Anoreksja i bulimia

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Tranquility

Post autor: Tranquility »

[quote:33c00aec9e="tancereczka!"]I w ten sposób każda dziewczyna chce mieć figurę jak Claudia Schiffer a chłopak posturę Sylwestra Stallone.[/quote:33c00aec9e]

no ja na przykład nie chcę mieć za żadne skarby świata postury Sylwestra Stallone... :roll:

a po 2 to ciekawy artykuł (jeśli można to tak nazwać) :D
Ariodante

Post autor: Ariodante »

A mi sie niedobrze robi, jak patrze na Stallone i innych podobnych mu "mezczyn".

A tak serio (choc tamto bylo jak najzupelniej serio :-) ), to problem bulimii i anoreksji jest na pewno powazny, tak wiec dzieki za ten post. Nigdy za duzo przypominania!

Iza
Tranquility

ja swojej figury tancerza bym chyba nie zamienil... :D

a temat, racja, bardzo ważny i aktualny, bo co raz więcej osób na nią choruje...

to okropne do jakiego stanu można się doprowadzić... dlatego trzeba temu przeciwdziałać...

i jeszcze trzy zdjęcia:

[img:dd4abb7d22]http://www.wizaz.pl/images/anoreksja/3.jpg[/img:dd4abb7d22]

[img:dd4abb7d22]http://www.wizaz.pl/images/anoreksja/1.jpg[/img:dd4abb7d22]

[img:dd4abb7d22]http://www.wizaz.pl/images/anoreksja/5.jpg[/img:dd4abb7d22]

a tak poza tym to artykuł skopiowany ze stronki internetowej :wink:
Ariodante

[quote:61f5491345="tranquality"] a tak poza tym to artykuł skopiowany ze stronki internetowej :wink:[/quote:61f5491345]

A jesli tak, to dobrze byloby podac zrodlo i autora, tak ze zwyklej uczciwosci :wink: , nie mowiac juz o zwyklej informacji.

Pozdrawiam, Iza
Tranquility

wyręczę "autorkę" postu w tym obowiązku:
[url]http://www.wizaz.pl/zlosl_anoreksja.html[/url] :D
Joanna

Post autor: Joanna »

Nieprawda, że 'żadna dieta nie upodobni naszej figury do Claudii Schiffer czy Sylwestra Stallone'. Tzn. głodówka na pewno nie, ale właściwia dieta tak. Oczywiście, trochę zależy tutaj od predyspozycji genetycznych, w końcu każdy ma predyspozycje do trochę innej muskulatury ciała, etc.
Aczkolwiek trzeba dodać - sama dieta nic nie załatwi, jest oczywiście niezbędna, ale konieczny jest również właściwie dobrana aktywność fizyczna.

Artykuł trochę nieprofesjonalny, idący raczej w stronę demagogii niż rzetelnego opisania problemu. Nie lubię takiej 'publicystyki' :)

Natomiast zgodzę się z głównym tematem, anoreksja to bardzo niebezpieczna choroba.
Ariodante

[quote:164e238e5d="Joanna"] Artykuł trochę nieprofesjonalny, idący raczej w stronę demagogii niż rzetelnego opisania problemu. Nie lubię takiej 'publicystyki' :)
[/quote:164e238e5d]

Zgadzam sie, ze to artykul nieprofesjonalny i troche demagogiczny, ale z drugiej strony, zaczerpniety jest z portalu wizaz.pl, specjalizujacego sie w poradach dotyczacych urody i skierowanego, miedzy innymi, do osob obsesyjnie dazacych do "idealu" i chwala mu za to, ze porusza ten problem na swych lamach. Pisanie o anoreksji jezykiem "profesjonalnym", jesli adresuje sie artykul do dosc jasno okreslonego odbiorcy, mija sie z celem. Chodzi o jego przystepnosc, a to chyba tutaj jako tako osiagnieto, choc jezyk jest dosc koslawy i to wlasnie najbardziej mnie odrzuca. Nie wiem poza tym, czy pani autorka rozumie wszyskie slowa, ktore pisze: np. Untermensch - mam wrazenie, ze chodzi jej o cos wrecz przeciwnego: Uebermensch, ale i jedno i drugie sa tu zupelnie bez sensu. Poza tym, argument o Claudii Schiffer: gdyby rzeczywiscie chodzilo "tylko" o osiagniecie jej figury, anoreksja nie bylaby problemem - Schiffer ma zupelnie zdrowa figure i na pewno godna pozazdroszzcenia. A podpis do ostatniego obrazka jest juz zupelnie idiotyczny - anorektyczka w "blogostanie" ma sluzyc za postrach? Jest tyle rzeczywiscie przerazajacych zdjec anorektyczek, ze uciekanie sie do wypozowanego, czy wrecz afirmujacego anoreksje zdjecia zakrawa na perwersje.
Tranquility

[quote:c8456479bc="Ariodante"] choc jezyk jest dosc koslawy i to wlasnie najbardziej mnie odrzuca. [/quote:c8456479bc]

Masz rację, Ariodante, pod względem poprawności językowej i stylistyki tekst troszkę kuleje...

[quote:c8456479bc="Ariodante"]Nie wiem poza tym, czy pani autorka rozumie wszyskie slowa,[/quote:c8456479bc]

Autorem tekstu jest ktoś pod pseudonimem "Złośliwiec" Mail: Maly.Zlosliwiec@poczta.fm
Ariodante

Cytat z tekstu: Media, wg nich samych, nie są odpowiedzialne dokładnie za nic (to jakby "Untermensche", ich odpowiedzialność ogranicza się do napisania poprawnego stylistycznie tekstu i pobrania za nie wynagrodzenia). Pozostajemy więc na placu boju my sami.

Ow "Zlosliwiec" najwyrazniej patrzy z gory na "poprawnosc jezykowa" - okropne media, "podludzie", zadawalaja sie jedynie pisaniem poprawnych jezykowo tekstow, a nie prawdy! I to "usprawiedliwia" naszego Zlosliwca, ktory dazy do prawdy za wszelka cene, takze kosztem proprawnosci jezykowej. Niby to rozumiem, a jednak wole, kiedy wszystko gra - i dobre intencje, i efekt.
ODPOWIEDZ