Jak sobie radzić z bólem?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
inaenka

Post autor: inaenka »

Witam ponownie,

Mam mały problem. Zrobił mi się solidny wylew popd paznokciem od ćwiczeń w pointach. Paluch boli mnie teraz nawet jak nie dotykam. Czytałam w tym wątku, że powinno się zrobić dziurkę,żeby krew się wylała na zewnątrz, ale nie mam pojęcia jak to zrobić , igłą? Mam niezwykle twarde paznokcie? A może znacie inne metody na coś takiego?
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

wydaje mi się, że igłą... zależy w którym miejscu masz tą krew... jak blisko końca paznokcia, to możesz zrobić dziurkę na granicy, jeśli na środku, to ... chyba igłą... ale głowy nie daję. joanna ci na pewno pomoże :D
inaenka

Cały paznokieć mam czarny, jakby mi coś spadło na niego. A wylew chyba mi się powiększa bo mnie boli mocniej, troche spuchło no i widać krew. Fuuj...
Tę igłę musiałabym chyba najpierw rozżażyc, w życiu nie przebije tego pazura.

Możesz przebić skórkę na granicy z paznokciem. Ale jeśli jest on czarny, to radziłabym wybrać się do chirurga.
Wydaje mi się, że paznokcia trzeba będzie usunąć całkowicie :(
inaenka

oooops :shock:
tak sądzisz? No zobaczę jeszcze, może zniknie...
A jesli już się zdecyduję to ciekawe jak długo taki paznokieć odrasta, chyba sobie jakiś czas nie potańczę :(

Niee, to nie tak. U mnie na balecie już kilku osobom przydarzył się taki czarny paznokieć ;) Jedna poszła do chirurga to jej go zerwał, chyba nawet bez znieczulenia. Wściekła była.
Inna olała sprawę i nie mogła ćwiczyć dopóki sam jej ten paznokieć nie odpadł.
A jeszcze inna zgłosiła się do lekarza, poprosiła o znieczulenie i wróciła zadowolona.
To nie jest tak, że w ogóle nie zostanie ci zaden paznokieć. On się składa z kilku warstw i coś tam już będzie pod spodem ;) Tylko będziesz musiała uważać, bo miejsce jest po takim zabiegu dosyć wrażliwe. Najlepiej oklejać plasterkiem ;)
Joanna

Post autor: Joanna »

Proponuje isc do lekarza, byc moze wystarczy tylko zrobic dziurke, ale sama raczej tego nie probuj.
inaenka

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi i podpowiedzi :)
no to poczłapię do tego lekarza...

[size=9:c244aea7d0]Nie wiem tylko jak wyjaśnię to chłopakowi (nadal nie wie o pointach), bo ten palec to już mi kiedyś zsiniał, (ale bez wylewu), wtedy powiedziałam , ze przestawiałam rower stacjonarny.Dopiero co to zsinienie mi zeszło i teraz nie mam pomysłu na wytłumaczenie...
jakiś ten paluch mam niewydarzony :([/size:c244aea7d0]
pawel

paweł (ten od tanga)

Post autor: pawel »

chciałbym podziękować wszystkim wspaniałym baletnicom które kilka miesięcy temu dały mi wiele rad w związku z moimi bólami mięśni i ścięgien poniżej kolan.
tak jak sądziłem okazałyście się dobrymi specjalistakami, ale myślałem że mi nie pomożecie tak bardzo i obecnie nic mnie już nie boli a tańczę już co najmniej 4 noce w tygodniu i to nie zchodzę z parkietu.
najbardziej pomogły mi najprostrze uwagi jak dbać o nogi, bo mi wydawało się że drobiazgi dla nich są nieważne.
przede wszystkim ocieplenie nóg po wyjściu z milongi. minuta chłodnego nawiewu (przed nagrzaniem się chłodnicy) w samochodzie doprowadzała właśnie do przechłodzenia rozgrzanych mięśni i ciągłych bólów.
obecnie przykrywam je długim płaszczem i nie kieruję nadmuchu na nogi i jak ręką odjął.latem klimatyzacja też nigdy nie na nogi.
świetna była prosta rada by stawiać nogi komfortowo, wygodnie i nie przeciążać stawów, mięśni i ścięgien.
kilka innych rad też się przydało.
teraz nie muszę zaśmiecać organizmu tabletkami magnezu i potasu, bo wszystko jest ok.
w podzięce obiecuję, że z każdą baletnica, która pojawi się na milondze w wawie zatańczę tango, a z waszym wspaniałym przygotowaniem (na pewno macie mocne śródstopie i wspaniałe poczucie równowagi ) będzie to dla was taniec przyjemny i mimo że nie znacie kroków poprowadzę was tak że poczujecie pasję i zadowolenie z tańca.
jak mnie spotkać.wystarczy spytać o pawła który najwięcej chodzi na milongi(bo pawłów tańczy ośmiu) i mnie wskażą.
dni i godziny milong w wawie pod hasłem "milongi" na stronie"blautango".
jeszcze raz dziękuję

Jak miło :oops:
Dziękujemy, że powróciłeś, by nam podziękować :D
Jak będę w Warszawie to wpadnę, ale raczej nie mam zbyt dużych możliwości, by się tam zakwaterować, więc nie licz na mnie zbyt szybko :mrgreen:

Jak tak to teraz przeczytałam to chyba sama zacznę się stosować do rad i może moje skurcze w stopach w końcu przejdą[po tych kilku latach] :shock: :lol:
ODPOWIEDZ