XIV Konferencja Tańca Współczesnego - ŚTT

Ogłoszenia, informacje i dyskusje o kursach, konkursach, warsztatach, audycjach, powstających szkołach. Kursy baletowe dla dorosłych;
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

No właśnie, to chyba trzeba wcześniej załatwiać takie mieszkanie, prawda?
Noi jeszcze jest jeden problem: żeby znaleźć je niedaleko jakoś.
Cóż, a mieszkanie w internacie? To chyba też dobre rozwiązanie?
Nati

Post autor: Nati »

piszę z pytaniem czy po tygodniu można zmienić sobie program zajęc? tzn. np. zmienić taniec współczesny na modern czy cos?
Nemo

Post autor: Nemo »

Zajęcia można zmienić po tygodniu, chociażby dlatego, że zmieniają się niektórzy instruktorzy. Trzeba się tylko przepisać w biurze, a to nie problem.
Można też przepisać się w trakcie tygodnia, ale lepiej chyba konsekwentnie ćwiczyć jedną rzecz cały tydzień, niż latać to tu, to tam.
Gość

Post autor: Gość »

z przepisaniem nie ma problemu - tylko trzeba to zgłosić u organizatorów
a w tygodniu czasem lepiej sie przepisac, jezeli sie trafi na nieciekawe zajecia
Nati

Post autor: Nati »

Teraz chciałam spytać co to za techniki bo nie znam? i czy ktoś na nich był, czy poleca?
1.Lyrical Modern Jazz- Byron van Jones
2.Technika Limona-Louisse Frank
3.Body presents (pallisimo)-Pawel Zustiak
4.Composition-Hilke Diemer
5. Circus classes
6. Critical choreography- Trajal Harrel
7.Metoda Feldenkraisa-Marek Juszczak
8.Body-Mind-Centreing- Werner Bechter
9.Bellydance-Aisa Lafour

Poza tym jest mnóstwo współczesnych i nie wiem na który się mam zdecydować.....Który polecacie, no i dlaczego?
Nemo

Z tych co znam:
4. po prostu kompozycja tańca, dziewczyny w zeszłym roku bardzo chwaliły, ja sama sie wybieram w tym roku. Zajecia były dość nietypowe, tzn. czasami zamiast na sali, odbywały sie na schodach :)
7. Nie polecam na rano, można zasnąć.
9. taniec brzucha; w zeszłym roku widziałam Aisę tańczącą i naprawdę było to coś. Aisa jest baaaardzo sympatyczna i można się dużo od niej nauczyć.

A polecam Zajkowskiego - na maxymalne dobicie się :), ze względu na energię, jaka panuje na zajęciach i sposób uczenia, tzn. 4 - 5 malych układów każdego dnia, także nie skupiasz sie na zapamiętaniu, tylko robisz. Czasami byłam u niego tak zmęczona i jednoczesnie pełna energii, że wychodziło mi coś, czego myślałam, że nie umiem (moje ciało było tak zmęczone, że nie protestowało i zapominałam się bać :) )
neda

Post autor: neda »

A co się dzieje jeśli wybiorę zajęcia które trwają tylko przez pierwszy tydzień?W drugim tygodniu mogę dobrać coś z zajęć tylko z drugiego tygodnia ? Zamieszałam ale mam nadzieję,że wiadomo o co chodzi :)
Nemo

Możesz wybrać coś z drugiego tygodnia, albo coś co zaczęło się w pierwszym i instruktor nie wyraża sprzeciwu (najczęsciej nie wyraża :) )

Pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie ;)
Czy brać pointy? Mam je od miesiąca, a moje umiejętności baletowe są raczej średnie. Przydadzą się?
neda

Post autor: neda »

Ja biorę na pewno...Lepiej zabrać niż później żałować :) Można dogadać z instruktorem,że pierwsze 15 min zajęć jest na pointach (tak mi się wydaje chociaż na konferencji nigdy nie byłam..)

Mam podobnie jak Nati pytania co do technik?Co to za ustrojstwo?:)

7.Matthew Westerby (USA/Anglia)– Laban & Release

9.Trajal Harrel (USA) – critical choreography

1.Werner Bechter (Austria) – Body – Mind – Centering

4.Louise Frank (Holandia/Holland) - Technika Limona/ Limon Technique

????

Reszta to mniej więcej wiem :)
_------------------------------------------------------------------------------------

Tak z innej beczki..
Cytat z regulaminu:

6. W weekendy warsztaty nie odbywają się (z pewnymi określonymi wyjątkami).

Tzn ,że zajęcia są od pon do piątku a w sobotę i niedzielę nie ma zajęc?
Gość

Post autor: Gość »

przed rozpoczęciem konferencji jest zwykle prezentacja techniki mozna wtedy zobaczyć jak wyglądaja konkretne zajęcia (tych technik, które podałaś nie znam, poza limonem, ktorego objasniania sie nie podejmuje)
w weekend nie ma zajec, ale po jednym tygodniu przydaje sie taka przerwa (mozna sie w koncu wyspac dluzej niz 3h :wink:)
ODPOWIEDZ