie projekcie opisanym w artykule ;)
Father

Post autor: Father »

Przyszła OSB w Szczecinie jak na razie jest na papierze. Odnoszę wrażenie iż tu nie ma "lokomotywy" ktora by tę inicjatywę pociagnęła. Szczecin to ciekawe miasto ponieważ bardzo różni sie od innych. Tu nie ma tradycji, dużych zakładów pracy za to najwiecej hipermarketów w przeliczeniu na głowę mieszkańca, jest czyste powietrze(dosłownie i w przenośni), nie wiadomo skad ludzie maja pieniadze i słabo interesuja sie sztuką.
Sagittaire

Do tego istnieje problem na ile jest zainteresowanie sb w Szczecinie w sytuacji, gdy szkoły baletowe masowym zainteresowaniem się nie cieszą, zaś jak grzyby po deszczu wyrastają szkoły tańca z interesującymi młodych ludzi technikami tańca....

*)[size=9:29d64a556e]PS Ale co do samego zespołu baletowego ze Szczecina, to osobiście nie widziałam, ale słyszałam dość dobre opinie. No i szefowa wydaje się być właściwą osobą na właściwym miejscu, więc być może wszystko będzie szło w dobrym kierunku.[/size:29d64a556e]
Father

Post autor: Father »

[quote:8b2a90ba63]*)PS Ale co do samego zespołu baletowego ze Szczecina, to osobiście nie widziałam, ale słyszałam dość dobre opinie. No i szefowa wydaje się być właściwą osobą na właściwym miejscu, więc być może wszystko będzie szło w dobrym kierunku.
_________________[/quote:8b2a90ba63]
Ja tez to słyszalem ale na razie nic z tego nie wynika.
ODPOWIEDZ