Równowaga-jak ją utrzymac?
Jesli trzymasz punkt i pracujesz glowa to niepowinno ci sie zakrecic. Inna sprawa to trzymanie tego punktu..Obroty to moja wielka pieta achillesowa,nie umiem poprawnie krecic glowa-z tego powodu w pewnym momencie zrezygnowalam z chodzenia do szkoly...Cale szczescie opamietalam sie! U mnie jest taki problem, ze mam strasznie 'zastana' glowe-ona jest jakby w przykurczu-nie moge jej tak mocno skrecic w bok i to mnie blokuje-bo jak ustale sobie punkt,to moja glowa nie ma fizycznej mozliwosci do niego wrocic, bo zatrzyma sie gdzies w polowie-nawet nie wiecie jakie to denerwujace :x Powoli pracuje nad tymi nieszczesnymi przykurczami... Musisz tez starac sie cubkiem glowy ciagnac w gore,nieprzechylac korpusu no i trzymac oczami jeden punkt :)
-
Marta1991228
-
balletlover
-
simple.dancer
Piruety to bardzo indywidualna kwestia. Niektórzy mają naturalny obrót, inni muszą ciężko nad nim pracować. Pamiętajmy, że piruety kręcimy 'w górę' a sam obrót także postarajmy się kończyć w górze, z nogą na passe, a nie w dole, w V czy IV pozycji. Dlatego musimy mocno podciągać się do góry! I praca głowy- zawsze w jednym punkcie :)