Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
To zależy w jakim wieku jesteś. W pierwszych klasach jest od 6-8 lekcji dziennie. W to wchodzą 2 godziny dziennie t.klasyczny i inne przedmioty zawodowe. Jednak w "starszych" kl. lekcje odbywaja się codziennie(od poniedziałku do piątku czasami w weekendy) od 8-10,11 lekcji. Do tego dochodzą repertuary, próby inne zajęcia. Oprócz przedmitów ogólnokształcących są zawodowe:
-t.klasyczny, t.ludowy, t.charakterystyczny, t.historyczny, t.współczesny, techniki uzupełniające, interpretacje muzyczne, Wiedza o tańcu, umuzykalnienie, rytmika... Mam nadzieje, że o czymś nie zapomniałam :)
Tańce zaliczamy zazwyczaj wraz z egzaminem semestralnym. Jeśli chodzi o takie przedmioty jak W.O.T.(Wiedza o tańcu) piszemy sprawdziany itp.
A zawsze wydawało mi się, że przedmioty ogólnokształcace są oddzielane od tych tanecznych.
W sumie to ciekawe mieć matematykę a potem taniec klasyczny :) .
Dzięki za link, ale jestem w szoku. Nawet nie wiedziałam że w szkołach baletowych są cztery klasyki pod rząd...ja już po trzech mam po dziurki w nosie....a dodatkowe 45 minut...A zauważyłąm też, że np. w IX klasie nie ma partnerowania...
Jesli chodzi o partnerowanie, to nie w wawie nie ma czegos takiego,że jest w okreslonych klasach po określona ilość godzin. Jesli jest, to w klasach starszych, i zalezy od wielu czynników - np. ilu jest partnerów.
Paula, a co powiesz na 6 h zawodowych dziennie??
No też to widziałam :) Ale to też chyba dziewczyny dają radę :) Ja na zajęciach mam maksymalnie 5 h pod rząd :) Ale i tak współczuję bo dziewczymy w SB przeciez duuuuuużo więcej harują...Chociaż musze się zastanowić na d słowem "współczuję"...hmmm...nie, raczej zazdroszczę :(