Poznań sezon 2010-11-12-13

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Ali

Post autor: Ali »

Balet poznański od początku roku bardzo aktywny. Dopiero co wystawili nowe "Jezioro", a w marcu widzę znów w repertuarze "Niebezpieczne związki" Pastora i "Romea i Julię" Wesołowskiego, a po drodze jeszcze Festiwal Wiosny z gościnnymi występami PBN-u i Tero Saarinen Company. Słyszę i czytam, że tam znów jakieś rozróby wokół dyrekcji Teatru Wielkiego. Oby nie zdmuchnęło nam Jacka Przybyłowicza, który tak mozolnie próbuje walczyć o balet w Poznaniu!
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Z tego co wiem to teatr poznański jako całość jest teraz w tragicznej sytuacji i zmiana dyrektora naczelnego jest kwestią czasu, a to jak funkcjonuje balet poznański jest dobrym przykłądem na to, że nawet w bardzo złej sytuacji, jak jest kierownik z pomysłami i wizją, to może być bardzo, bardzo dobrze. Również kibicuję, żeby nikomu nie wpadło do głowy zmieniac szefa baletu ale z takimi osiągnięciami wierzę, że nikt nie będzie działał na szkodę baletu.
Frasquita

Post autor: Frasquita »

Niebezpieczne związki,szkoda ze nie tańczyli Agnieszka Wolna i Dymitr Tenytski(solowe partie),to moja ulubiona para ostatnio ale nawet najlepsi muszą czasem odpoczac:)
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

A ty widziałaś Niebezpieczne Zwiazki w obu obsadach? Bo według wszystkich znanych mi ludzi, którzy to widzieli A.Wolna całkowicie się do tego nie nadaje. Zresztą słyszałam z pewnego źródła, ze nie podobała się samemu Pastorowi (co zresztą oczywiste dla mnie). A. Wolna to typ Odetty-Odylii i takich tam łabędzi, ale na pewno nie tancerka do tańczenia ról dla silnych, charyzmatycznych kobiet.
Frasquita

Post autor: Frasquita »

Widziałam,inaczej bym nie wyrażała swojej opinii,A.Wolna bardzo mi się podobała,potrafiła przekazac całą emocjonalnosc tej roli a oprócz tego piękne linie nóg ,rąk .staram się wszystko brac pod uwagę,bo na to składa się cała postac.I nie wiem czy ona podobała sie Pastorowi czy nie ,bo niby skąd mam to wiedziec.to jest moja własna opinia,nie sugeruję się innymi .
Kasia G

Post autor: Kasia G »

znamy już plany baletu poznańskiego na ten sezon, tylko jedna premiera, ale jaka:

Wieczór Strawińskiego / A Stravinsky Ballet Evening
premiera: 27 IV 2013
(Święto wiosny/Król Edyp)
Ali

[quote:b3edc71404="Kasia G"]... jedna premiera, ale jaka...[/quote:b3edc71404]
Ambitnie, ale same tytuły niewiele mówią. Czyje to będzie Święto wiosny? I co za "Edyp" - oratoryjny, teatralny, czy jakiś inny, baletowy właśnie?
raisa

Post autor: raisa »

Ja za to zapraszam na poznańskie Jezioro - w tym sezonie wygląda zupełnie inaczej niż w zeszłym (na plus), więc ten kto nie widział wcześniej, niech zaplanuje sobie wizytę w Poznaniu (spektakle 14 i 15 listopada, potem w lutym). A nawet tym, którzy już oglądali tę wersję to zachęcam do ponownego przyjazdu do stolicy wielkopolski;)
Kasia G

Post autor: Kasia G »

z przyjemnością, muszę to jeszcze raz zobaczyc (albo i nie raz)
Ali

Kierownikiem BTW w Poznaniu po Jacku Przybyłowiczu został p. Tomasz Kajdański. Ciekawe co to wróży baletowi poznańskiemu:
http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/3586809,tomasz-kajdanski-nowy-szef-baletu-w-teatrze-wielkim-sylwetka,id,t.html
Niestety z tej relacji niewiele wynika :? poza tym, że: "Nie interesują go tancerze, którzy kręcą tylko piruety", że "Marzy mu się, aby stworzyć spektakl baletowy na przykład do muzyki Krzysztofa Pendereckiego", i że "Podczas spotkania Tomasz Kajdański nie złożył żadnych konkretnych deklaracji programowych. A w planach Teatru Wielkiego w Poznaniu w najbliższym sezonie nie ma żadnej nowej pozycji baletowej". Niezbyt to ambitne :sad:
ODPOWIEDZ