Rozmiar stanika

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Sheeda

Post autor: Sheeda »

[b:f875a52d94]Michalina.[/b:f875a52d94] no ja właśnie tak jak ty wzięłam do tego. Moje wymiary to 70/79 i wyszło 65B.
Sprawdzałam na innej stronie i wyszło 70A. Nie wiem co o tym myśleć ...
Zamierzam kupić stanik (pierwszy taki) no i nie wiem jak z rozmiarem...

Znacie może jakies dobre sklepy otwarte w niedziele z bielizną? Nie koniecznie interesują mnie wzorki, raczej czarny, biały, cielisty, róż takie delikatne.

A czy ten sklep na smolnej jest otwarty w niedziele? Ile przeciętnie kosztują tam staniki?

Proszę, pomóżcie bo jutro idę na zakupy a mama raczej nie pomorze ... :cry:
Kostaryka

Post autor: Kostaryka »

Czemu nie pomoże? Też jest kobietą, ma piersi więc i staniki nosić powinna. szukasz pomocy na forum baletowym, a masz ją na wyciągnięcie ręki.
Sheeda

Mama nie pomoże bo po prostu mam problemy z wiezią. Traktuje mnie jak malutkie dziecko :(
Shecharchoret

Post autor: Shecharchoret »

Ja mam pytanie. Czy Wam również biustonosze tak szybko się rozciągają? Ja kupuję lekko ciaśniejsze, tak by później móc jeszcze, jak się rozciągnie, zapinać na drugie zapięcie i trzecie. Ale po pół roku jest po prostu rozciągnięty. I to z różnych firm kupuję. Czy to normalne, czy to zależy już indywidualnie?
Kasia G

Post autor: Kasia G »

to zalezy wyłącznie od gatunku materiału, uszycia itd. generalnie jak wiadomo powinny byc sporo ciasniejsze (jak wynika z wyliczeń) - ok. 10 cm mniej w obwodzie niż nasz rozmiar zmierzony centymetrem. Mam takie które nie rozciągneły się od roku, i takie które szybko sie zdefasonowały, zauważam w tym duża zależnośc od ceny (te nierozciągające się kupiłam w mocno lansowanej ale fachowej, drogiej firmie bieliźniano-brafiterskiej)
Sheeda

Czy ktoś miał doczynienia ze stanikami z Reserveda? Kupiłam dzisiaj jeden (czarny) i zastanawiam się po ilu się rozciągnie jeżeli w ogóle.
Zioło

Post autor: Zioło »

Dziewczyny, dawno mnie tu nie było, więc postaram się szybko wam odpisać, by rozwiać wszelkie wątpliwości :)

Nie powinno brać się obwodu aż o 10cm węższego, niż ten zmierzony [b:6056ef3b12]ciasno[/b:6056ef3b12] pod biustem, na [b:6056ef3b12]wydechu[/b:6056ef3b12]. Wystarczy o 5cm węższy, choć wszystko tak naprawdę zależy od konkretnego modelu. Jeśli weźmiemy stanik o za ciasnym obwodzie, to paradoksalnie szybciej się zniszczy - będziemy go rozciągać do granic możliwości, co skutkuje naciągnięciem materiału. Dlatego optymalne jest branie obwodu o 5cm mniejszego niż nasz wymiar pod biustem.
Kiedyś radzono brać obwód o 10cm węższy, ponieważ szyło się o wiele luźniejsze obwody. Teraz tendencja jest odwrotna, obwody coraz bardziej zaczynają przypominać w centymetrach wymiar, jakim są opisane, stąd te zmiany w dobieraniu obwodu ;)

Sheeda, moim zdaniem powinnaś spróbować 65b na początek. Odradzam wszystkim sieciówki typu Reserved, H&M, Triumph i Atlantic, bo ich bielizna jest po prostu kiepska - obwody się szybciej rozciągają, a miski mają niezbyt dobre konstrukcje. Sklepu powinnaś poszukać na stanikowej mapie, sklepy spoza niej raczej nie oferują dobrej bielizny: http://stanikowamapa.prv.pl/

Shecharchoret, jakich firm kupujesz bieliznę? To może mieć duże znaczenie. Poza sieciówkami warto sobie odpuścić firmy typu Kinga, Konrad, Ava, Bocarra, Axami - nie są tak dobrej jakości, obwody się szybciej rozciągają, nie zbierają dobrze biustu i nie robią tak ładnego kształtu, jak staniki lepszych firm.

Pozwolę sobie wymienić firmy, w których asortymencie warto się zorientować: Panache, Freya, Favue, Discover Mademoiselle, Audelle, Gossard, Pour moi?, Curvy Kate, Comexim, Charnos, niektóre modele La Senza, Miss Mandalay, Chantelle, Ewa Bien, Effuniak - dwie ostatnie są polskie.
Starałam się wymienić wszystkie, ale mogłam jakieś przeoczyć. Warto jednak poza nazwą firmy kierować się też opiniami o konkretnym modelu: poszukać ich [URL=http://www.balkonetka.pl]tutaj[/URL] lub zapytać na forum.
Sheeda

ziolo jezeli mam byc szczera probowalam znalezc 65B ale nigdzie nie bylo, i nie zbyt mam kase zeby wydawac 150zl albo i ponad na stanik :[
Odetta.

Post autor: Odetta. »

150 zł? Takiego stanika to ja jeszcze nigdy nie widziałam xd Ja kupuję w Primarku za 2 funty i jak dla mnie to są najwygodniejsze staniki na świecie :D Ale mowa o Polsce - nie trzeba kupować w jakichś mega drogich sklepach, na pewno znajdziesz gdzieś 20-30 zł
Zioło

Post autor: Zioło »

Niestety, te za 20-30zł nie bywają zbyt dobre. No chyba, że mówimy o przecenach i okazjach na allegro i ebay'u :)
Sheeda, większość staników dobrej jakości znajdziesz w okolicach 100zł. To się początkowo wydaje bardzo dużo, ale potem się okazuje, że taki stanik jest bardziej wytrzymały i o wiele wygodniejszy. To naprawdę jest warte zainwestowania, chociaż wiem, że trudno w to początkowo uwierzyć.
Może to słabo przekonujący argument, ale większość dziewczyn, która kupi dobry, droższy stanik, nie wraca nigdy do sieciówkowych za 20-30zł :) W jakim mieście mieszkasz, jeśli mogę zapytać? Być może gdzieś pod ręką masz dobry sklep z brafittingiem i nawet jeśli niczego nie kupisz, to będziesz w miarę wiedziała, jakiego rozmiaru i jakiego kroju szukać - a to już pozwala na polowanie na okazje np. na allegro.
ODPOWIEDZ