Pierwsze pointy

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
martini_rosso

Post autor: martini_rosso »

Może pomogę. Ja mam ok.10 cm szerokości i ok.23.5-24 cm długości, na co dzień noszę zazwyczaj rozmiar 37. Jeśli chodzi o Sanshę, to kupiłam rozmiar 8W (Recital i Legende), zaś w przypadku modelu Vaganova z Grishko - 4.5 XXXX. Sądzę, że wszystkie te modele mam dobrze dopasowane, Recitale są wygodne, bo są miękkie, zaś Vaganova chyba najbardziej odpowiada mi kształtem. Może tak po prostu jest, że te pierwsze pointy są jednak obarczone pewnym ryzykiem, trzeba je kupić i trochę w nich poćwiczyć, przyzwyczaić stopę i powoli odkrywać te idealne i właściwe dla siebie parametry?
STARUCHA

Post autor: STARUCHA »

Dziękuję bardzo za te informację. Zawsze najcenniejsza taka od osoby,która nosi podobne. Jestem w czasie wymiany 8W na 9W i już widzę po porównaniu z Vaganową, że nastpnym razem już wezmę właśnie Grishko o szerokości XXXX. Ku mojemu zaskoczeniu nawet XXX po pewnym czasie (rozrobione przez kogoś innego) zaczynają mi się okładać do stopy.. Mimo swej twardości są plastyczne. Pewnie nie dostrzegłabym tego, ale ktoś wcześniej już o tym napisał i pomyślałam - kurczę dziewczyna ma rację. To jest chyba przewaga Grishko - można je w miarę ćwiczeń fajnie dopasować. Pewna znajoma tancerka z opery tez to potwierdza.
W każdym bądź razie dziękuję martini_rosso za owocną pomoc :smile:
jula=)

Post autor: jula=) »

Mnie się wydaje ze jesli ci stopa przeciez nie rosnie to moesz sobie pointy kupic ale to troche bez sensu jak mają przej duzo czasu tylko lezec, ale jesli masz szeroką stopę to mozesz kupic np. elite XX twardość M rozmiar 6 lub 6,5 potrzebne są wymiary stopy (to jesli chodzi o grishko) a zawsze mozesz zapytac trenera :)
STARUCHA

Post autor: STARUCHA »

Jasne. Tylko każdy trener jak każdy człowiek ma swoje doświadczenia i swoje zdanie. Już to przerabiałam.
Elite z XX będzie wąskie, a 6 czy 6,5 będzie raczej zbyt długie (max 5.5 dla 28 cm stopy). Tabela rozmiarów, jak się okazuje, daje wartości przybliżone. A szerokość stopy i poczucie ciasnoty w poincie bardzo indywidualne. Ja muszę mieć szerokie i już, albo dobrze się pomęczyć przy rozrabianiu Grishko.
obecnie używam Sanshy 3/4 Ovation 9W i w mojej opinii jak by było 10 to by było całkiem dobrze bo w 9 stopa wchodzi z cieniuteńką wkładka- a według tabeli powinnam mieć 8X :roll: :roll: :roll:
stocha1

Post autor: stocha1 »

witam!
szukałam informacji na interesujący mnie temat ale nie znalazłam więc piszę i proszę o pomoc.chciałam się dowiedzieć czy do każdej stopy można dobrać pointy?chodzi mi o to, że mam dłuższy duży palec od pozostałych i nie wiem czy znajdą się dla mnie jakieś pointy.przymierzałam grisho ale nawet stojąc płasko mam wrażenie że podwija mi się ten duży palec i najbardziej boli mnie z góry kostka ta w połowie palca.nie wiem czy to jest wina złego doboru pointów czy moje stopy się nie nadają :( bój jest także kiedy staję na pointach.mniej mnie boli czubek palca niż ta kostka.
proszę o odpowiedź
lj

Post autor: lj »

[b:8731919c68]stocha1[/b:8731919c68], są różne rodzaje stóp, gdzieś się już ten temat przewijał. Z tego co napisałaś, wnioskuję, że masz stopę egipską (najdłuższy duży palec, a reszta coraz krótsza).
Tylko tu podstawowe pytanie- czy masz wkładki, czy stoisz bez? Bo jak bez, to nic dziwnego, że boli. A jak masz, to być może wina rodzaju wkładek, to musiałby wypowiedzieć się ktoś bardziej obeznany w temacie, ja piszę na podstawie tego, co wyczytałam na forum.
martini_rosso

stocha1, może ten temat okaże się pomocny: http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=2043&start=500

a tu z link właśnie ze wspomnianego wątku, moze się przyda: http://www15.plala.or.jp/miagolare/Eng_Fitting_Chart.html
stocha1

Post autor: stocha1 »

mam wkładki ale dzięki przesłanym linkom widzę że mam chyba złe pointy, bo porównując swoją stopę z tym wykresem z linku to kupiłam dokładnie najgorszy model jaki mogłam, także chyba muszę je wymienić.szkoda, że w sklepie nikt nie miał takich informacji, żeby od razu mi pomóc.dziękuję bardzo :)
lily91

Post autor: lily91 »

Myślę o kupnie point, ale dodam, że "tańczę" dopiero od kilku miesięcy i mam małe podbicie oraz szeroką w palcach stopę... Które pointy Grishko byście polecały? Novice, Fouette? 2007, Maya...? te podobają mi się najbardziej. I czy kształt V może być polecany początkującym (zwłaszcza z szeroką w palcach stopą)? SS czy raczej M...? :roll: Chciałabym, żeby mimo statusu początkującej pointa wyglądała zgrabnie na mojej nodze. :wink: Dlatego Recitale z Sanshy chyba odpadają...
martini_rosso

Kształt pointy typu V czy U dotyczy bardziej typu stopy, nie zaś poziomu zaawansowania... Recitale są akurat całkiem niezłe, bo są miękkie i mają stabilny czubek, choć dla mnie początkowo i tak wydawały się nieziemsko twarde. Jeśli więc Grishko, to najlepiej Novice i najlepiej te miękkie - SS. Zresztą w Polsce chyba tylko dla tego modelu dostępna jest wersja SS. Z tego co pamiętam, także Bloch ma w swojej ofercie pointy dla początkujących - model Amelie, zdaję się... Najlepiej jednak będzie, jeśli wypowiedzą się osoby, które same zaczynały od modelu Novice...
ODPOWIEDZ