Od jakiegoś czasu mnie nurtuje pytanie, czy są jakieś definicje współczesnego i jazzu?
W sensie, czy są jakieś sztywne reguły, które mówią, co jest ruchem jazzowym, a co już przypomina współcza?
jak zdefiniowac taniec współczesny
taniec jazzowy a współczesny różnią się bardzo. Muzyka w jazzie jest przeważnie szybka z określonym tempem (np. kesha blow). Charakterystyczne dla stylu są piruety, duże skoki, podnoszenie nóg tzw. tilt/extension. Z akrobatyki dopuszczalne jedynie przejście w przód i machowe bokiem.
Współczesny ma bardzo dużu parteru i podłogi. Jest do nastrojowej muzyki. Dozwolona akrobatyka
Współczesny ma bardzo dużu parteru i podłogi. Jest do nastrojowej muzyki. Dozwolona akrobatyka
-
JuliaWedrysz
-
simple.dancer
Taniec współczesny to pojęcie bardzo szerokie. Określa ono techniki, style taneczne, które wyklarowały się w latach nam współczesnych, począwszy od pierwszej połowy wieku XX (a tak naprawdę pod koniec wieku XIX). Wielkimi propagatorkami sztuki tańca odmiennego niż taniec klasyczny były amerykanki Loie Fuller, Ruth St Denis oraz Isadora Duncan. Dzięki ich twórczości artyści zaczęli podążać nowymi ścieżkami, to m. in. Martha Graham, Doris Humphrey (modern dance) a w latach późniejszy postmodern dance z wielkim Mercem Cunninghamem na czele. Modern dance w polskim tłumaczeniu to taniec nowoczesny, błagam, nie mylić z tańcem dyskotekowym. Jego nomenklatura jest klarowna i merytorycznie opisana, także na lekcjach tańca współczesnego, na których pedagodzy korzystają z technik Graham, Hortona, Limona czy Cunninghama używają odpowiedniego nazewnictwa do przekazania zadawanch ćwiczeń. Wielkim artystą specjalizującym się w tańcu jazzowym i będący jego pionierem był Alvin Ailey, który początkowo studiował modern dance u Lestera Hortona. Korzystał z tańca Afro-Amerykanów, modern dance, podstaw tańca klasycznego.
-
simple.dancer
Studentka lubi tańczyć
pewnie
Dla mnie taniec współczesny- to taniec- który aktualnie zawsze sie tańczy
Poczytałam wasze wypowiedzi- wielkie dzieki.