Forumowe korepetycje baletowe

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Eee...
wiesz to są jak pewnie zauważyłaś męskie pirouette :D
Chcesz się ich nauczyć? ;)
nathaliye

Post autor: nathaliye »

nie mowie ze nauczyc, chce wiedziec czy technika jest podoba do fouette, zreszta moje kolezanki je wykonywaly i bylo ok
Cheryl

Wydaje mi się, że podobne w tych pirouette jest zadanie pięty.
Przede wszystkim, trzeba mieć dobry pion, nogę na (co najmniej 90*) bo wtedy się łatwiej kręci oraz odpowiedni fors.
nathaliye

Post autor: nathaliye »

wlasnie o to mi chodzilo dzieki :D
Cheryl

Nie ma sprawy, w razie czego pisz! ;)
gonia

skoki - grand pas de chat

Post autor: gonia »

mam trochę dziwną sprawę.... jak nauczyć się tego skoku? (czy może- co trzeba umieć, żeby móc się go nauczyć?): http://i93.photobucket.com/albums/l68/brennydancer/jumpssdc.jpg
są jakieś ćwiczenia itp., żeby go choć trochę opanować?
~ balerinka ~

Post autor: ~ balerinka ~ »

Żeby się go nauczyć trzeba mieć dobre wybicie i wysoki skok. Więcej Ci nie powiem, bo sama się go jeszcze nie uczyłam (więc nie mogę Ci udzielić dokładniejszych informacji). Jakbyś mi powiedziała jak się nazywa, może gdzieś znajdziemy (Niestety moje Zasady tańca klasycznego) pożyczyłam koleżance:(
GwiazdkaNadia

stanie en pointe

Post autor: GwiazdkaNadia »

Mam pierwsze [b:d41b283156]pointy[/b:d41b283156], nowe całkiem, nierozrobione jeszcze, ale pracuję nad tym. Nie mogę stanąć na pełnym czubku. To wina mojego małego podbicia, czy nierozrobionych point? Jak je ręką trochę rozrobiłam to udało mi się stanąć raz na pełnym, ale następnego dnia mimo rozrabiania już nie. Wiec to wina moich stóp czy nowych point? Tak na marginesie, twardość M, Grishko.
groteska

Post autor: groteska »

Moim zdaniem i tego, i tego.
Niektorzy mimo, iz maja juz ktoras tam z kolei pare point i iles tam czasu cwiczen za soba, to i tak maja za slabe stopy, zeby w slabo rozrobionych pointach stanac na pelnych czubkach.
Ty dopiero zaczynasz swoja "przygode", wiec sie nie dziw specjalnie ;) Radze Ci cwiczyc podbicie, obciagac stopy i trzymac je tak przez jakis czas nawet, jesli zlapie Cie skurcz (na chwilke w tym skurczu mozesz zostawic, ale bez przesady) - nie wiem, czy miewasz skurcze.
Moze, gdybys kupila sobie Grishko Novice to Twoj problem bylby mniejszy :P
GwiazdkaNadia

Post autor: GwiazdkaNadia »

Grishko Novice nie ma mojego rozmiaru z tego, co wiem.
Skurcze mam i nad podbiciem pracuję, dzięki. Mam nadzieję, ze będzie lepiej.
ODPOWIEDZ