Młodzi polscy tancerze

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
Ali

Post autor: Ali »

[quote65="Kasia G"]... oby tańczyła to, co chce i tam, gdzie zechce[/quote65]
Oby. Ale taki przywilej to miały kiedyś w Europie Maria Taglioni, w Rosji Krzesińska, w Anglii Fonteyn, w Sowietach Ułanowa, Plisiecka i Kołpakowa, a szerzej w świecie Makarowa. W ostatnich latach może także Guillem czy Zakharova. Oczywiście życzę tego jej także, ale :? nie miałbym takich złudzeń. Liczmy tymczasem, że dostanie się do jakiegoś przyzwoitego zespołu.
Ewa J.

Post autor: Ewa J. »

Ale Zuzanna ma szansę przebić tancerki PBN, wiele z nich już przebiła (rozumiem, że dla kogoś mogą być to słowa na wyrost), owszem, mam tu na myśli przede wszystkim osobowość, ale techniczne też jest bardzo dobra. Myślę, że uczennice naszych SB w jej wieku rzadko były na takim poziomie, jak ona. Dlatego nie można mówić o przesadzie, to jest wielki talent, jestem pewna :)
bibi86

opinion

Post autor: bibi86 »

Kochani, widziałełem na żywo Zuzię. Szczerze- naprawdę, bez rewelacji. Może technikę ma w miarę ok, ale sylwetka -obecnie pozostawia wiele do życzenia. Nie stawiałbym jej na równi z naszym PBN. Z koleii omawiana Daria budzi we mnie o wiele większą ciekawość. Ale to tylko moja opinia.
Andrada

Post autor: Andrada »

Może skończmy z tymi plotami na temat Zuzanny...
Nie chce żeby tę wątek miał taki charakter.Interesuje się gdańską szkołą baletową,którą uważam za najlepszą.Taka jest moja opinia.Wielu świetnych absolwentów ją skończyło. Czy ktoś pamięta o Elenie Karpuchinie? Uczyła się pod okiem wybitnej nauczycielki Luby Bakharevy.Teraz tańczy w Monachium w zespole z Luccią Lacccarą.Jest zresztą bardzo podobna do niej :) Ma ogromne możliwości techniczne. Wygrała Eurowizję i Warnę! Brawa dla tej utalentowanej artystki!
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Odnośnie Darii Majewskiej to powiem, że widywałam ją "na żywo" co roku przez kilka ostatnich lat. Jest to z pewnością piękna dziewczyna, technicznie - na tle łódzkich uczennic - zawsze się wyróżniająca w klasyce. Zawsze miała z klasyki ocenę celującą. Co roku dostawała jakąś nagrodę w konkursach i bodajże była stypendystką. Jest utalentowana i z tego, co miałam okazję rozmawiać z pewnym pedagogiem, oceniającym ją podczas konkursów w przeszłości - od dawna dostrzegano u niej warunki i to coś fajnego.
Daria w Łodzi miała swoich fanów, zawsze tańczyła solówki, też w otoczeniu zespołu profesjonalnych łódzkich tancerzy, zawsze schodziła ze sceny z kwiatami, ludzie ją dobrze rozpoznawali, nauczyciele wielbili, faworyzowali i obsadzali. Dobrze czuła się na scenie, widać, ze scena ją nie przerażała ale umiała wydobyć swoje atuty na oczach publiczności.

Osobiście kiedyś dostałam "po głowie" za krytykowanie Darii. Jedna z matek dziewczynek SB strasznie się zdenerwowała, że śmiem nie zachwycać się Darią. Jednak jakoś trudno mi było zachwycać się piękną dziewczyną z warunkami, która jednak wciąż musiała dużo się uczyć i w sensie technicznym i w sensie artystycznym (wyrazu). Uważam, że nie jest celowym zachwycanie się dziełem nieukończonym, w czasie tworzenia.

Od dawna było wiadomo, że Daria ma potencjał, aby dostać się do PBN. Jednak na tle warszawskiego zespołu z pewnością czeka ją bardzo dużo pracy. Mam nadzieję, że wykorzysta szansę i warszawskie otoczenie dobrze na nią podziała (nie przytłoczy jej ale wydźwignie). Tego z całego serca jej życzę.

Ciężko jednak prorokować jak Daria Majewska poradzi sobie w Warszawie. Pw dla mnie jest to dziewczyna [b3a]urodzona, aby tańczyć klasykę[/b3a]. W układach wspołczesnych jakoś zawsze mi przeszkadzały jej maniery klasyczne. Jest dość wyraźnie ukierunkowana (ale to młoda osoba, nie chcę oceniaą ja na równi z doświadczonymi tancerzami) Nie jest to zarzut, nie trzeba być dobrym we wszystkim. Sama nie wiem jak się odnajdzie w układach mniej klasycznych. Natomiast może dobrze wypadać w baletach Pastora, no i w zespołowych scenach klasycznych.

PS Michał Matuszczyk zrobił kilka lat temu sesję zdjęciową Darii w której okazało się, ze jest niesamowicie fotogeniczna. Jest to piękna dziewczyna, świadoma swojej urody. Scena i obiektyw ja lubią.
Ali

Post autor: Ali »

[quote5e="Sagittaire"]...Ciężko prorokować jak Daria Majewska poradzi sobie w Warszawie...[/quote5e]
Jej na razie nie widać jeszcze na scenie, ale "wyskoczył" nagle parę dni temu, i to bardzo udanie, jej młody warszawski kolega Kristof Szabo. Od razu w głównym solo baletu Pastora "Moving Rooms", w miejscu świetnego hiszpańskiego solisty Carlosa Martina Pereza. Widziałem i gorąco oklaskiwałem. Znaczy to, że młodzi polscy tancerze nie są bez szans w PBN, więc i owa Daria Majewska powinna być dobrej myśli, skoro pracowita i utalentowana...
ODPOWIEDZ