CIAŁO_UMYSŁ międzynarodowy festiwal tańca współczesnego

Dyskusje na temat tańca współczesnego; zagadnienia praktyczne i teoretyczne; aktualne zjawiska i trendy;
Gość

CIAŁO_UMYSŁ międzynarodowy festiwal tańca współczesnego

Post autor: Gość »

Wczoraj festiwal zainaugurowany został spektaklem CIAŁA Sash'y Waltz. Bardzo interesują mnie opinie innych na temat tego przedstawienia (własnego stanowiska na razie nie chcę ujawniać).
Kasia G

Post autor: Kasia G »

"własnego stanowiska na razie nie chcę ujawniać"

alez dlaczego?

Mnie Ciała całkiem przypadły do gustu, choć stoję na stanowisku że tzw. taniec współczesny w takim wydaniu z TAŃCEM ma coraz mniej wspólnego. Sa to raczej działania para-teatralne z użyciem ruchu, tańca i gestu, ale równiez w równym stopniu słowa, technik wizualnych czy sztuk pieknych. Podobało mi sie w Ciałach, że przesłanie spektaklu było ani za mocno zaakcentowane, ani tez zupełnie niezrozumiałe. Parę doskonałych pomysłów w zabawie przestrzenią,konwencją i ciałem własnie, pare rzeczy wstrząsajacych, ale i parę przeszarżowanych (moze specjalnie). Znakomita technika tancerzy Shashy Waltz - niesamowita umiejętnośc upadania, contact improvisation itd. W sumie myslałam ze widowisko mnie znudzi, jak wiele innych spektakli niemieckich twórców awangardowych czy offowych, a tu Ciała sprawiły mi przyjemną niespodziankę. Fajnie było zobaczyć to na żywo. To było bardzo ciekawe, podobnie jak spotkanie z choreografką po spektaklu.
sisi

Post autor: sisi »

hmmm a co to za festiwal? nie slyszałam o nim :> gdzie jest, co proponuje? aż się dziwię ze go przegapiłam!
:D
Tranquility

Post autor: Tranquility »

Informacje o festiwalu na tej stronie:

[url]http://www.cialo-umysl.home.pl/[/url]
sfra

Post autor: sfra »

super, szkoda, że wcześniej nie było nic wiadomo o tym przedsięwzięciu :(

ech ta promocja
sisi

Post autor: sisi »

nooo... tylko czemu tak daleko? :( taki wyjazd to odrazu kilkaset zł... chociaz w Poznaniu też nie mozna narzekać na brak spektakli... tylko warsztatów nie ma
Tranquility

Post autor: Tranquility »

[quote:d542c6530a="sfra"]
ech ta promocja[/quote:d542c6530a]

no właśnie... z tą promocją festiwali to bywa różnie... ja dowiedziałem się o nim przez przypadek... a to może być interesujące wydarzenie...
:roll:
[quote:d542c6530a="sisi"]chociaz w Poznaniu też nie mozna narzekać na brak spektakli... tylko warsztatów nie ma[/quote:d542c6530a]

oj... już nie narzekaj, że w Poznaniu nie ma warsztatów :!: Teraz będą te warsztaty w lato w Polskim Teatrze Tańca... trzeba tylko trochę poszukać... :roll:
Kasia G

tak, jesli sie unteresujecie tańcem to trzeba sobie takie informacje wyszukiwać a nie czekac (niestety) na media (Wrrr). Choc akurat Ciało-umysł ma dobrą promocję - pisała o nim G.Wyborcza itd. Odbywa się w Warszawie co dwa lata (to tak na przyszłość). Ponadto polecam serwisy (np. wolnąstrefę)
Kasia G

O Ciałach Shashy Waltz pisze Roman Pawłowski w GW (no własnie, czemu o prodykcji tanecznej pisze spec od teatru???)

http://www.teatry.art.pl/!wydarzenia/miedzynarodowyftw_cialou/2005/cialana.htm
Kasia G

ktos jeszcze widział "Ciała" w TW? Jakie wrażenia, refleksje?
ODPOWIEDZ