Teatr - czyli co widzieliście w teatrze

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Alicja

Post autor: Alicja »

Co prawda "Na przełęczy" nie udało mi się obejrzeć, ale musze pochwalic się, że miałam okazję być w Teatrze Starym na premierze "Trzech stygmatów Palmera Eltritcha" w reżyserii Jana Klaty, który ostatnio został wyrózniony Paszportem Polityki. Reżyseria, scenografia, muzyka, aktorstwo (jak zawsze genialny Peszek) i wszystkie pozstałe elementy inscenizacji - bez zarzutu. Ogólna wymowa i przesłanie spektaklu - oczywiste i nie podlegające wątpliwości - typowe dla młodego, buntowniczego teatru. Mało w nim miejsca na dyskusje i mała też przestrzeń dla własnej interpretacji czy rozgryzania aluzji. Wszystko podane na tacy. A szkoda, bo możliwości Klata ma ogromne. I mimo wszystko wierzę w niego jako reżysera i w jego teatr.
(Poza tym nie codziennie spotyka się w na premierach Annę Dymną, Macieja Nowaka czy Marię Peszek...Wybaczcie to "chwalipięctwo" ale nie mogłam się powstrzymac :lol:)
Joanna

Post autor: Joanna »

O, w Klatę to i ja wierzę, przynajmniej po jego "córce Fizdejki" - niesamowicie aktualny spektakl i taki... cierpki. Ale na tym własnie polega teatr - taką mamy teraz rzeczywistość, i ten teatr własnie to pokazuje.

Tak notabene to niedawno, ze dwa miesiące temu był w Warszawie festiwal Jana Klaty.
Alicja

Post autor: Alicja »

a no własnie. To chyba najlepiej świadczy o jego potencjale i randze jego teatru - mało który twórca dorobił się za zycia swojego festiwalu!
Z szaloną ciekawoscia będę śledzic jego kolejne twórcze poczynania... :)
Rotbart

Post autor: Rotbart »

[quote:795a9434be="Alicja"]Co prawda "Na przełęczy" nie udało mi się obejrzeć, ale musze pochwalic się, że miałam okazję być w Teatrze Starym na premierze "Trzech stygmatów Palmera Eltritcha" w reżyserii Jana Klaty, który ostatnio został wyrózniony Paszportem Polityki. Reżyseria, scenografia, muzyka, aktorstwo (jak zawsze genialny Peszek) i wszystkie pozstałe elementy inscenizacji - bez zarzutu. Ogólna wymowa i przesłanie spektaklu - oczywiste i nie podlegające wątpliwości - typowe dla młodego, buntowniczego teatru. Mało w nim miejsca na dyskusje i mała też przestrzeń dla własnej interpretacji czy rozgryzania aluzji. Wszystko podane na tacy. A szkoda, bo możliwości Klata ma ogromne. I mimo wszystko wierzę w niego jako reżysera i w jego teatr.
(Poza tym nie codziennie spotyka się w na premierach Annę Dymną, Macieja Nowaka czy Marię Peszek...Wybaczcie to "chwalipięctwo" ale nie mogłam się powstrzymac :lol:)[/quote:795a9434be]

Ja jestem świeżo po "Trzech stygmatach..." i muszę przyznać, że reżyseria zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Gorzej z samą adaptacją powieści Dicka - narracja momentami zbyt pośpieszna i zbyt filmowa, i "grubymi nićmi szyta". Natomiast aktorstwo bardzo dobre, dobrze wykorzystana scenografia i muzyka i sporo ciekawych pomysłów. Generalnie wrażenia pozytywne - science-fiction w wydaniu Klaty jest ciekawe i świeże.
Czajori

Post autor: Czajori »

Może to nie dotyczy teatru sensu stricto, ale Teatru Telewizji owszem: czy oglądał ktoś w niedzielę (12 lutego) Studio teatralne Dwójki i sztukę "Piaskownica" Michała Walczaka, w rezyserii Dariusza Gajewskiego? Ciekawa jejstem Waszych opinii.
Nusia

Post autor: Nusia »

A ja wyjechałam i zapomniałam sobie nagrać "Piaskownicy" !A tak bardzo chciałam to obejrzeć! :evil: :evil: :evil:
Wie ktoś może jakie są szanse na powtórkę?
Czajori

Post autor: Czajori »

Oj, Nusiu, nie wiem...ale pilnuj "rozkładu jazdy" TVP Polonia i TVP Kultura.
nutriaa

Post autor: nutriaa »

Mam na dzieję, ze za nie robię zbyt dużego off topu, ale nie wiecie może gdzie w Poznaniu odbywa się światowy przegląd teatrów? Przeszukałam pół Internetu i nic :wink:
czekoladka

Post autor: czekoladka »

jas moze nie widzialam jeszcze ale ma byc u nas balet pt " Don Kichot" oczywiscie mam zamiar nie przepuscic tego spektaklu :lol:
Nusia

Post autor: Nusia »

nutriaa moze chodzi o to:
http://www.culture.pl/pl/culture/artykuly/im_ft_malta ?

Ja ogladałam wczoraj "Najwięcej samobójstw zdarza sie w niedzielę" na TVP1. Myślę, że spektakl warty obejrzenia, bo bardzo prawdziwy (niestety:( )
ODPOWIEDZ