VLADIMIR YAROSHENKO

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
Ali

Post autor: Ali »

[quotefe="Kasia G"]Ali! Miód na Twoje i nie tylko Twoje serce! "John Neumeier zaprosił naszego czołowego tancerza Vladimira Yaroshenkę do wykonania podwójnej roli Tezeusza-Oberona podczas występów Baletu Hamburskiego w Tokio..."[/quotefe]
Pięknym za nadobne - na nasze serca Kasiu:

"Tegoroczny Międzynarodowy Dzień Tańca przyniósł kolejne odznaczenia dla artystów Polskiego Baletu Narodowego. Pierwszy solista Vladimir Yaroshenko i Robert Bondara jako choreograf otrzymali Brązowe Medale „Zasłużony Kulturze – Gloria Artis”. (...)

Vladimir Yaroshenko pochodzi z Rosji. Uczył się i studiował w Krasnodarze, gdzie także debiutował w Teatrze Baletu Jurija Grigorowicza. Już w trzy lata po szkole osiągnął tam najwyższą pozycję pierwszego solisty. W 2007 roku związał się jednak z Polską i jest obecnie jednym z najważniejszych artystów Polskiego Baletu Narodowego. Stworzył na scenie Teatru Wielkiego – Opery Narodowej szereg znakomitych kreacji, m.in. w rolach: Fryderyka Chopina, Wybrańca w Święcie wiosny Béjarta, Casanovy oraz takich bohaterów szekspirowskich, jak: Tezeusz-Oberon, Romeo, Hamlet, Petruchio, Prospero, Lizander, Laertes, Hortensio, a także w głównych partiach warszawskiego repertuaru klasycznego (Jezioro łabędzie, Dziadek do orzechów, Śpiąca królewna, Bajadera, Don Kichot, Kopciuszek) oraz w wielu baletach współczesnych choreografów. Był współtwórcą sukcesów Polskiego Baletu Narodowego podczas występów zespołu w USA, Rosji, Chinach, Hiszpanii i innych krajach. W 2014 roku został uznany za najlepszego tancerza w Polsce i uhonorowany Teatralną Nagrodą Muzyczną im. Jana Kiepury". Więcej: http://teatrwielki.pl/teatr/aktualnosci/aktualnosc/n/yaroshenko-i-bondara-otrzymali-glorie-artis/

Dałbym mu :wink: "Złoty", ale :? od czegoś trzeba zacząć. :smile: Gratuluję obu Panom!
Ali

[quotef9="Sagittaire"]...Vladimir jest teraz technicznie w świetnej formie a mam wrażenie, że cały czas jeszcze się rozwija...[/quotef9]
Też tak sądzę i dlatego wybieram się 24 czerwca na jego bajecznego Solora z nową Bajaderą z Baletu Bolszoj.
:smile: Piękne ukoronowanie sezonu: http://teatrwielki.pl/repertuar/kalendarium/2015-2016/bajadera/
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Zazdroszczę wieczoru. Obsada będzie świetne: Vladimir rzeczywiście w szczytowej formie, do tego piękny zewnętrznie. Palina Rusetskaya też mnie niezwykle interesuje.
Generalnie obsady czerwcowe są świetnie dobrane. Na każdą praktycznie można iść. Dawida Trzensimiech też warto zobaczyć. Nie mowiac o Y. Ebihara - sprawdzonej i genialnej Gamzatti.
Ali

[quoteda="Sagittaire"]Zazdroszczę wieczoru....[/quoteda]
Nie zazdrość Sagittaire, ale raczej zaplanuj sobie ostatni weekend czerwcowy z wielką klasyką w Warszawie. Zobaczysz wtedy jako Solora :smile: „pięknego (nie tylko) zewnętrznie Vladimira”, ale też swojego ulubionego Maksima Woitiula i nowego Dawida Trzensimiecha, a z nimi trzy Nikije: Chinarę Alizade, Dagmarę Dryl i Yukę Ebiharę, że nie wspomnę o wszystkich Gamzatti i całej reszcie: http://teatrwielki.pl/repertuar/kalendarium/2015-2016/bajadera/
:wink: Jesteś tego warta! – jak mówią w telewizorze.
Ali

Dziś były wspaniałe z nim „Obsesje”, a w nich zwłaszcza obłędne finałowe „Moving Rooms” Pastora. Podobnie jak w pięknym „Adagio i Scherzo” - występował dwukrotnie w niezrównanym duecie z Yuką Ebiharą. :smile: Królowali w obu.
Ali

[quotec5="Sagittaire"]... Wiem Ali, że kochasz V. Yaroshenkę...[/quotec5]
:smile: Jak go nie kochać? Jest piękny w każdym calu: regularne rysy twarzy, wspaniała czupryna, zgrabna szyja i silne ramiona, długie i wyraziste ręce, wąskie biodra, smukłe i kształtne nogi, słowem – idealna sylwetka tancerza "noble" w każdej roli, kostiumie czy charakteryzacji; a przy tym ujmująco skromny i naturalny, zawsze elegancki, o nienagannych manierach, pełen szlachetnego umiaru w ekspresji, nigdy przerysowany, wiarygodny dla mnie w każdej swojej roli i przykuwający uwagę każdą pozą, ruchem, gestem; niezawodny gdy tańczy solo i niedościgniony jako partner na scenie. Żaden jego wysiłek techniczny nie narusza tej ogólnej harmonii. Nic dziwnego, że z miejsca zdobywa podziw i sympatię, moją zawsze. Myślę, że każdy facet w głębi duszy chciałby się z nim identyfikować i zyskać podobny wizerunek u innych, :wink: choć pewnie niechętnie się do tego przyzna. A jeśli tego wszystkiego nie dostrzega lub wstydzi się zauważać, niechże przynajmniej przygląda się w milczeniu, wyciąga wnioski, przejmuje te dobre wzorce i je naśladuje - z pewnością wyjdzie mu to na dobre.

Wszystkie te jego walory znów ujawniły się w ostatnich przedstawieniach „Bajadery” - pięknych w całości, z tą cudowną i świetnie zatańczoną przez tancerki PBN, magiczną sceną krainy cieni, ale głównie dzięki niemu właśnie w głównej roli Solora i jego dwóch nowych partnerek: utalentowanej Chinary Alizade z Moskwy i obiecującej Paliny Rusetskiej z Mińska, która powinna chyba bardziej ujawniać swój wdzięk i osobowość. Poszedłem obejrzeć tę trójkę dwukrotnie. Żałuj Sagittaire jeśli na nich nie trafiłaś, wiele straciłaś.
Ali

Milutki wakacyjny spocik, jakby :smile: na potwierdzenie wcześniejszego wpisu, tyle że tym razem Vladimir prywatnie z żoną:

https://www.facebook.com/operanarodowa/videos/vb.50567015745/10154371853825746/?type=2&theater
Ali

No to powodzenia w Hadze!
https://www.facebook.com/operanarodowa/photos/a.168532845745.147573.50567015745/10154493709275746/?type=3&theater
A zaraz potem - :smile: u nas, poproszę...
Ali

Więc już jest :smile: z nami. Nie wiem jak tam było w Hadze, ale powrócił na naszą scenę w doskonałej formie. Wczoraj oklaskiwałem go jako Solora w „Bajaderze” i wybieram się znów na matinée w sobotę, bo nie mogę się na tego Solora napatrzeć – tak szybko :sad: umykają w tańcu najpiękniejsze momenty. A jest ich co niemiara. Także u jego nowej partnerki Chinary Alizade. Polecam gorąco, zanim „Bajadera” zniknie na dłużej z repertuaru.
Kasia G

Post autor: Kasia G »

zatem polecam Twojej uwadze fragment transmisji z okazji Międzynarodowego Dnia Baletu w internecie i na facebooku Opery Narodowej - jest tam fragment próby do Bajadery z udiałem Władimira i Yuki.

https://www.facebook.com/operanarodowa/videos/10154604143430746/
ODPOWIEDZ