Skurcze

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
kfviatek

Post autor: kfviatek »

to ja tylko dodam, że osoby które piją dużo kawy są szczególnie narażone na te skurcze, ponieważ kawa wypłukuje magnez. ale tak jak już dużo osób wspominało wystarczy zażywać magnez i będzie git =]
oka

Post autor: oka »

[quote:03cbeee9cf="kfviatek"]to ja tylko dodam, że osoby które piją dużo kawy są szczególnie narażone na te skurcze, ponieważ kawa wypłukuje magnez. ale tak jak już dużo osób wspominało wystarczy zażywać magnez i będzie git =][/quote:03cbeee9cf]

ja np. nie lubię zażywać wszelkich tabletek, składników szukam w pożywieniu.
Jestem zupełnie początkująca, i skurcze łapią mnie dosyć często.
I tu polecam... zjeśc wczesniej (tylko nie 10 minut przed) czekoladę lub coś co ją zawiera.
Mi pomaga, a tak na codzien, jeść pomidory:)
RiRi

Post autor: RiRi »

Mnie skurcz złapał w czwartek na treningu. Koleżanki mi mordowały podbicie (sama się prosiłam) i jak nadszedł czas na pointy to nie mogłam ćwiczyć przez skurcze, które mnie łapały w śródstopiu. Moja siostra uważa, że najlepszym lekarstwem jest zjedzenie banana z dwiema kostkami gorzkiej czekolady ! :)
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

bo tam jest magnez; mozna go w sumie tez lykac w tabletkach, jak sie jest tancerka i sie nie che przytyc od bananow i czekolady ;)

1 tabletka na dobę i opakowanie wystarczy na jakies pol roku. a to nie zaszkodzi przy duzym wysilku fizycznym nigdy taka dawka profilaktyczna
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

A z magnezem współpracuje jeszcze potas;) nie można o nim zapomnieć.
Pani X

Post autor: Pani X »

A potas jest w pomidorach :)
i rzeczywiście pomaga razem z magnezem na skurcze i gdzieś czytałam, że wapń też, ponieważ wszystkie trzy regulują u ludzi gospodarkę kwasowo-zasadową. Ich niedobory własnie prowadzą do osłabienia mięśni, co powoduje skurcze.

A wracając do pomidorów to są bardzo polecane dla sportowców ze względu na zawartość magnezu, potasu, żelaza i wapnia, oraz mnóstwa innych pierwiastków, witamin itp.
ODPOWIEDZ