Sezon 2009/2010

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
M.

Post autor: M. »

Czy żart? Tak, oczywiście napisałam to pół-serio. Chociaż, kryje się za tym żartem drugie dno, o którym mało mówimy na forum, a z którego chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę. Jak wiele jest w Polsce osób, które wypowiadają się publicznie w sensowny sposób o balecie? Kiedy ostatnio przeczytaliście jakąś dobrą (oczywiście nie mam na myśli "wyrażającej pozytywnej opinii") recenzję z przedstawienia?
To są oczywiście pytania retoryczne...
Właśnie dlatego tak bardzo zwracam uwagę gdy słyszę, że ktoś wypowiada się o balecie w odpowiedni sposób. I dlatego też, cieszę się gdy widzę, że nie jestem w tym zwracaniu uwagi osamotniona. Trzeba o tym mówić. Życie baletomana to nie tylko oglądanie przedstawień (czyli ruch, o którym napisałeś) to także rozmowy, wymiana opinii dotycząca wszystkiego co jest związane z życiem teatru, czytanie vel. pisanie nt. tańca. Część z tych rzeczy powinna się odbywać także na płaszczyźnie szeroko pojętego życia publicznego - i to oczywiście na należytym poziomie. Niestety - leży i kwiczy. Dlatego, właśnie w różny sposób (często pół serio - bo bez dystansu, trzebaby było chyba dużo klnąć) zwracam uwagę, gdy słyszę lub czytam sensowną wypowiedź. Skarby, trzeba doceniać.
Raoul

Post autor: Raoul »

Na stronie PAPu można obejrzeć zdjęcia z próby:
http://foto.pap.pl/fotoweb/Grid.fwx?archiveId=5000&SF_LASTSEARCH=&SF_FIELD1_GROUP=1&SF_GROUP1_BOOLEAN=and&SF_FIELD1_MATCHTYPE=all&SF_FIELD1=Kurt+Weill&SF_FIELD3_MATCHTYPE=exact&SF_FIELD3_BOOLEAN=and&SF_FIELD3_GROUP=1&SF_FIELD3=

podobnie na stronie agencji fotorzepa (po wpisaniu hasła Kurt Weill):
http://www.fotorzepa.pl/index.aspx

Moim skromnym zdaniem zdjęcia fotorzepy są dużo lepsze. Jedno zdjęcie niesamowite. :D
jaromir

Post autor: jaromir »

Po premierze, mogę stwierdzić, ze trochę za mały aplauz publicznosci - to bardzo dobre przedstawienie baletowe, ciekawa inscenizacja, a zespól i tancerze - mnie najbardziej podobała się Aleksandra Liaszenko, chociaż Dominika Krysztoforska ( jej partia byla mocno wyeksponowana ) i Marta Fiedler sa bardziej popularne wsrod publicznosci , no i z facetów - .... zastanawiam się ....

A tak naprawde, to moje wrazenie jest takie ułamkowe, fatalne miejsca - sam zle zrozumialem numeracje kupujac, a wiec napewno inne wrazenie jest z innego miejsca.

[color=blue:3e848ad766]Poprawiłam nazwiska tancerek-moderator Kasia G[/color:3e848ad766]
Raoul

Mnie też generalnie się podobało. Więcej napisałem (autoreklama :oops: ) na forumTrubadura, gdzie nieco pewniej niż na baletowym gruncie się czuję.

http://www.trubadur.pl/cgi-bin/180638/ikonboard.cgi?s=8ad62c5b2931ee13d0f568dc5cdac404;act=ST;f=2;t=575;st=30;r=1;&#entry40
jaromir

[quote:c978a2f973="Raoul"] Więcej napisałem ..... na forumTrubadura, gdzie nieco pewniej niż na baletowym gruncie się czuję. [/quote:c978a2f973]

A ja z tej niepewności jako baletowy laik, nie mam gdzie uciec, aby się wypowiedzieć na temat, więc Pronka jako wyrózniającego się absolutnie - wycofałem z tekstu , bo może ktoś pomysli, ze dlatego wymieniam, ze tańczy tak lekko i taki przystojny i publicznosć reaguje inaczej, a sam taniec nie tak nadzwyczajny, o technice tanca i jej trudnościach pojęcie mam nikłe - tymczasem wg. Ciebie roznica jedenj dwoch klas, a wg. kogos niezyczliwego zaspolowi warszawskiemu, ta róznica to klas naście, jak napisales na Trubadurze.

Dzieki Kasiu G. za poprawki.
Raoul

W RZ o premierze Kurta Weilla:
http://www.rp.pl/artykul/9131,395684_Taniec_przejmujacy_jak_zycie.html
Kasia G

Post autor: Kasia G »

Pronk to klasa światowa, tancerz wybitny na tle najlepszych na świecie, w dodatku zupełnie inaczej wykształcony niż Polacy (no i same względy genetyczno-anatomiczne się licza ze tak powiem). Róznica klas jest więc tu oczywista - gdyby jej nie było, moze Rubi Pronk dałby się za parę tysięcy złotych zaangazować w Polsce na stałe. A skoro tak nie jest to budujemy nasz własny zespół - w dodatku wszechstronny. Bo tak jak np. Sergey Popov nie zatańczy w "Kurcie Weillu" tak jak Pronk, tak Rubi Pronk nie zatańczy tak jak Popov w Bajaderze ;) Dobrzy tancerze to naprawdę jednostki wybrane (Raoulu, nie inaczej jest przeciez w operze, bo inaczej wszyscy tenorzy byli by Domingami) ;)
Raoul

Ja się w pełni zgadzam z tym, że wybitni tancerze to jednostki bardzo, bardzo rzadkie. Zdaję sobie też sprawę, że R. Pronk tancerzem jest wybitnym, ale w pewnym zakresie repertuarowym. I dlatego napisałem (komentując stwierdzenie D. Szwarcman), że mówienie o różnicy kilkunastu klas jest dla mnie przesadą. Moją intencją zatem była "obrona" i "pochwała" warszawskich tancerzy.

Być może niezbyt jasno, opisując swoje wrażenia na Trubadurze, wyraziłem moje intencje.

Szkoda, że tak mało osób napisało na forum baletowym o swoich wrażeniach z tego przedstawienia, moim zdaniem, generalnie udanego i ważnego. Na recenzje prasowe nie bardzo jest bowiem co liczyć, bo niewiele osób regularnie o balecie pisuje.

W ogóle forum baletowe, w mojej ocenie, w porównaniu do operowego jest dużo mniej aktywne w komentowaniu bieżących wydarzeń.

Z ukłonami,
Raoul. :)
jaromir

[quote:c3b9fffd12="Raoul"] Zdaję sobie też sprawę, że R. Pronk tancerzem jest wybitnym, [/quote:c3b9fffd12]

Jest wyjątkowym tancerzem i tworzy wyjątkową parę, szkoda , ze tego nie czytałem wczesniej Np: [URL=http://www.jacobypronk.com/go/Dance_Magazine.html]artykuł z dance sierpien 2009[/URL]

[quote:c3b9fffd12="Raoul"] Szkoda, że tak mało osób napisało na forum baletowym o swoich wrażeniach z tego przedstawienia, moim zdaniem, generalnie udanego i ważnego.
[/quote:c3b9fffd12]
Może nie byli obecni w tej trzydniowce 20-22 listopad, poza tym jest wielu forumowiczów z innych regionów.
Father

Post autor: Father »

[quote:0025c72764="Raoul"]W ogóle forum baletowe, w mojej ocenie, w porównaniu do operowego jest dużo mniej aktywne w komentowaniu bieżących wydarzeń.[/quote:0025c72764]
Moim skromnym zdaniem, jest tak dlatego iż w balecie mniej sie dzieje niż w operze pomimo,że balet bardzo często jest nieodlączna częscią spektakli operowych, to po pierwsze.
Po drugie baletem z natury rzeczy bardziej interesują sie bardzo młodzi ludzie nie majacy jeszcze takiego obycia i wiedzy o przybytkach Melpomeny jak dużo liczniejsze grono starszych wyjadaczy i miłośników arii i klimatu opery.
ODPOWIEDZ